Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Vrijdagbericht

Gepubliceerd op 24 april 2015 13:00 (2738 keer bekeken) 9Reacties

Nummerplaat pedelec, vrouwen fietsen vaker, fietsen houdt je slank, windtunnel voor velomobielen, gepensioneerde, diverse

Nummerplaat pedelec

In België behoren alle fietsen met trapondersteuning die sneller kunnen dan 25 km/uur, een verzekering én een nummerplaat hebben. 'Dat is een gevolg van een Europese verordening die zo'n fiets als een bromfiets beschouwt. [...] Wie dus geen (BA-)verzekering heeft, is mogelijk niét gedekt (bij een ongeluk).' (BA = burgerlijke aansprakelijkheid)
Dus ook bij trapondersteuning voor ligfietsers en/of velomobielen.

Vrouwen fietsen vaker

Volgens het Dagblad van het Noorden gaat het over wielrennende vrouwen. Dus is er uitgezocht of vrouwen een speciale wielrenfiets nodig hebben. Er is een uniseks- en een damesracefiets.
Er is zelfs een vrouwenwielermagazine 'Pedala'.
Nee, dan de ligfiets. Er is maar een model: uniseks. Alleen zijn de zitjes wel in verschillende lengtes verkrijgbaar, maar niet specifiek voor vrouwen.

Fietsen houdt je slank

'In gebieden waar men weinig fietst zoals in Zuid Limburg delen van Drenthe en Flevoland komt overgewicht veel meer voor. Waar men relatief veel fietst, bijvoorbeeld in Noord-Holland Noord, komt overgewicht veel minder voor.'
Laten er nou twee ligfietsredacteuren uit twee van de hier genoemde rampgebieden komen, en één uit het er positief uitstekende gebied. Toeval?
Lees het bericht op Verkeeersnet. Crow plaatst er al kanttekeningen bij.

Windtunnel voor velomobielen

Studenten van de Ostfalia Hochschule in Wolfenbüttel hebben als eerste school ter wereld een windtunnel gebouwd. De windtunnel is ontworpen voor kleine voertuigen, velomobielen, fietsen of kleine windturbines.

Gepensioneerde

De gepensioneerde Adelberto, 76 jaar, uit Cavaglià in de Italiaanse provincie Biella rijdt in juni met zijn trike, Red Arrow, deels op zonne-energie van Italië naar Aztana in Kazachstan: de Sun Trip. Dit doet hij samen met 43 andere deelnemers, tussen de 18 en, dus, 76 jaar.
Als je een beetje 'geluk en een goede fysieke conditie hebt, kan je, ondanks zijn leeftijd, heel ver komen'. Dit alles onder het motto: 'Aankomen op het eindpunt is al een overwinning'.
Een van de doelen is om alternatieve energiebronnen te bevorderen.
Ouder bericht over de Sun Trip (2013).

Diverse

  • DF op het verkeerde spoor
    De DF XLR is gespot op een wel heel vreemde baan.
  • Fietstunnel (B)
    Een paar weken geleden maakten we melding van een fietstunnel die voor brede fietsen onbereikbaar was. Na klachten is dit aangepakt, en ziet het er nu zo uit.
  • Aftellen
    In hetzelfde vrijdagbericht stond ook een item over aftellen. Inmiddels staat er een video.
  • Het betere knutselwerk
    Hoe maak je carbon wielen? Zo dus.
  • Estafettekrans
    De estafettekrans is door de Goudse Liggers opgehaald bij Liever Liggend.
  • Onderstel
    De ligfietsredacteuren veronderstellen dat dit niet de standaard-onderstellen worden voor de QuattroVelo. Opmerking: klik vooral (op de foto's), dit levert steeds meer details op van de QuattroVelo, waaronder een QuattroVelo op met wielen.

In het weekend

  • Het hele weekend is er in Germersheim (D) de Spezi. Voorbereidingen.
  • Op zaterdagapril verrijdt Mooi Bennekom de tweede toertocht van dit jaar. Vertrek is om 10 uur aan voorzijde van de DVO-sporthal aan de Achterstraat 9 te Bennekom.
  • Zondag rijdt HSL een toertocht van 50 km door het groene hart van Zuid-Holland. Het vertrek is om 10 uur op het Raadhuisplein in Pijnacker.
  • Ook op zondag wordt de 8HW tourcyclo verreden, een uitgepijlde tocht voor de sportieve wielrenner waarbij ook ligfietsers welkom zijn. Start en eindpunt is het Natuurbezoekerscentrum te Numansdorp.
    De 8 Hoekse Waard, de route is een achtvormige lus (het is eigenlijk meer een liggende acht, een oo, het oneindig teken van de A midsummer Cyle Tour).

Redactie

Reacties (9)

avatar

Ik werd toevallig eergisteren voorbijgestreefd door een pedelec ofwel speedbike. Inderdaad een joekel van een nummerplaat (blauw, wordt straks geel). Ik reed al niet langzaam op m'n Greenmachine, maar deze gast reed zeker 38. Brute e-power, hoor. Zag er wel potsierlijk uit.

straatsma, 24 apr 2015 13:40

rowingvictor

....en dan wél hééél langzaam trappen...en toch 38 km/uur rijden.

rowingvictor, 24 apr 2015 15:21

avatar

idd maar wel gezonder om achterna te gaan dan zo een brommer en dan hebben we nog eens een uitdaging onderweg.

die DF XLR zijn ze gewoon aan het testen of die ook geschikt is voor de belgische wegen

blackarmor, 24 apr 2015 19:31

TeJayLigFts

@Andy: dit soort fietspaden (wegen)?
Het is meteen ook een video van die fietstunnel (B).

TeJayLigFts, 25 apr 2015 12:47, bewerkt op 25 apr 2015 12:47

nvanderwal

Een half jaar geleden werd ik voorbijgefietst door een elektrisch aangedreven fiets. Ik kan redelijk trappen in mijn Quest, en met 48 op de teller ging ik hem voorbij. Bij het stoplicht vroeg ik hem of dit nu een speed-pedelec was. Hij vertelde dat dit een gewone e-bike was (tot 25 km/u dus), maar dat de begrenzer stuk was gegaan. Hij kon dus tot op hoge snelheid trappen met altijd ondersteuning.
Een begrenzer stelt dus niks voor; waarschijnlijk is de begrenzing makkelijk te passeren. Hard fietsende e-bike's kunnen dus het volgende probleem op het fietspad worden.

nvanderwal, 25 apr 2015 15:01

G

In Nederland moeten fietsen met trapondersteuning die sneller kunnen dan 25km/u óók voorzien zijn van een zichtbare kentekenplaat. Tevens moeten ze verzekerd zijn en moet de bestuurder een geldig rijbewijs hebben (en dus ouder dan 16 jaar zijn).

Ze mogen alleen niet harder dan 25km/u. Dit klinkt wellicht wat apart vanuit het oogpunt van de koper van zo'n snorfiets bezien. Want waarom heb je juist het ding gekocht? Niet om 25km/u max te rijden. Je kunt het ook anders zien: diverse auto's en motoren zijn in staat (beduidend) sneller dan 130km/u te rijden. Maar het mag niet.

Ik vermoed dan ook dat meer en meer e-bikers willens en wetens een (aanzienlijk) risico nemen door toch harder te rijden (of één van de andere eisen te schenden). Want verzekeraars zijn over het algemeen redelijk op de hoogte van geldende regels, en keren niet graag uit wanneer je verwijtbaar gehandeld hebt.

G, 27 apr 2015 22:50

lighans

Nuance op G. Ze mogen wel harder, maar dan niet meer ondersteund door de motor. Dat moet je op eigen kracht doen.

lighans, 28 apr 2015 10:53

G

Ah dank! dat is inderdaad een andere situatie. Als de constructiesnelheid gedefinieerd is als snelheid op de motor te behalen, zit je snel save.

G, 28 apr 2015 13:14

nvanderwal

En in mijn voorbeeld: Hoe toont de verzekeraar aan dat je trapondersteuning gebruikte bij een snelheid van 43 km/u? En doen ze dit? Aantonen lijkt mij technisch een intensieve zaak op een twijfelachtig gebied. En dan ook: Deze trapondersteuning was te wijten aan een defect; geen 'bewuste' handeling dus. Waarschijnlijk heeft dat invloed op de verwijtbaarheid en dus de vraag of schade wel of niet uit te keren is.

nvanderwal, 28 apr 2015 14:07