Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Vrijdagbericht

Gepubliceerd op 04 september 2015 13:00 (2586 keer bekeken) 4Reacties

Fietsgadget, ligfietsen en sloten, trike kopersgids, weifelende twijfelende Arriva, redding uit een velomobiel, klimmen als 'een pro', ligfietsen op de Rai Sport, PBP toen en nu, schommel, ligplaats gevonden, het betere spuitwerk, ballonnen en een velomobiel

Fietsgadget

Met een smartphone en de Smarthalo hoeft fietsnavigatie niet ingewikkeld te zijn. De Smarthalo verzameld ook welke afstand je hebt afgelegd, hoe hard je hebt gefietst en hoeveel calorieën je hebt verbrand.
Zie ook de video op Cincodias.com ('Nederlands').

Ligfietsen en sloten

Jan vraagt zich af (oekommet?) waarom (tweewiel-)ligfietsen niet standaard uitgerust zijn met een slot. Verlichting is ook al niet standaard.
En dat terwijl elke 'normale fiets' er standaard mee afgeleverd wordt. Of, zoals al is opgemerkt, moeten wij onze fietsen vergelijken met racefietsen (waarop, standaard, zelfs geen bel zit)?

Trike kopersgids

Op Laidback Cycles is een gratis verslag te downloaden over trikes. Registratie is wel verplicht.

Weifelende twijfelende Arriva

De regel (Met een Dagkaart Fiets kunt u uw fiets, ligfiets, (gedemonteerde) racefiets of tandem meenemen) uit het Vrijdagbericht van een maand geleden, is gewijzigd in:
'Het is op geen enkel traject toegestaan om ligfietsen, tandems, bakfietsen of fietsen met een verbrandingsmotor mee te nemen.'
En dat alles omdat, volgens Walter, het zadel een andere vorm heeft?
Kijk, bij een tandem, bakfiets of zelfs een velomobiel, kunnen wij ons iets voorstellen (grootte: veel ruimte innemend), of fietsen met een verbrandingsmotor (gevaarlijk vanwege brandstof, gassen). Maar wat is er zoveel anders aan een (tweewiel-)ligfiets, behalve de vorm van het zadel?

Redding uit een velomobiel

Hoe haal je een bewusteloze persoon uit een velomobiel (EHBO)?
Gelukkig heeft deze velomobiel nog voetgaten. De modernste ontwerpen hebben deze gaten niet, m.a.w. hoe maak je voeten los van de pedalen?

Klimmen als 'een pro'

In deze video worden de bewegingen, die Lance A. maakt, getoond hoe een bukfietser een helling behoort te nemen: een samenspel tussen kracht zetten met behulp van het lichaam (leunen) en bijbehorende (!) stuurbewegingen.
Daarna komt Maria Parker in beeld op een Cruzbike, en dat is de crux (kern waar het om gaat). Maria zet ook kracht op de pedalen en stuurt op een bepaalde manier. Zodoende is ze sneller dan de anderen.

Ligfietsen op de Rai Sport

Na 31 minuten start een item over HPV (Propulsione Umana) van het team Policumbent die voorbereidingen treffen voor Battle Mountain.
Maar wij schakelen wat eerder in vanwege de overwinning van Tom Dumoulin in de Vuelta, of Dafne Schippers, snelste op de 200 m, op 26.30 minuten.

Ook de BBC heeft een item over studenten uit Liverpool met de ARION1.

PBP toen en nu

Parijs-Brest-Parijs is een van de oudste Franse wielerevenementen. Op Peccadille ('Nederlands') staat een interessant verhaal over het ontstaan van PBP tot nu toe (peccadille = pekelzonde).

Ligplaats gevonden

Zoekt u een ligplaats?

Het betere spuitwerk

Een Mango bewerkt met een airbrush.

Ballonnen en een velomobiel

Batmobiel bij ballonfiësta in Amerika.

Schommel

Wel een vreemde plaats voor een ligfiets.
Volgens de eigenaar, Michel: 'multifunctioneel zo'n schommel. Altijd handig voor een schoonmaakbeurtje'.

Redactie

Reacties (4)

avatar

Kunnen we als vereniging, eventueel samen met de Fietsersbond, geen actie ondernemen tegen Arriva?
Een half jaar geleden ben ik er persoonlijk, zonder resultaat, mee bezig geweest.
Voor mensen zoals ik (bezit geen auto) is het nu onmogelijk om met het OV de Achterhoek, Noord-Nederland, de Betuwe, de Waddeneilanden en binnenkort ook Limburg te bereiken.
Ik voel me zeer beperkt in mijn bewegingsvrijheid door het alleenrecht van Arriva op railvervoer in die streken.
Piet van der Wel.

pwel2000, 04 sep 2015 16:02

avatar

Dan kun je maar beter je voeten losklikken als je je onwel voelt. Ik denk wel dat ze je voeten zullen loskrijgen maar vertragend en bemoeilijkend werken zal het wel. En dat is niet goed als je met een hartstilstand in een velomobiel zit.

Wat Arriva betreft, ligfietsen zijn vaak een stuk langer dan een gewone fiets. Misschien zijn ze daar achter gekomen. Waar ze zich druk om maken is waarschijnlijk belemmering van vrije doorgang bij calamiteiten. Dan moeten veel mensen snel weg kunnen en lange fietsen kunnen dan voor potentieel dodelijk oponthoud zorgen.

Je denkt er zo niet aan maar treinen kunnen ook crashen ( uit de rails vliegen ) botsen, in brand staan of gevaarlijke rookontwikkeling hebben. En nog wel tientallen dingen die je vooraf niet eens kunt bedenken. Dan moet je er net als een vliegtuig snel uit kunnen en de secondenmeter loopt. dan moeten massa's mensen niet struikelen en vastlopen op gevallen (lig)fietsen. Dat fietsen zowiezo mee mogen is al een compromise. Dat ze nog problematischer gevormde fietsen weren is logisch.

BOW, 06 sep 2015 10:43

TeJayLigFts

Reactie op Facebook van Eric van R.: […] hoe je een bewusteloze piloot uit zijn of haar velomobiel krijgt. De hulpdiensten knippen de fiets doodsimpel open en tillen je er rechtstandig uit, zo heb ik vernomen van een kennis die in dat werk zit.

TeJayLigFts, 06 sep 2015 19:43

avatar

Fietsen mee in de trein! Wat is het probleem?? Een extra wagon achteraan de trein waar alle fietsen in kunnen moet toch te doen zijn?? Ze zijn gewoon bang dat er teveel gebruik van gemaakt wordt!

quest1973, 09 sep 2015 22:34