Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Markerwaarddijk 40 jaar

Gepubliceerd op 07 juli 2015 13:00 (930 keer bekeken) 2Reacties

De Markerwaarddijk is voor o.a. fietsers een belangrijke route tussen Noord-Holland en Flevoland

Op vrijdag 4 september 2015 is de Markerwaarddijk* 40 jaar oud (040975). Het idee is om daar wat aandacht aan te besteden. De dijk heeft het, ook voor fietsers, mogelijk gemaakt om makkelijker de wederzijdse provincies te bezoeken. Zelf heb ik, toen ik nog in Hoorn woonde en in Flevoland werkte, er dagelijks gebruik van gemaakt. Ook als fietsforens. Toen nog op m'n racefiets. Tegenwoordig pak ik de dijk nog wel eens, in m'n velomobiel of op m'n GreenMachine, tot aan Trintelhaven om daar even te genieten van een rustmoment. Of ik assisteer bij de jaarlijkse LEL van de NVHPV (Nederlandse ligfietsvereniging).

Verwaarloosde sluitsteen

Verwaarloosde sluitsteen

Ik kom dan, ter hoogte van kilometerpaal 68.3, langs de verwaarloosde sluitsteen. Kennelijk is het onderhoud daarvan toen niet opgenomen in het beheercontract van de (toen nieuwe nieuwe) 'dijkbeheerder'.

Opgeknapte sluitsteen

Opgeknapte sluitsteen

Ik ben zo vrij geweest om, als dank maar ook in aanloop naar dit heuglijke moment, de sluitsteen in onderhoud te nemen. Daar ben ik in 2012 mee begonnen.

Verleden maand had ik, als contactpersoon van de Fietsersbond, onderafdeling Lelystad, een overleg met Rijkswaterstaat. Dit i.v.m. een op handen zijnde dijkverbetering. Hoewel de steen, bij een inspectie, wel was opgevallen bleek men desgevraagd daar verder niets mee te willen doen. Ook niet in het kader van het 40-jarige bestaan van deze dijk.

Herinneringsplak

Herinneringsplak

Overigens werd de Markerwaarddijk* (werknaam Houtribdijk) een jaar later officieel geopend door Prins Claus op 14 december 1976. Bij die gelegenheid kon men over de rijweg naar de plaats van de plechtigheid, uitrit Trintelhaven, fietsen en kreeg men daarvoor een herinneringsplak.

Ik hoor graag van jullie of er belangstelling bestaat voor het mee-organiseren of deelnemen aan een passend (fiets)evenement.

Met vriendelijke groet.

Ton ten Brinke (Fietsersbond, afdeling Flevoland, onderafdeling Lelystad)

* Ongeveer 30 jaar geleden, in de tijd dat de dijk in het verzorgingsgebied van het Openbaar Lichaam Zuidelijke IJsselmeerpolders (ZIJP), viel, had de dijk verschillende werknamen. Zowel Houtribdijk, dijk Enkhuizen Lelystad, Enkhuizerdijk en Markerwaarddijk. Om verwarring (bij hulpverlening) te voorkomen werd toen besloten te kiezen voor één naam, namelijk 'Markerwaarddijk'. Daar is een officieel besluit van.

Redactie

Reacties (2)

avatar

Dag Ton,
Een flink aantal Noord-Hollandse velomobielrijders, waaronder ik, gebruikt de dijk regelmatig. Een of andere plechtigheid waarbij een aantal rijders aanwezig zal zijn, lijkt me leuk.
Mocht het zover komen dan wil ik dit mede op mijn blog aankondigen.
Groeten,
Wim Schermer

aerocam, 07 jul 2015 22:54

avatar

Volgens Google Maps heet de dijk Houtribdijk en niet Markerwaarddijk.

Belle, 10 jul 2015 17:16