Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Battle Mountain 2015: wel of niet

Gepubliceerd op 17 september 2015 00:23, bijgewerkt op 17 september 2015 07:41 (242 keer bekeken) 0Reacties

Juist als het team opstaat om naar de baan te gaan, komt een bericht via Facebook binnen: de wedstrijd in de ochtend gaat niet door. Een enorme domper voor het Human Power Team Delft en Amsterdam (HPT). Zij hebben de nacht doorgewerkt en zijn helemaal klaar om te kwalificeren. Een blik naar buiten leert al snel dat er veel regen is gevallen en heel erg mooi ziet het er niet uit.

Het team overtuigt de wedstrijdleiding om de kwalificaties wel door te laten gaan.

Het team overtuigt de wedstrijdleiding om de kwalificaties wel door te laten gaan.

De meeste teams kruipen terug in bed. De studenten van het HPT willen niet slapen, ze willen Robert Braam en Lieske Yntema laten kwalificeren zodat ze kunnen racen. Met wat druk proberen ze de wedstrijdleiding over te halen om wel te gaan rijden, het weer wordt beter. Zodra de melding komt dat ze wellicht toch gaan starten, bedenkt het HPT zich geen moment. In no time zit iedereen in de auto’s en gaat het konvooi naar de start. Daar beraadt de organisatie nog of ze wel of niet kunnen starten. De weg is namelijk behoorlijk nat. Als gevraagd wordt of het team het veilig vindt om te rijden, zeggen ze volmondig ja. De organisatie gaat terug om alle vrijwilligers weer wakker te maken. De kwalificaties kunnen worden gereden.

De VeloX V.

De VeloX V.

Dat geldt overigens alleen voor het HPT en het team van de universiteit van Toronto. Zij hebben snelle fietsen en goede rijders en hebben zich nog niet kunnen kwalificeren. Twee korte heats met twee fietsen wordt het dus. Terwijl de baan klaar gemaakt wordt, wordt het weer alsmaar beter. De zon breekt door, de weg droogt een beetje op en het wordt windstil. Eigenlijk perfecte omstandigheden, een enorm verschil met slechts twee uur eerder.

Robert Braam en Lieske Yntema feliciteren elkaar met de kwalificaties.

Robert Braam en Lieske Yntema feliciteren elkaar met de kwalificaties.

Robert Braam gaat als eerste van start in de VeloX V. Hij slingert behoorlijk tijdens de rit, maar weet de eindstreep zonder problemen te halen. De eerste rijder is gekwalificeerd, Braam rijdt 55,99 mph (90,1 km/h). De opluchting bij de studenten is groot. Daarna is Calvin Moes aan de beurt in de Bluenose. Ook hij weet zich te kwalificeren en rijdt 59,6 mph. In de tweede heat start de Canadese Sherry Shi. Het is haar tweede rit ooit in de Bluenose. Vlak na de start valt ze. Yntema zit al klaar in de VeloX V en ziet het gebeuren. Dat zorgt wel voor wat spanning. Toch gaat ze goed van start. Vlakbij de tijdmeting valt ze bijna met de VeloX V, maar ze weet het te corrigeren. Haar snelheid ligt daardoor wat lager dan ze had gewild. Ze rijdt met 50,26 mph (80,89 km/h) precies genoeg om te kwalificeren. Zowel Braam als Yntema rijden met de toegestane wind, wat wel aangeeft dat de omstandigheden veel gunstiger waren dan verwacht was.

In de middag gaat het team aan de slag voor de avondruns. Er worden wat aanpassingen aan de VeloX V gemaakt om de problemen op te lossen. Het slingeren van Braam lijkt te komen doordat zijn benen tegen de wielkappen komen. Bovendien komt het achterwiel te los te zitten. Hopelijk wordt het snel opgelost, zodat ze kunnen laten zien waartoe ze in staat zijn. Als de avondruns tenminste doorgaan, want dat is deze week nog niet gebeurd.

Redactie

Reacties (0)