Nederlands English Fran├žais Deutsch
Gereedschap

Battle Mountain 2015: eindelijk een avondrun

Gepubliceerd op 17 september 2015 07:34, bijgewerkt op 17 september 2015 07:45 (481 keer bekeken) 0Reacties

Waar iedereen zo naar snakt is een goede run in de avond. Na twee dagen voor niets naar de baan te zijn geweest, kunnen de rijders eindelijk echt van start gaan. De omstandigheden zijn zelfs vrij goed, de wind lijkt zich gedeisd te houden. Wel is het aan de koude kant, echt recordweer is het dus niet. Dat kan de pret niet drukken.

Aanvankelijk stond Robert Braam als reserve opgesteld voor de eerste heat. Het Human Power Team Delft en Amsterdam (HPT) besluit al voor ze naar de baan gaan, dat Braam die positie zal opgeven. De voorspelling lijkt namelijk niet zo gunstig als zou blijken. Bovendien kan de rijder wat rust gebruiken om morgenvroeg goed te kunnen rijden. Uiteindelijk gaan elf rijders van start.

Jan Marcel van Dijken rijdt weer als vanouds snel.

Jan Marcel van Dijken rijdt weer als vanouds snel.

Ellen van Vugt bijt de spits af in de VeloX XS. Met 67,37 mph (108,42 km/h) bij toegestane wind blijft ze iets onder haar persoonlijk record. Ze is tevreden, met wat betere omstandigheden kan ze haar pr zeer waarschijnlijk wel aanscherpen. In de Cygnus weet Jan Marcel van Dijken een goede tijd neer te zetten. Bij toegestane wind haalt hij 75,31 mph (121,2 km/h). Daarmee troeft hij Todd Reichert voorlopig af. Die reed weliswaar sneller, maar met meer dan de toegestane wind.

Ondanks problemen met de ketting weet Dave Collins een goede snelheid te bereiken.

Ondanks problemen met de ketting weet Dave Collins een goede snelheid te bereiken.

Voor de universiteit van Liverpool verloopt de race wat minder. Dave Collins is gebrand om het Britse record te verbeteren, maar problemen met de ketting verhinderen dat. Toch weet hij met de Arion 1 60,57 mph (97,48 km/h) te halen. Zijn teamgenoot Ken Buckley heeft minder geluk. Zijn hoofdmonitor valt uit en hij gaat afremmen om te voorkomen dat hij met hoge snelheid gaat vallen. De Britten zijn hevig teleurgesteld, zij hadden verwacht en gehoopt een mooie tijd neer te zetten.

Lieske Yntema rijdt haar eerste race uit.

Lieske Yntema rijdt haar eerste race uit, maar baalt dat ze in moest houden.

De pech van Buckley speelt ook Lieske Yntema van het HPT parten. Zij start achter Buckley en komt al snel dichterbij. Door de knipperlichten van de volgauto voor haar weet ze niet precies wat te doen en moet ook gas terugnemen. Frustrerend, want ze reed op dat moment meer dan 60 mph. Nu blijft de snelheid steken bij 53,9 mph (86,74 km/h). Daar mag ze zeker tevreden mee zijn. Ze heeft tenslotte voor het eerste een volledige run afgelegd en het is duidelijk dat er meer in zit. Bij de vangteams is het nog wel even spannend omdat de Arion 1 en VeloX V vlak achter elkaar zitten. Binnen een halve minuut komen beide fietsen veilig aan.

Yntema profiteert van de verbeteringen die de technici in de middaguren hebben ingevoerd. De VeloX V is daardoor stabieler geworden. In de avond wordt nog verder aan de fiets gewerkt, zodat ook Braam een mooie race kan rijden. Hij gaat op donderdagochtend van start. De teamleden hebben weer een goede motivatie. De tijd gaat nu weliswaar snel, voorlopig is het nog geen zaterdagavond en dus is alles nog mogelijk.

Redactie

Reacties (0)