Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Tentjes

Gepubliceerd op 21 mei 2015 21:43, bijgewerkt op 21 mei 2015 21:44 (550 keer bekeken) 9Reacties

Het blad Op Pad publiceert een test van lichtgewicht tentjes. Goed idee die even door te nemen voor je komende vakantie op Oppad.nl

Redactie

Reacties (9)

NoStress

Tenten kiezen is net als banden en verlichting een zeer persoonlijk iets. Iedereen heeft zijn eigen wensen, ervaringen en heeft een mening hierover.
Ik ben daar niet anders in.
De commentaren van Gijs Loning van Op Pad zijn altijd zeer inhoudelijk, kundig, kort en overzichtelijk. Toch kampt hij met het feit dat hij afhankelijk is van de welwillendheid van leveranciers zoals elke tester. Die moet hij te vriend houden. Hij moet overwegend positief blijven.

Deze tententest is uiteraard van zijn bekende hoge kwaliteit, maar niet compleet naar mijn idee. Zo ontbreekt de motivatie waarom gekozen is voor uitsluitend koepeltenten, terwijl het thema lichtgewicht 2 persoonstenten is.
Zelf ben ik niet zo'n koepeltent fanaat. (Wel geweest) Niet dat ik de voordelen ervan niet zie. Ik vind het gedoe met zoveel stokken niet zo handig. Stokken blijven nu eenmaal moeilijk plooi- en pakbaar bij het wegstouwen. Toch is het knap dat fabrikanten kans zien het gewicht, ondanks al die stokken, om en nabij de 2 kilo weten te houden.

Ik ben dus meer voor de enkelstokker, ondanks afspan problemen. Bij voorkeur een tunneltent met eventueel 2 of meer stokken. Tipi's lekken bij de deur hinderlijk in als deze open staat. Wat overigens voor alle tenten geldt zonder luifel erboven.

Het loont de moeite je te verdiepen in de materie. Er is de laatste jaren weer enorm veel veranderd in constructies, materialen en technieken.
Een fijne kampeervakantie wordt voor een groot deel bepaald door de keuze van de juiste uitrusting. Slaapzak, matje en de tent. Dat gaat onvermijdelijk wat kosten. Voor mij mag dat ook wat kosten. Het is een investering voor jaren die zich terugverdient in plezier en comfort met een eindeloze rij van prettige momenten en herinneringen.
Dus ga niet kou lijden in een Aldi slaapzaak. Wakker worden van liggen op een spartaanse ligmatje die wel alle pakruimte van je fiets opeist.
Of de ellende van een lekke, inscheurende, niet stormvaste goedkope tent met al zijn ingebouwde onpraktische ongemakken.
Het hoeft namelijk allemaal niet. De perfecte slaapzak en -mat voor jou bestaat al. Voor iedereen weer een andere, dat wel. Je moet er voor op pad.
Dus ook voor een perfecte tent.

Ik/wij zijn erg blij met Exped Synmat UL 7 en onze (3e) Hilleberg Nallo II. Voor slaapzakken kiezen we zomer en winter altijd voor een goede kwaliteit dons als vulling. In mijn geval een ritsloze top Quilt, de Cumulus 350, omdat ik ook regelmatig in een hangmat bivakkeer.
Tip: Een dunnere (dus nog compacter) 3 seizoen slaapzak in combinatie met een dun dons jack (multifunktioneel!) voldoet ook uitstekend als de temperatuur onverhoopt rond het vriespunt daalt.

Als laatste: Alle voordeel van een 'lichtgewicht' tent kan makkelijk teniet gedaan worden door onnodig veel kleding, schoenen of enorme toilettas mee te nemen. Noemde ik die E-spullen en aanverwante zaken al? Ik weet het, onmisbaar voor velen. Maar denk er eens over na. Bij mij maken die items al 1/3 van het gewicht uit en ik reken mij als minimalist op dat gebied....
Mijn uitrusting helemaal compleet (excl. fiets, incl gereedschap, eten en drinken) weegt nu 15 kg en gaat in een DF-XL passen. Elk onderdeel is een klein en makkelijk stouwbaar pakketjes. M'n solo uitrusting is nog compacter (niet veel lichter) Overigens heeft de DF-Xl itt tot de 26 inch Questen een bereikbare ruimte van de 'Smurfenmuts'. Daar past de tent mooi in.

Bedenk dat een weekje wintersport net zoveel of meer kost dan mijn hele kampeeruitrusting. En wat te denken van een buiten Europa vliegvakantie? Dan hebben we het nog niet over de milieu footprint ervan....

NoStress, 22 mei 2015 08:41

avatar

Ik ben geabonneerd op Op Pad en ik vond dit een snerttest. Er wordt maar één type tent getest: dwarsslaper koepeltentjes met 2 of 2,5 stokken. Nergens wordt de waterkolom van het gebruikte doek vermeld. Op één na zijn alle tentjes van nylon: de stof die altijd als een natte dweil gaat doorhangen in de regen. In mijn ogen een verkeerde manier om gewicht te besparen. Ik neem altijd polyester doek, dan hoef je midden in de nacht in de regen niet je tent uit om deze opnieuw af te spannen. Dwarsslapers: alleen als er twee uitgangen zijn anders moet degene die achter ligt altijd over de ander heen kruipen. Een vrijstaande (hybride) tent heeft wel mijn voorkeur, dat heb je vaak nodig in de bergen als je weinig mogelijkheden hebt om haringen te slaan. Hierdoor valt de tunneltent bij voorbaat al af, die is tevens te zijwindgevoelig. Ik had graag wat meer verschillende tentjes gezien in de test.

Belle, 22 mei 2015 11:27

avatar

Exped heeft overigens een nieuwe lichtgewicht mat uit met een tapered vorm die ondanks het lage gewicht nog wel wat isolatie biedt (R-waarde 7): http://www.exped.com/switzerland/en/product-category/mats/downmat-winterlite-m

Belle, 22 mei 2015 11:30

NoStress

Ik zal je niet tegenspreken Belle. Natuurlijk klopt het wat je beweerd. Toch zijn er uitzonderingen op de regel. Toevallig is daar onze keus op gevallen. ;-)

Koepeltenten zijn idd beter storm- en sneeuwbestendig dan tunneltenten. Toch is Hilleberg een uitzondering op die regel. Wij van WC-Eend...eh..ja, maar het is ook te onderbouwen. Het doek is idd Nylon. Wel Ripstopnylon enorm veel sterker (en duurder). Ja, hij hangt door als het nat word maar zorgvuldig de tent opzetten en opspannen voor het slapen gaan is voldoende om teveel doorhangen tegen te gaan. Je hoeft er 's nachts echt niet uit. Ook niet met hevige regen en storm als je aan de voorgeschreven vrij eenvoudige opzetregels van Hillenberg houdt. Dit eenmaal in je systeem is het een eitje.
Door zijn lage profiel is de Nallo II wel degelijk zeer stormbestendig. Mits je de scheerlijnen correct uitspant. Daar mankeert het vaak nog aan bij diverse kampeerders. De discipline van op de juiste manier een tent opzetten en een goede plek zoeken. Daarmee voorkom je al veel kampeer ellende. Daar hoeft de tent niet schuldig aan te zijn.
Bovendien laat een tunneltent zich opspannen, een koepeltent veel minder makkelijk door de vaste vorm van de stokken.

Net als het iets leeg laten lopen van de Exped mat overdag bij warmte. Een routine die je aan moet leren om de mat niet te laten ontploffen. Evenals zorgvuldig voorkomen dat de kostbare maar ook fragile materialen beschadigen door scherpe voorwerpen. Een stukje gras of binnengelopen zandkorrel is genoeg om een matje super lichtgewicht matje lek te krijgen.

Als het als bewijs geldt (WC-Eend) een test van Hilleberg met de Nallo II onder zeer zware omstandigheden (112 km/u wind) https://www.youtube.com/watch?v=3eFAyKMz314

Er zijn ook vergelijking filmpjes van een Hilleberg Nammatj (tunnel en equivalent van Nallo II) vs MSR Hubba Hubba (koepel zoals in de Op Pad test) in de harde praktijk. Hoewel iets duister(en lawaaiig!!) is goed te zien dat de koepel ingedrukt wordt. Zo'n stresbelasting zal uiteindelijk tot afbreken van stokken leiden of scheuren van het doek. De Tunnel geeft geen krimp. https://www.youtube.com/watch?v=hhyHLfb3QY8

Ik schrijf koepeltenten ook niet af. Maar waardeer het de ervaring en vakmanschap die in de Hillenberg is gestopt. Dingen als enorm goede ventilatie- en temperatuurregelsystemen die gewoon werken in de praktijk. Waterafstotende binnentent zodat evt. condens niet doorlekt in de slaapruimte. Ook een lichte kleur binnentent maakt dat je vrolijk wakker wordt. Ondanks slecht weer buiten. Leuk detail.
Maar ieder zijn ding natuurlijk. (geen aandelen in Hillenberg hoor!...)

NoStress, 22 mei 2015 14:45

NoStress

Overigens hebben vorig jaar in een 3 uur durende zware regenval (90 mm) gezeten met de Hillenberg Kaitum GT. Overal dreven tenten om ons heen weg of stortte in. Wij hebben de hele rit uitgezeten. Geen keus. De tent stond klaar om ingepakt te worden. Dus alleen een spannigsloze buitentent zonder scheerlijnen en slechts 4 haring. Hij gaf desondanks geen krimp. Op een spatje na (mogelijk ook wegspattend condensaanslag aan de binnenkant) hebben we het als een van de weinige overleeft. De ander kampeerders moesten hun toevlucht noodgedwongen in het toiletgebouw. Alles nat, stuk of weggedreven/ingestort.

O.a. die ervaring schept een band met dat merk.

NoStress, 22 mei 2015 14:58

G

@Belle en @Brandweer, jullie vergelijken een rode en een gele appel. De één lijkt iets roder, de ander neigt wat meer naar geel. Er zijn tientallen soorten appel.

Ik was op zoek naar een tent met acceptabel gewicht en volume voor mee op de fiets rond de €500. Voorwaarden: 3 slaapplaatsen + wat spul in de cabine, voldoende zithoogte, luifelruimte voor alle bagage terwijl je er nog uit moet kunnen, mogelijkheid tot droog koffie zetten of muesli roeren terwijl het regent. Overige voorwaarden van minder belang. Geen appel, wel fruit.

Dat klinkt niet als hele rare voorwaarden. Maar het lukt vrijwel niet. Vooral eis nr2 (voldoende zithoogte) wordt door geen enkele tententekenaar serieus in het proces meegenomen. Raar.

Ik denk dat het gebruik van lichte materialen juist veel beter ingezet kan worden om meer ruimte te genereren. Even slim ontwerpen. Een beetje doek en wat stok weegt niet veel. Gebruik dat om een paar strakke 4kg trekkerstenten in het assortiment op te nemen om het kamperen voor meer mensen aantrekkelijk te maken (/houden).

G, 22 mei 2015 16:17

avatar

G, de tent die jij beschrijft bestaat zeker. Bijvoorbeeld een Vaudé Chapel 3P, 4 kilo. Hij staat op bij de Bever in Houten (grootste Bever in Nederland ).

Belle, 24 mei 2015 00:54

G

De Chapel is een interessante tent, vanwege het wat afwijkende ontwerp. Net als de Opera, goed out-of-the-box. Hij is afgevallen vanwege de zeer krappe cabine, zowel in de breedte als in de hoogte. 1.40cm breedte en krap 90cm (max) hoogte kun je niet serieus een 3p tent noemen. (kwaaltje van vrijwel elke tentbouwer).

G, 25 mei 2015 21:20

avatar

G, de lengte van de binnentent is 230, de breedte van de eerste twee meter van de binnentent is 165, alleen loopt het aan het voeteneind terug naar 140 (daar waar je kleding legt). De 95 is ook weer aan het voeteneinde, bij de instap is de hoogte van de binnentent 120.

Belle, 28 mei 2015 08:40