Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Vrijdagbericht

Gepubliceerd op 11 september 2015 13:00 (2357 keer bekeken) 1Reacties

Telehex, 3D geprinte 'plantaardige' fiets, huiswerk, Ride for the Roses, estafetteding via een omweg, boeken, voor- en nadelen van een trike, kopie 3, Europese fietssteden, lekke band, bijna…, Barbara Buatois

Telehex

Op Kickstarter staat een universele inbussleutel geschikt voor fietsen. Nu hoef je geen meerdere inbussleutels bij je te hebben, maar gewoon één!
De Telehex vervangt de inbussleutels 3, 4, 5 en 6 mm.

3D geprinte 'plantaardige' fiets

Het Italiaanse design studio Eurocompositi heeft een mountainbikeframe geprint, de Aenimal Bhulk.
Het frame is opgebouwd uit Polymelkzuur (PLA - polylactic acid), een biopolymeer gemaakt uit plantaardige bronnen, zoals maïs of suikerriet.
Met dank aan Paul voor de tip!

Huiswerk

Deze opdracht (uitleg van verschillende soorten projectietekeningen havo/vwo) is zo interessant dat vader zijn kind mee wil helpen met het huiswerk.
Welke projectie?

Ride for the Roses

Afgelopen zondag werd de Ride for the Roses verreden. Mick reed mee en deed er verslag van. De opbrengst was ruim 8 ton.

Estafetteding via een omweg

In Ligfiets& (tip: wordt lid! En je krijgt dit prachtige magazine 6 keer per jaar) werd aan de aardrijkskundige kennis van de fietser getwijfeld, maar de route over de Afsluitdijk is daadwerkelijk (ruim 400 km) genomen! Het estafetteding mag nu even uitrusten in Nijeveen.

Boeken

 • Stompen en krukken
  Dit boek 'Stumps and Cranks' is een eerste poging om gehandicapten ('amputees') aan te sporen om de fiets te ontdekken als een prettige vorm van lichaamsbeweging.
  Zoals de titel al aangeeft, wordt er niet omheen gedraaid welke doelgroep er bedoeld wordt. Het boek komt over niet al te lange tijd uit.
 • Vulkaan uitbarsting en de fiets
  Leuke anekdote!
  Volgens het boek 'De schaduw van de Tambora' van Philip Dröge, is er een relatie tussen de vulkaanuitbarsting en de uitvinding van de fiets.
  Gewassen wilden niet groeien door de aanhoudende regen en de as in de lucht. En paarden, toen hét vervoersmiddel, hadden te weinig te eten en werden massaal geslacht. De handel kwam stil te liggen en was sprake van hongersnood. Dit probleem zette Karl-Friedrich Freiherr Drais von Sauerbronn ertoe aan om met een oplossing te komen: de Draisine ofwel 'het houten paard' ofwel de 'voorloper' van de fiets.
 • Ons stalen ros
  Kaspar Hanenbergh en Michiel Röben schreven 'Ons stalen ros', Nederland wordt een land van fietsers, 1820 - 1920.
  Er blijkt een blinde vlek te bestaan in de waardering van de mobiele collectie Nederland. DAF en een skûtsje zijn blijkbaar meer mobiel erfgoed dan Fongers of Burgers fietsen. Ergens in een bijlage wordt het Nationaal Fietsmuseum Velorama genoemd…
  Met dit boek hoopt men verandering in die 'blinde vlek' te brengen.

Voor- en nadelen van een trike

Op 'Elles font du vélo' ('Nederlands') worden de voor- en nadelen van de trike besproken.

Kopie 3

Na de vorige serie kopieën is er weer een opgedoken. Nu wordt een kopie van de ICE Ocean Challenger verkocht door Future Cycles. Nu gebouwd in Tsjechië. De oorspronkelijke Challenger.

Europese fietssteden

Een Amsterdamse redacteur, die Amsterdam niet durft te verlaten om in de rest van Nederland rond te kijken, kiest… ja juist, dat als Europese fietshoofdstad. Is dat te ver fietsen, redacteur?

Lekke band? Vul het met gras!

Het lijkt een goed idee. Maar is dat ook zo?

Bijna…

… maar nog niet helemaal.

Barbara Buatois

De grote afwezige in Battle Mountain, Barbara Buatois, heeft een artikel in het nieuwste nummer van Cycle! Magazine. Met alles wat u wilde weten wat haar bezig houdt… en haar karakter.

Redactie

Reacties (1)

davidhembrow

Het estafetteding was afgeleverd door Henk en Monique in Tynaarlo gisteren. Het zit nu in Assen bij mij. De volgende tocht voor de krans is op 20 september 10:30 vanaf Station Assen.

En, helemaal niets te maken met de estafette, ik heb mijn ontwerpen voor gratis om te downloaden 3D print PLA fietsonderdelen geplaatst hier.

davidhembrow, 11 sep 2015 13:53, bewerkt op 11 sep 2015 14:37