Vrijdagbericht
Gepubliceerd op 31 juli 2015 13:00 (2347 keer bekeken) 6
De andere Tour de France, een fietspad is voor…, vakantiereizen, fietsen in Groningen (stad) als voorbeeld…, allereerste fietswedstrijd in Nederland, nieuwe verkeersborden België, zelfbouw, luchtfiets, waterfiets, halfhoge bi, we fietsen meer, men neme…, overgewicht
De andere Tour de France
Thomas en zijn vrouw Charlotte rijden met een tandemtrike ('Nederlands'), een omgebouwde trike na wat zaag- en laswerk, van Menton naar Porpspoder (in Bretagne, Frankrijk). 1083 slaat op het aantal bestellingen, spijkerbroeken en schoenen, die er aan vooraf gingen, en op het aantal af te leggen kilometers.
Niet te verwarren met die De Andere Tour (ook met een (buk-)tandem), die vóór de Tour de France uit gingen.
Een fietspad is voor…
Dus geen auto op het fietspad neerzetten.
Vakantiereizen
- The Laid-back-travellers reizen tot het geld op is
- Kampeerwijzer naar Denemarken
Fietsen in Groningen (stad) als voorbeeld…
… voor steden over de hele wereld. Aldus de journaliste, Renate van der Zee, in The Guardian.
Natuurlijk is het Dagblad v/h Noorden er trots op. Ook Nu.nl! Wie niet?
(Ook met Utrecht (stad) is niets mis, een video met Chris Boardman)
'Allereerste fietswedstrijd in Nederland'
Op 8 mei 1869 heeft in het Groningse Kostverloren (bij Hoogkerk) een 'Wedstrijd met Vélocipèdes' plaatsgevonden. De inspiratie hiervoor lag duidelijk in Frankrijk. Op 14 maart 1869 meldde de Groninger Courant namelijk dat er op paasmaandag, 29 maart, in Carpentras (de Provence) een wedstrijd voor velocipedisten uit diverse leeftijdscategorieën zou zijn.
Mocht de wedstrijd toentertijd niet doorgegaan zijn (geen vermelding in de pers), was de volgende 'allereerste wedstrijd' ook in Groningen, namelijk in Winschoten.
Een leuke bijkomstigheid in dit artikel van Groninganus: 'De velocipèdemanie wordt te Amsterdam hoe langer hoe groter. Zwermen er van ziet men somwijlen in het wandelpark. Het gebruik op de singels en in de Plantage kan niet worden afgekeurd, zooveel te meer evenwel het rijden in de Kalverstraat en andere drukke buurten'. Wat weer mooi aansluit bij het vorige bericht.
Nieuwe verkeersborden België
In België mag nu ook rechtsaf of rechtdoor door rood (verkeerslicht) gereden worden. Daarvoor zijn twee nieuwe verkeersborden ontworpen.
Zie ook een ouder vrijdagbericht, 'Alle fietsers tegelijk groen'.
Zelfbouw
Jozef Sedlakovich heeft een wel heel bijzondere ligfiets gebouwd, de Android 2 Sport (drie foto's op Facebook).
Luchtfiets
Dat kan met een glider, een propeller en een fiets, gebouwd door de Hongaar Tamas Tardy.
Het doet ons een beetje denken aan ET.
Waterfiets
Voordelen van de ligfiets (Facebook), je voeten blijven droog. Daarentegen…
Halfhoge bi
Peter Varga heeft een fraaie vouwfiets ontworpen die een beetje op een hoge bi lijkt, alleen wat gedrongener: de Oneybike ('Nederlands').
Men neme…
… een badkuip en een onderstel (Facebook). Nog wat onderdelen, een potje verf: de Dub Tub.
We fietsen meer
Aldus de BOVAG-RAI, CBS en GIK. Tussen 2010 en 2014 is er een armzalige 2 % (Friesland) en 23 % (Zeeland) meer gefietst. Per persoon werd er, gemiddeld, 1.018 kilometer op de fiets werd afgelegd, zo'n 153 kilometer méér dan in 2010.
Een Utrechter maakt per jaar 1.179 fietskilometers per persoon, en een Limburger maar 759 kilometer.
Een groot deel van de stijging is te danken aan…, nee geen ligfietsen, maar aan fietsen met trapondersteuning (zie ook het bericht hieronder).
Wat gedetailleerdere informatie.
Overgewicht
In Nederland neemt het overgewicht toe. Reden? We zijn een zittend volk geworden en het komt door de vergrijzing. Een andere oorzaak is de scootmobiel en trapondersteuning: 'Die trappen dus niet. Daarmee zie je dat hun lichamelijke capaciteit afneemt. Vroeger fietsten ze bijvoorbeeld nog tegen de wind in. In het algemeen zou ik mensen dan ook adviseren een gewone fiets te nemen, tenzij je gezondheidsklachten hebt'.
Gelukkig liggen wij!
Reacties (6)
Overgewicht is een teer punt in onze samenleving. Je ziet steeds meer mensen die ten alle tijden er netjes uit willen zien en daardoor inspanningen voorkomen, want een druppeltje zweet is onkies. Een e-bike lijkt dan dé oplossing. Dat daarmee het echte bewegen sterk afneemt zal over enkele jaren pas aan de orde komen.
Nico-on-trike, 02 aug 2015 11:20
Ik herken veel mensen in Nico's beschrijving. Toch is het zo dat vooral bij mensen uit de economisch lagere klasse het meeste overgewicht voorkomt.
Hoewel je zou zeggen dat juist díe door fysieke arbeid in hun levensonderhoud moeten voorzien. Terwijl de hoger opgeleiden het witte boordenwerk doen.
Enigszins paradoxaal...
MichielAdriaan, 02 aug 2015 19:48
Daar is niets paradoxaals aan, Mick. uit onderzoeken is bekend dat juist de hoger opgeleide mensen beter weten wat goed voor hen is en ook gezond voedsel kunnen betalen.
Overigens is er niet bijzonder veel werk meer in Nederland dat zoveel energie kost dat je er van zou kunnen afvallen.
Maar nu het volgende: veel mensen op een E-bike bewogen voorheen niet. Dat kleine beetje van nu helpt zeker wel. Bovendien reden deze mensen voorheen in hun auto ergens naar toe, nu op de fiets. ook een voordeel.
liggerzutphen, 02 aug 2015 21:16
@liggerzuthpen: ik ben héél benieuwd naar de bronnen betreffende de herkomst en achtergrond van de e-bikers van tegenwoordig.
G, 02 aug 2015 23:19
Mijn idee is dat gemotoriseerd voortbewegen gezien wordt als onderdeel van een hogere maatschappelijke status. Dit beeld werd bevestigd door mijn bezoek aan Indonesië, waar fietsen alleen iets was voor kinderen of hele arme mensen. De keuze voor wat te eten is niet het enige wat telt. Ik wel dat de status van voorgeprepareerd eten ('dit is goed') meetelt, maar dat hier vaak veel vet en suiker inzit. Mensen met een economisch lagere klasse zullen vanuit hun idee van verbetering kiezen voor gemotoriseerd vervoer. Weg de gezondheidswinst die bewegen geeft; welkom opgeslagen energie. (vet)
nvanderwal, 03 aug 2015 10:35
Sinds een jaar ben ik ligfietser en na aankoop van een nieuwe trike heb ik enkele weken geleden een gebruikte Velomobiel Quest gekocht. Tot nu toe heb ik ruim 2000 km met de trike afgelegd en in net twee weken tijd al bijna 400 km met de Quest. Met de trike ben ik mijn overgewicht te lijf gegaan. De Quest gebruik ik nu voornamelijk voor woonwerk verkeer van 25 km en in september wordt dat 30 km enkele reis.
Deze aankopen heb ik kunnen doen doordat ik in een andere levensfase zit. De kinderen zijn de deur uit en de financiële omstandigheden zijn ook nog eens sterk verbeterd.
Neemt niet weg dat mijn huidige werkgever het "groene reizen" tracht te stimuleren door regelingen in het leven te roepen een e-bike aan te kopen. Maar zoals ik de afgelopen week heb ervaren, zullen e-bikers ook niet fietsen als het weer niet meewerkt. Als het prachtig weer is, puilt de fietsenstalling uit. als er regen voorspelt wordt kun je nergens meer een auto kwijt.
Anders is dat met de Quest. Vorige week heb ik dus ook met minder fraai weer in de fiets gezeten. Ik heb in één rit naar huis twee regenbuien gehad, waarvan de eerste het heftigst was, maar ik werd er weinig nat van. De enige hinder waren de regendruppels op mijn bril.
Hoe denkt men nu over de e-bikers? Ik denk dat die dingen alleen maar in de lente en zomer maanden gebruikt worden en dan alleen nog maar als de accu na de winter nog voor ondersteuning kan zorgen.
Nico-on-trike, 05 aug 2015 12:30