Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Battle Mountain 2015: wereldrecord voor Ellen van Vugt

Gepubliceerd op 16 september 2015 07:53, bijgewerkt op 16 september 2015 08:03 (995 keer bekeken) 1Reacties

De tweede dag van de World Human Powered Speed Challenge (WHPSC) lijkt op de dag van gisteren. Er is slecht weer voorspeld voor de ochtend, maar dat blijkt mee te vallen. In de ochtend wordt dan ook goed gereden. Ellen van Vugt weet zelfs een wereldrecord neer te zetten.

De traditionele show and shine waar de teams de fietsen laten zien aan elkaar en de schooljeugd.

De traditionele show and shine waar de teams de fietsen laten zien aan elkaar en de schooljeugd.

Dat doet Van Vugt niet in de VeloX XS, maar in de Completely Overzealous 2 en daarmee is de snelste vrouw in een meersporige fiets. Dat over de halve afstand van de baan. Ze haalt 83,56 km/h. Daarbij moet wel eerlijk toegegeven worden dat niet veel vrouwen in deze categorie rijden en het record voor Van Vugt niet echt de grote uitdaging is. Hoe dan ook, het is een mooie prestatie en ze gaat de tijd ongetwijfeld nog verbeteren.

Wie ook snel rijdt is Todd Reichert. Met een stevige wind achter haalt hij 81,66 mph (131,41 km/h). De wind is non-legal, Reichert is wel de vierde persoon die ooit harder dan 80 mph gehaald heeft. Als iemand kans maakt op het record is Reichert het wel. Als de omstandigheden goed gaat, kan hij wellicht als eerste ooit de 85 mph halen. Maar resultaten in het verleden geven geen garantie in de toekomst, zeker niet in Battle Mountain. Jan Marcel van Dijken mag ook tevreden zijn. Hij kwalificeert zich in de ochtend en rijdt even later 122,35 km/h. Dat belooft ook nog wat als de omstandigheden er naar zijn.

De fietsers gaan trainen met hun coach, de andere teamleden werken aan de fiets bij het hotel.

De fietsers gaan trainen met hun coach, de andere teamleden werken aan de fiets bij het hotel.

Het Human Power Team Delft en Amsterdam (HPT) heeft minder geluk. Ze hebben de nacht doorgewerkt om de fiets klaar te krijgen voor de kwalificaties. Helaas zorgt het overlay systeem, waarmee de data op de monitor wordt vertoond, voor problemen en besluit het team niet te gaan starten. Dat geeft ze wel tijd om te klussen aan de fiets en om even uit te rusten, wat ze ook hard nodig hebben. Het doet ze ook goed, als iedereen wakker is gaat het team vol enthousiasme weer aan het werk. De koppen staan weer de goede kant op en als ’s avonds de barbecue aangaat wordt het ouderwets gezellig. Voor even, want opnieuw gaan ze ’s avonds laat door om de VeloX V klaar te maken. Dat lijkt nu wel goed te komen.

Zware regenbuien boven de SR 305.

Zware regenbuien boven de SR 305.

De teams die al gekwalificeerd zijn, maken zich klaar voor de avond. Helaas gooien de weergoden roet in het eten. Tegen de tijd dat de teams naar de baan gaan, trekt de lucht dicht. Er is zelfs onweer te zien. Juist als het team van Liverpool klaar staat om te rijden, begint het bij de start te regenen. De wedstrijd wordt afgelast en de teams kunnen terug naar het dorp. Een tegenvaller voor de rijders, die zich allemaal hebben opgeladen. Morgen weer een dag.

Redactie

Reacties (1)

G

wereldrecord!

Dikke felicitaties! Het is uitgesproken knap om op het juiste moment een geslaagde aanval op het record te plaatsten. En dat dan nog met de 'handicap' van de kortere baan, daarbij in acht genomen dat Ellen een dubbel programma rijdt. Ook in haar eigen Velox XS heeft ze deze dag reeds 91,23 km/u gehaald (non-legal wind).

Hoeveel meervoudig wereldrecordhouders kent NL eigenlijk?

G, 16 sep 2015 11:52