Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Recordpoging op laaglandbaan

Gepubliceerd op 01 augustus 2015 07:51, bijgewerkt op 09 augustus 2015 16:48 (930 keer bekeken) 13Reacties

Het Human Power Team Delft & Amsterdam wil een test doen op de openbare weg

Wij ontvingen het volgend persbericht:

Het wereldsnelheidsrecord voor mensaangedreven voertuigen is met 133,78 km/u in handen van het Human Power Team. De studenten van de TU Delft en de VU Amsterdam denken echter dat dit sneller kan. Met hun aerodynamische ligfiets, volledig aangedreven op spierkracht, willen de studenten hun eigen record snelfietsen aanscherpen tijdens de World Human Powered Speed Challenge (van 14 t/m 19 september op de hoogvlakte in Nevada, VS). Op zondag 9 augustus test het team de nieuwste fiets op de A270 tussen Helmond en Nuenen

Wereldsnelheidsrecord

Het wereldrecord staat op naam van de Nederlander Sebastiaan Bowier, die in september 2013 met de studenten naar de VS reisde. Op de World Human Powered Speed Challenge (14 september a.s.) kunnen mens en machine acht kilometer lang rechtuit en vlak versnellen, waarna de uiteindelijke snelheid gemeten wordt over een 200 meter lange trajectcontrole. Dit jaar zal het team met Lieske Yntema ook het snelheidsrecord voor dames aanvallen, dat staat al sinds 2010 met 121,81 km/u op naam van de Franse Barbara Buatois.

VeloX V: Technisch hoogstandje

Velox V roll-out

Om in het niemandsland van Nevada veilig te navigeren kijkt de fietser op een beeldscherm, ramen heeft de VeloX niet meer. Daarop communiceert de fiets ook te allen tijde naar de renner of hij hard genoeg trapt. “Je snelheidsopbouw zo timen dat je precies in die 200 meter je top bereikt is een hele uitdaging”, aldus coach Taco van der Hoorn. “Met dit GPS-gestuurd systeem zijn kilometers per uur te winnen.” Nog belangrijker is de aerodynamica, ook daarin presteert de VeloX V beter dan diens voorganger. Technisch leider Gijs Bouman: “De windtunneltesten bevestigen dat de VeloX V met een twintig procent lagere luchtweerstand een sterk verbeterde fiets is. Dit kan doordat de fiets op een nieuwe manier opengemaakt wordt, daardoor hebben we minder last van naden.” Zodoende heeft de VeloX tien keer minder luchtweerstand dan een tijdritfiets uit de Tour de France.

Test op de A270 bij Helmond

Velox V en Liekse Yntema

Ter voorbereiding van de recordpogingen werkt het studententeam op zondag 9 augustus een racesimulatie af op de A270. Renster Lieske Yntema zal de VeloX V over een traject van meer dan vijf kilometer van Helmond naar Nuenen sprinten. De testrit vindt plaats in Helmond, omdat het ideaal is dat de VeloX V op de A270 over een tweebaansweg vrijwel rechtdoor kan rijden. Helmond is een echte fietsstad en ook de thuisstad van de Automotive Campus, waar slimme mobiliteitsoplossingen worden ontwikkeld, voor auto’s, vrachtverkeer, hulpdiensten en fietsers.

Voor de testrit wordt de A270 op zondagochtend van 09.00 tot 12.00 uur in één rijrichting afgesloten voor het overige verkeer. Er is daarom een tijdelijke omleidingsroute via Nuenen voorzien.

Zie ook Omroep Brabant, en op 08-08: Omroep Brabant.
Update 04-08: Algemeen Dagblad.
Update 05-08: De Ingenieur.
Update 05-08: Engineering Net.
Update 07-08: Advalvas
Update 08-08: NOS
Update 09-08: Het Parool
Update 09-08: Nu.nl

Foto's: Bas de Meijer

Redactie

Reacties (13)

avatar

Ga zeker kijken, is voor ons lekker dichtbij. Hoop op windstilweer.

Richard

Kouldream, 02 aug 2015 11:21

Nyh

Allemaal leuk en aardig voor pupliciteit maar voldoet de weg ook aan de voorwaarden voor een lagland wereldrecord? Er worden erg strenge eisen gesteld aan de vlakheid van de weg. Nederland lijkt wel vlak maar is niet erg vlak als je de eisen van een 200 m sprint record er naast legt. Naar de locatie in Battle mountain is destijds erg lang gezocht.

Nyh, 03 aug 2015 17:31

G

Beetje ambivalent bericht zou ik zo zeggen, tenminste ik vind hem (voor een persbericht) niet uitblinken in helderheid.

Gaat het over een recordpoging (kop) of over een test (tekst)? Gaat het over een 200m sprint (inleiding) of 5km (verderop)? En dan: hoe openbaar is een afgesloten stuk weg? Wat is eigenlijk het (een) record laagland voor dames wat aangevallen zou kunnen worden? Want dat doet er dan natuurlijk wel toe.

G, 03 aug 2015 18:14

TeJayLigFts

De kop, en bijbehorende illustratie, is door Ligfiets.net zelf gemaakt, naar aanleiding van een oudere mail. Dit bericht is een paar uur gepubliceerd, en weer verwijderd (op verzoek). Dat bericht was 'te voorbarig'.

De titel die bij het originele persbericht hoort, is te lang (en was niet in te korten). Daar de, oude, illustratie nog klaar stond, is ook de titel maar weer gebruikt (een zekere luiheid kan de maker niet ontzegd worden). ;)

TeJayLigFts, 03 aug 2015 20:49

TeJayLigFts

Uiteraard gaat het over een recordpoging, waarmee niet gezegd wordt dat het een record wordt. Het is eigenlijk meer een introductie van de VeloX V!

Net als bij Battle Mountain wordt er eerst versneld (sprinten), en de snelheid in het vanggebied van 200 meter is bepalend of die snelheid een record is of niet.

Openbaar? De helft van de weg wordt tijdelijk afgesloten (richting Nuenen) voor het (openbaar) verkeer.
Iets te ver gezocht, beste G?

TeJayLigFts, 03 aug 2015 21:16

TeJayLigFts

Hans, hoe vlak is Battle Mountain?

TeJayLigFts, 03 aug 2015 21:22

MarkJRullens

Theo,

ik verwacht in het vanggebied hopelijk een hele lage snelheid, anders wordt het nog een hele uitdaging voor de "vangers"

de 200 meter waar jij het over hebt is de "Time Trap" en hier ligt Lieske hopelijk op volle snelheid!

Daarna eventjes afremmen om gevangen te worden.

Ik denk dat ik ook even kom kijken...
Lijkt me mooi om de VeloX V op hoge snelheid te zien!

MarkJRullens, 04 aug 2015 15:36

G

Het 200m laaglandrecord voor dames staat op 79.03km/u. Het laaglandrecord voor heren staat op 100.60km/u, dus als Lieske een beetje doortrapt...

G, 04 aug 2015 16:34

TeJayLigFts

Mark, ik ga het meteen wijzigen. Oh, nee!
Dan komt jouw uitleg wel heel vreemd over.
Een lichtelijk rood kleurende:

TeJayLigFts, 04 aug 2015 16:58

MaartenSneep

Eisen voor een weg waar een record op gereden kan worden staan in de reglementen (pdf). Zie sectie 3.3. Maximale helling is 0,67 % (uiteraard in meer detail geformuleerd, maar dat ga ik niet met mijn telefoontje inkloppen.

MaartenSneep, 04 aug 2015 18:18

avatar

Jammer dat niemand anders mee mag doen. De waarde van een eventueel record zou dan een stuk hoger worden, vind ik.

pieter, 05 aug 2015 11:40

lighans

IK ben het met Pieter eens. Het zou ontzettend gaaf zijn als niet alleen HTPDELFT rijdt, maar ook Elan en Cygnus en misschien wat buitenlandse teams?

Dan krijg je een hele andere beleving en een echte competitie. NOS erbij en gaan met die fietsen.

lighans, 05 aug 2015 22:29

TeJayLigFts

Goed idee! Praktisch: de openbare weg moet nog langer afgesloten worden.
Blijft over dat het in eerste instantie de presentatie van de VeloX V is, met een recordpoging.

TeJayLigFts, 06 aug 2015 09:14