Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Cycle Vision meer Human Powered Vehicles

Gepubliceerd op 29 april 2015 12:56, bijgewerkt op 06 mei 2015 09:56 (826 keer bekeken) 3Reacties

Cycle Vision gaat dit jaar niet alleen over ligfietsen, velomobielen en trikes. Ook ATB, Bikepolo, racefietsen, eenwielers, Trial, Freestyle, Bmx dirt, (elektrische) fietsen, speed pedelecs, fatbikes, steps, nostalgische fietsen zullen te zien zijn op dit vernieuwde evenement. Lees het uitgebreide bericht voor de belangrijkste nieuwtjes.

Één van de hoogtepunten is het wielercafé op zaterdagavond, waarin Jan Peters, bekend van het wielercafé Brabant, met tal van wielercorifeeën, de Tour de France voorbeschouwt.

Alle vertrouwde onderdelen zul je nog steeds op Cycle Vision aantreffen; de opzet wordt niet anders, maar wel zullen er meer “Human Powered Vehicles” te zien en uit te proberen zijn. In dit artikel een greep uit het programma.

Expo en probeercircuit

Vrijwel alle in Nederland verkrijgbare ligfietsen (en dus ook velomobielen en trikes) kun je bekijken èn berijden. Maar probeer ook eens of je nog “uit de voeten” kunt op de vele rechtopfietsen en bukfietsen die de expo te bieden heeft.

Ervaar hoe het voelt om op een speed pedelec weg te sprinten. En heb je wel eens op een fatbike met zijn extreem dikke banden gereden. Op de expo zijn ook stands met fietsgereedschap, fietskleding en andere toebehoren.

Races

Net als vorig jaar zijn er de 1-uursrace, 3-uursrace, snelste ronde, Devil’s race (achter Derny), kinderrace. Dit jaar kunnen ook andere fietsen dan ligfietsen aan de races meedoen. We zijn benieuwd welke racers het tegen de supersnelle ligfietsers durven op te nemen.

Overige (internationale) wedstrijden

Er is een meerlandenwedstrijd bikepolo op speciaal daarvoor ingericht velden. Bikepolo is een soort fietsvoetbal; er doen meer dan 30 bikepoloteams mee. Daarnaast wordt er een speciale wedstrijdbaan gebouwd met zandheuvels en andere hindernissen, waarop de BMX-ers en Fatbikers hun kunsten gaan vertonen. Het Nederlands en Europees kampioenschap steppen is dit jaar eveneens onderdeel van Cycle Vision. Ten slotte is er een spinningmarathon voor het goede doel “Duchennne parent project”.

Demonstraties

Wel eens van kunstfietsen gehoord? Dit is een soort acrobatiek op de fiets. Op Cycle Vision geeft de enige
kunstfietsvereniging die Nederland kent een demonstratie van deze spectaculaire sport. Een ander bijzonder fenomeen is de Hoge Bi parade, een optocht van 19e eeuwse fietsen met een heel groot voorwiel en een klein achterwieltje.

Superbike Plaza

Nederlanders, Fransen, Russen, Slovenen, Australiërs, Canadezen en uiteraard ook Amerikanen trekken één keer per jaar naar het woestijndorpje Battle Mountain (Nevada) om te proberen het snelheidsrecord op de fiets te verbreken tijdens de World Human Powered Speed Challenge. Een aantal van deze recordfietsen is op het Superbike Plaza te bewonderen, waaronder de nieuwe Velox V van de universiteiten van Delft en Amsterdam. Dit team wist in 2013 het wereldrecord op zijn naam te schrijven met 133,78 km/u. Het aanschouwen van deze spectaculaire snelheidsmachines is op zich al een bezoekje aan de Cycle Vision waard.

Een recordfiets ontwerpen betekent innoveren. Een bijzonder innovatief ontwerp is de Velotilt van Wim Schermer; een driewielige velomobiel die net als een tweewielige fiets schuin door de bocht kan. Op de Superbike Plaza laat Wim zien of de Velotilt al productierijp is.

Lezingen

  Ook het lezingenprogramma is ten opzichte van voorgaande jaren stevig uitgebreid. Op beide dagen zijn van 10:00-17:00 uur tal van interessante lezingen te volgen. Onder voorbehoud het voorlopige programma...
 • Human Power Team Delft/Amsterdam - Velox V recordpoging Battle Mountain
 • Cygnus Team (Jan-Marcel) - Opvolger Cygnus Omega en recordpoging Battle Mountain
 • Johann Schouten - Vakantieverhaal R.O.A.M.
 • Marloes Stapel - Onderzoek Zwolle, fietsprestaties op lig- versus racefiets
 • Peter van Wee - GPS-navigatie en gratis kaarten en Mapillary
 • Ronald Boumans - De ligfiets als vakantiefiets
 • Ronald Boumans - Spannende vakantie in Portugal
 • Bert van Vliet - Vakantieverhaal Wereldfietser
 • Maarten Sneep - Fietsrouteplanner van de Fietsersbond
 • Wim Schermer - Schuin door de bocht met de Velotilt
 • Otto Beaujon/Toon Boumans - Hoog op de Hoge Bi
 • Jan Goddemaer - Hoe selecteer je de meest geschikte velomobiel
 • Geertje Preuter - De Alpe d'Huzes, running en biking
 • Geertje Preuter - Strava, analyse van je training
 • Michel Romen - Presentatie van hèt boek voor MTB-ers “Bike skills”


Workshops en clinics

Haal nog meer uit je fiets met de workshop “Onderhoud fiets” en de clinic “Rijtechniek en training” van Karst Zijlstra (www.mtbclinic.nl/) en Fons Sommerdijk (www.nl-biking.nl). Karst en Fons zijn bekende namen in de MTB-wereld. Laat je verrassen en ervaar of hun tips ook bruikbaar zijn voor ligfietsers.

Mountainbiketochten

In het Cycle Vision weekend is er een MTB-tocht uitgepijld. Ervaar de mooie bospaden van Venray en omgeving. Ligfietsers wordt geadviseerd niet ongetraind met hun fiets aan deze MTB-tocht deel te nemen.

Locatie

Dit alles vindt plaats op 20 en 21 juni op de prachtige locatie:

Raceway Venray

Peelweg 47

5813 AD Ysselsteyn (bij Venray)

www.racewayvenray.com

Meer informatie, inschrijven en nieuws verschijnt op www.cyclevision.nl of volg het nieuws op facebook of op Twitter.

Redactie

Reacties (3)

WimH

In één woord: Geweldig.

Dit wordt genieten.

WimH, 29 apr 2015 20:02

GerritBoudewijn

Beste liggers,

Is er echt niet iemand die een lezing kan geven over www.Strava.com? Meld je aan bij cyclevision@gmail.com.

GerritBoudewijn, 30 apr 2015 22:17

liggerzutphen

Ik zie dat er al een Strava lezing op het programma staat

liggerzutphen, 26 mei 2015 21:43