Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Battle Mountain 2015: wereldrecords en valpartijen

Gepubliceerd op 14 september 2015 23:59, bijgewerkt op 15 september 2015 02:54 (715 keer bekeken) 0Reacties

Het was vroeg opstaan in Battle Mountain. Bijna twintig rijder/fiets combinaties gaan van start voor de kwalificaties. Wie harder dan 50 mph rijdt mag meedoen met de echte races. Voor de avondraces, waar de kans op het record het grootste is, moet minimaal 60 mph gehaald worden tijdens de kwalificaties of later in de week. Bij alle teams is goed te merken dat de World Human Powered Speed Challenge echt van start is gegaan.

De studenten van het Human Power Team Delft en Amsterdam hebben de hele nacht doorgewerkt om de puntjes op de i te zetten. Vol vertrouwen gaan ze op weg naar de SR 305, waar de races worden gehouden. Ook Lieske Yntema en Robert Braam hebben er veel zin in en zijn goed geconcentreerd. Alle voorbereidingen lijken perfect voor een goede kwalificatie.

Lieske Yntema valt met de VeloX V.

Lieske Yntema valt met de VeloX V.

Als allereerste mag Yntema van start. Helaas valt ze vrijwel gelijk nadat de fiets is losgelaten. De val is gelukkig niet hard en Yntema start gelijk opnieuw en opnieuw valt ze vrijwel direct. Wat de reden is, weet het team niet. Het kan heel goed zijn dat iedereen net iets te zenuwachtig is. Ze hebben weliswaar veel geoefend, tijdens een echte race is er toch een andere spanning. Na de tweede val moet Yntema de poging afbreken. Omdat er nog ruimte is, mag ze in de laatste heat alsnog proberen te kwalificeren.

De starters feliciteren elkaar na een geslaagde start.

De starters feliciteren elkaar na een geslaagde start.

Terwijl de andere teams van start gaan, gaan de techneuten aan de slag om de schade te repareren. Dat doen ze goed en snel. Valpartijen blijven even uit, al weet Calvin Moose van de universiteit van Toronto niet weg te komen met de Bluenose. De VeloX V is in de tussentijd weer klaar voor de kwalificaties en Robert Braam gaat goed van start. Het team is opgelucht, ze kunnen het wel. Helaas valt Braam alsnog een paar honderd meter verder, waarschijnlijk mede door een windvlaag. Doorgaans zijn de ochtenden windstil, vandaag juist niet.

De schade aan de VeloX V is flink, maar nog goed te repareren. Ze hebben nog een hele heat om de fiets weer klaar te maken voor Yntema. Ze weet zich goed te concentreren en gaat in de laatste heat probleemloos van start. Weer een opluchting en het lijkt erg goed te gaan. Dan is ze halverwege en valt ze alsnog. Nu raakt ze met de VeloX V van de weg in het grind en is de schade behoorlijk groot. Opnieuw moet het team flink aan de bak. Terug in het hotel nemen ze even rust en gaan dan aan de slag. Morgenochtend is er weer een kans tenslotte.

Todd Reichert vertrekt in de Eta.

Todd Reichert vertrekt in de Eta.

Voor de andere teams lopen de kwalificaties een stuk beter af. Geen enkel team valt. Wel heeft Jan Marcel van Dijken weer een probleem met de ketting in de Cygnus Chronos. Als een volleerd renner rijdt hij de fiets naar de finish, al rijdt hij veel te langzaam voor een kwalificatie. Dan pakt Aerovelo met Todd Reichert het anders aan. In de Eta weet hij een snelheid van 72 mph (115,87 km/h) te bereiken over de halve lengte van het officiële parcours. Dat belooft nog wat voor de rest van de week. De Britten van Liverpool kwalificeren zich wel met twee rijders, die 58 en 52 mph halen. Officieel niet voldoende voor de avond, maar omdat slechts vijf fietsen de benodigde snelheid halen mogen alle deelnemers die meer dan 50 mph hebben gereden ’s avonds toch van start gaan. Ook Ellen van Vugt mag daarom in de avond starten. Zij rijdt 56,69 mph (91,23 km/h) in de VeloX XS, maar zal ongetwijfeld later in de week harder gaan.

Liz Mctiernan gaat naar haar handbike waarmee ze een wereldrecord rijdt.

Liz McTernan gaat naar haar handbike waarmee ze een wereldrecord rijdt.

De baan voor de kwalificatie mag dan niet de volle lengte hebben, er zijn in de ochtend nog wel twee wereldrecords gereden. Liz McTernan haalt in een open handbike 24,72 mph (39,8 km/h) en heeft daarmee het wereldrecord ongestroomlijnde handbikes voor vrouwen nu al in handen. Bij de junioren rijdt Florian Kowalik een wereldrecord in de Completely Overzealous 2 trike met 53,41 mph (85,95 km/h). Dat is inderdaad sneller dan een van de renners van Liverpool.

Redactie

Reacties (0)