Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Battle Mountain 2015: meer records

Gepubliceerd op 18 september 2015 07:08, bijgewerkt op 18 september 2015 07:18 (999 keer bekeken) 3Reacties

Het nieuws van de dag is natuurlijk het wereldrecord dat Todd Reichert in de ochtend heeft gereden. Maar het blijft vandaag niet bij dat ene record. Het regent bijna records zelfs, al hebben ze misschien niet allemaal een even grote status als dat van Reichert.

Liz McTernan met de Red Lighting.

Liz McTernan met de Red Lighting.

In de ochtend wordt het record voor jongeren in de multitrack verbeterd door de 17-jarige Florian Kowalik in de Completely Overzealous 2. Hij haalt 93,22 km/h. Liz McTernan rijdt met haar handbike Red Lighting een wereldrecord in de 600/200m categorie. Daar heb je 600 meter aanloop en moet je vervolgens 200 meter sprinten. Dat heeft een vrouw nog nooit eerder gedaan, dus ze is sowieso zeker van het record. Dat mag de pret niet drukken. De studenten van Liverpool hebben hun eerste succes binnen met de Arion 1. Hun rijder Ken Buckley rijdt een nieuw Engels record. Hij haalt 112,22 km/h, op de hielen gezeten door ploegmaat Dave Collins. Ook de Italianen kunnen feestvieren. Andrea Gallo haalt in de PulsaR 109,96 km/h, een Italiaans record. Maar ze willen meer.

De 10-jarige Genne Kowalik is boos bij finish omdat haar ketting eraf gelopen is voor de tijdmeting.

De 10-jarige Genne Kowalik is boos bij finish omdat haar ketting eraf gelopen is voor de tijdmeting.

De avond verloopt ook goed. Eindelijk weer eens een heldere avond, waarbij de wind wegvalt als de zon achter de bergen verdwijnt. Zoals het nu eenmaal hoort in Battle Mountain. Nou ja, zoals iedereen het graag ziet. Al mag de temperatuur nog wel wat hoger en dat lijkt ook te gaan gebeuren de aankomende dagen.

Teagan Patterson passeert de tijdmeting.

Teagan Patterson uit Battle Mountain zelf passeert de tijdmeting.

Todd Reichert gaat nog maar een keer van start. Het is indrukwekkend om te zien hoe hard en stabiel hij voorbij de tijdmeting komt rijden. De snelheid blijft steken op ‘slechts’ 132 km/h. Maar ongetwijfeld zal Reichert vrijdag en/of zaterdag zijn eigen record nog aanscherpen. Dat doet Ellen van Vugt deze avond wel in de Completely Overzealous 2 en rijdt 87,63 km/h. De andere teams weten hun eigen records niet te verbeteren, maar rijden allemaal goed. Voor Damjan Zubovnik is het wel een domper dat hij net niet de zo felbegeerde 80 mph haalt. Hij rijdt nu 79,16 mph, oftewel 127,4 km/h. Nu wel met toegestane wind. Vorig jaar reed hij immers 79,98 mph, maar met teveel wind. Meer pech hebben de Engelsen. Ken Buckley valt met de Arion 1 en ze moeten de aftocht blazen.

Robert Braam heeft zijn eerste volledige run gereden.

Robert Braam heeft zijn eerste volledige run gereden.

Het Human Power Team Delft en Amsterdam gaat alleen in de ochtend rijden met Robert Braam. Hij valt twee keer bij de start, maar kan uiteindelijk toch de finish halen. Ook hij heeft nu voor het eerst de volledige afstand gereden en haalt 98,33 km/h. De stabiliteit kan beter en het team besluit dan ook in de middag te gaan trainen met start en stops. Dat geeft beide rijders en het team weer veel zelfvertrouwen. Het is opvallend dat ze juist bij de baan vallen, bij eerdere trainingen en tests in Nederland en Battle Mountain ging het immers gewoon goed. De teamleden baalden even toen Reichert het record overnam, maar ze zijn alweer positief gestemd. Er zijn nog maar weinig kansen, records breken kan nog steeds.

Redactie

Reacties (3)

G

Mooi allemaal!

Ellen met een verbetering van het WR, daarnaast rijdt ze in de velox een nieuw PR als ik het goed zie. Gaaf!

Zeer benieuwd naar de volgende sessies. Er gaat vast nog veel meer moois gebeuren.

G, 18 sep 2015 11:29

rene

Dunnere lucht valt sneller ;-) Hoe is de luchtdruk daar eigenlijk?

rene, 18 sep 2015 16:29

avatar

Bas, hartelijk bedankt voor deze live reportages vanaf locatie, erg leuk om te lezen!

Belle, 18 sep 2015 22:51