Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Delftse studente fietst met 75 km/u over snelweg A270

Gepubliceerd op 09 augustus 2015 16:31, bijgewerkt op 11 augustus 2015 18:51 (1254 keer bekeken) 2Reacties

Studenten van de TU Delft en de VU Amsterdam hebben vanmorgen hun gloednieuwe aerodynamische fiets getest op de snelweg A270. Over een traject van meer dan vijf kilometer sprintte renster Lieske Yntema van Helmond naar Nuenen, daarbij bereikte ze een topsnelheid van 74,7 km/u. Het absolute wereldsnelheidsrecord voor mensaangedreven voertuigen is met 133,78 km/u in al handen van dit Human Power Team, maar de studenten denken dat het sneller kan. De test vanmorgen maakte deel uit van de voorbereidingen naar ultieme recordpogingen, komende september op de hoogvlakte in Nevada (VS)

Test op de A270 bij Helmond

Renster Lieske Yntema sprintte met de gloednieuwe VeloX V over een traject van meer dan vijf kilometer A270 van Helmond naar Nuenen en bereikte daarbij uiteindelijk een topsnelheid van 74,7 km/u, een eind verwijdert van de uiteindelijke 121,81 km/u benodigd voor een nieuw vrouwenrecord. Desondanks spreekt het team van een succesvolle dag. “Het was de eerste keer dat de nieuwe fiets op snelheid reed, dit is een belangrijke test voor het team. De fiets voelt goed en ik voel me er steeds meer vertrouwd in, dat is belangrijk.”, aldus Lieske Yntema. “Ook de lucht is in het lage Nederland een stuk dikker, wat extra luchtweerstand met zich meeneemt.” Het officiële laaglandrecord (tot 700 meter) staat op 79,03 km/u.

Voor de test was de A270 vanmorgen van 9.00 tot 12.00 uur afgesloten voor al het overige verkeer, er was een tijdelijke omleiding via Nuenen voorzien. De testrit vond plaats in Helmond, omdat het ideaal is dat de VeloX op een tweebaansweg vrijwel rechtdoor kan rijden, dat benadert de situatie in de VS het beste. Team manager Karlien Kleissen: “om overlast tot een minimum te beperken hebben we de test op zondagochtend door laten gaan. Ook hebben we ervoor gezorgd dat mensen uit de buurt konden komen kijken en dat deden ze ook. Graag willen we de gemeente Helmond en zijn bewoners bedanken voor de gastvrijheid.”

Wereldsnelheidsrecord

Het wereldrecord staat op naam van de Nederlander Sebastiaan Bowier, die in september 2013 met de studenten naar de VS reisde. Op de World Human Powered Speed Challenge (14 september a.s.) kunnen mens en machine acht kilometer lang rechtuit en vlak versnellen, waarna de uiteindelijke snelheid gemeten wordt over een 200 meter lange trajectcontrole. Dit jaar zal het team met Lieske Yntema ook het snelheidsrecord voor dames aanvallen, dat staat al sinds 2010 met 121,81 km/u op naam van de Franse Barbara Buatois. “Na de mooie test vandaag vertrekt het team vol vertrouwen naar de VS”, aldus Kleissen.

VeloX V: Technisch hoogstandje

Om veilig te navigeren kijkt de fietser op een beeldscherm, ramen heeft de VeloX niet meer. Daarop communiceert de fiets ook te allen tijde naar de renner of hij hard genoeg trapt. “Je snelheidsopbouw zo timen dat je precies in die 200 meter je top bereikt is een hele uitdaging”, aldus coach Taco van der Hoorn. “Met dit GPS-gestuurd systeem zijn kilometers per uur te winnen.” Nog belangrijker is de aerodynamica, ook daarin presteert de VeloX V beter dan diens voorganger. Technisch leider Gijs Bouman: “De windtunneltesten bevestigen dat de VeloX V met een twintig procent lagere luchtweerstand een sterk verbeterde fiets is. Dit kan doordat de fiets op een nieuwe manier opengemaakt wordt, daardoor hebben we minder last van naden.” Zodoende heeft de VeloX tien keer minder luchtweerstand dan een tijdritfiets uit de Tour de France.

Aldus het persbericht.

Foto van Bas de Meijer. Meer foto's van Bas!

In de media:

Redactie

Reacties (2)

G

Helaas, het record zat er niet in.

Nu gaat HPT Delft met mw. Yntema in Battle Mountain ook het snelheidsrecord voor dames aanvallen, maar welke rijder gaat voor de 133,78 km/u?

G, 09 aug 2015 18:04

Davietsie

Whpsc, natuurlijk ook op 15,16,17,18 en 19 September.

Davietsie, 09 aug 2015 21:04