Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Vrijdagbericht

Gepubliceerd op 03 april 2015 13:00 (3467 keer bekeken) 10Reacties

1 aprilgrappen, meningen, hotpants en staartverlenging, diversen, boek wereldreis 2007-2010, Exit triker, Limburgsch dagblad 1940, wintertraining Apeldoorn geannuleerd (en BeND)

1 aprilgrappen

Mensen mogen denken dat onze artikelen van de afgelopen week over een df CarGo een 1 aprilgrap was. Dat mogen jullie blijven denken.
Wat denk je hier van? Velomobiel.nl en NASA werken samen ('Nederlands').

Meningen

Arjan probeert de juistheid van beweringen te controleren:

 • Op het ogenblik zijn spartaanse velomobielen (lees uiterst lichte én snelle velomobielen) erg geliefd. Maar werkt dat op den duur voor de gemiddelde velomobilist (bestaat er zo'n velomobilist?) ook nog. Let dan ook even op de reactie van Ymte!
 • Is het dan gedaan met de Quest, Strada (of Mango, Sunrider, e.d.)? Nou, nee! Het is gewoon een 'luxe probleem': aanvulling op de markt.
  In een reactie op het stuk laat Ymte zien dat verschil van inzicht, tussen de ontwerpers, InterCityBike liet ontstaan. Nu zijn er wel twee ontwerpers bij InterCityBike, Daniël voor de snelheid, en Ymte om snelheid ook bruikbaar te laten zijn (toch een tik meegekregen van Allert).
 • Er wordt beweerd dat ovale, onronde, kettingwielen de fietser sneller laat rijden. Ook daar zijn de meningen over verdeeld.
  Een bericht over hetzelfde onderwerp op onze site.

Hotpants en staartverlenging

Snel is al gauw niet snel genoeg. Dus gaat Daniël voor de InterCityBike df voor hotpants en een staartverlenging.
In Alkmaar had de df al hotpants, maar ontbrak de staartverlenging nog.

Diversen

Boek wereldreis 2007-2010

De wereldfietser, Globicyclette, brengt een 240 pagina's tellend boek, met vele mooie foto's, uit over de reis die ze gedurende drie jaar hebben gedaan: 'le Monde en vélo Couché'.

Exit triker

Een trike voor kinderen zijn de Exit trikers, met een kantelmechanisme!

Limburgsch dagblad 1940

In deze krant staat op 21 augustus 1940 dit bericht:
SITTARD
De eerste Sittardsche „velomobiel”
VEEL BELANGSTELLING VOOR DE PROEFRITTEN.
Reeds wekenlang had onze jeugdige vriend Jos. onze journalistieke nieuwsgierigheid geprikkeld met verhalen over den voorgenomen bouw van een „velomobiel". Hij en zijn kameraden van de H.B.S. zouden het eerste Sittardsche exemplaar van dit „modern" verkeersmiddel onder de groote vacantie construeeren.
De vacantie kwam…… en met heel hun technisch kennen en kunnen togen onze jonge vrienden aan den arbeid. Zoolang het gewrocht nog niet voltooid was, mocht natuurlijk niemand (zelfs de pers niet) de werkplaats betreden. Er lag dan ook over het geval een sfeer van geheimzinnigheid, het perpetuum mobile waardig. Misschien zou Ford het patent wel aankoopen! Wie weet! Intusschen werd ons blad zeer grootmoedig de primeur van het groote nieuws toegezegd. Hel A.N.P. en de groote buitenlandsche persbureaux zouden dan vanzelf wel voor verdere verbreiding zorg dragen.
Eindelijk kwam Zondag de langverwachte uitnoodiging met het gevolg, dat wij Maandagmiddag in het volle bewustzijn van de zeer bijzondere uitverkiezing welke ons klad ten deel viel, naar den Rijksweg-Noord togen, om daar 't resultaat van zooveel noesten arbeid in oogenschouw te nemen en van de eerste proefrit getuige te zijn. In de werkplaats van de bloemisterij Beursgens waren de jeugdige constructeurs juist bezig de laatste toebereidselen te treffen voor de proefrit. Het zijn: Jos. Schurgers, Jan Beursgens, Theo Jessen, Jo Jessen en Jos. Beursgens.
De „velomobiel", dien wij vervolgens te bewonderen kregen, vormt inderdaad — gezien de primitieve middelen waarmede hij is samengesteld — een heel aardig staaltje van technisch jongenswerk en bewijst, dat de jeugd haar vacanties niet met lanterfanten behoeft door te brengen. Of is op zich zelf de drang om iets te presteeren, welke uit dergelijk werk spreekt, niet heel waardeerbaar? De „velomobiel" wordt bediend door een complete stuurinrichting. die via den houten „radiator" aan de voorwielen bevestigd is. De vier wielen hebben eens aan fietsen toebehoord en met twee kettingen en vier trappers wordt het gevaarte in beweging gebracht. In den wagen zelf is plaats voor vijf personen — zoo noodig zelfs voor zes — van wie er afwisselend twee zich de moeite van het trappen moeten getroosten. Aldus kan men een snelheid halen van ongeveer vijftien K.M. per uur.
De proefrit op den Rijksweg-Noord slaagde uitstekend en trok veel belangstelling, en des avonds werd zij onder nog grooter toeloop herhaald.
Sittard heeft hiermede zijn eersten „velomobiel", welks jeugdige constructeurs zeker een pluim verdienen voor de goede en volhardende wijze waarop zij uit louter liefhebberij dit oorlogs-verkeersmiddel vervaardigden.

Met dank aan Wim voor de tip (en die van Route*you)!

Wintertraining Apeldoorn geannuleerd (en BeND!)

De derde (en laatste) dag van de wintertraining is geannuleerd.
De baan is door de exploitant tot nader order gesloten.
Afgelopen weekend heeft zich een ernstig incident voorgedaan op de baan, wat duidelijk heeft laten zien dat de kwaliteit van de wielerbaan op dit moment onvoldoende is. Daarin is de te grote splintervorming de grote reden.
Als exploitant van Omnisport vinden wij het onverantwoord de baan langer open te stellen voor professionele en recreatieve rijders. Als exploitant houden wij in principe de baan gesloten tot dat er herstel/vervanging van de baan heeft plaats gevonden.
We hebben de afgelopen periode ons uiterste best gedaan de baan optimaal te houden, echter zoals in het verleden al is geconcludeerd is de baan uiteindelijk aan vervanging toe.
Dit betekent dat wij per direct geen wedstrijden, trainingen, clinics of andere activiteiten toelaten op de wielerbaan.

Hiermee is de wintertraining 2014/2015 wel erg plotseling afgelopen.

BeND
Zondag gaat wel de eerste BeND wedstrijd te Wilrijk van start: vanaf 13 uur is de baan vrij, en de wedstrijden starten na korte opwarming met de wedstrijd. Zie ook het Duitse forum.

In het weekend

 • Op deze vrijdag, Goede Vrijdag, is er de Ronde van Texel. Om negen uur vertrokken ze vanuit Twisk naar Den Helder, om daar om 11 uur de boot naar Texel te nemen.
 • Het zestiende Paastreffen in Woudenberg is volledig ingeschreven. Wel is het nog mogelijk om te overnachten. Voel je welkom om alsnog langs te komen.
 • Zaterdagmorgen om 10 uur start de Paashazentocht vanaf 't Boerenerf te Woudenberg.
 • Zaterdag Landelijke Ligfietsdag? Ja, Treeker Treks heeft speciaal voor het Paastreffen deze dag ingepland. Vertrekpunt is Treeker Treks op het terrein van Landgoed ISVW aan de Dodeweg 8 in Leusden (in de buurt van Woudenberg). De ontvangst is om 13 uur met koffie/thee, en gestart wordt er om 13.30 uur.
 • Zondag gaat LOL de enige echte aprildoetwatiewiltocht doen. De start is, zo als gebruikelijk op de Houtmarkt in Zutphen om 10 uur. Verzamelen om 9.30 uur.
 • Liever Liggend Gouda rijdt haar tweede toertocht van het jaar. De start is om 12 uur bij de Waag op de Markt in Gouda.
 • En zoals hierboven al is vermeld (wintertraining Apeldoorn geannuleerd), is er zondag de eerste BEND wedstrijd te Wilrijk (B).

Paastreffen 2015


En het weer op het Paastreffen?

Woudenberg weer


Nagekomen bericht:

Betreft een aangetroffen Strada met ESA-sticker in de struiken langs het fietspad aan de Leidsevaart in Voorhout.

Redactie

Reacties (10)

TeJayLigFts

Als het goed is, is de eigenaar van de Strada door velomobiel.nl al benaderd.

TeJayLigFts, 03 apr 2015 16:31

HansJ.

Dit is te mooi om niet op goede vrijdag in het vrijdagbericht te staan:
http://www.volvolifepaint.com/

HansJ., 03 apr 2015 19:56

TeJayLigFts

@Hans, argwanend bekijk ik dit (zo rond 1 april).
Als het echt is, lijkt dit een geweldig product (VolvoLifePaint). Al die spookfietsers in een lichtbundel gevangen.

TeJayLigFts, 04 apr 2015 08:57, bewerkt op 04 apr 2015 08:58

NoStress

Om de een of andere rede wordt mijn reactie op het blog van Quezzzt niet geaccepteerd. Dan poot ik het hier maar neer.
Advies: Lees eerst zijn blog via bovengenoemde link.

Meningen kunnen verdeeld zijn of zelfs lijnrecht tegenover elkaar staan. Ieder zijn meug ieder zijn recht op eigen mening. Toch heb ik een kritische kanttekening op bovenstaande linken naar het blog van Quezzzt.
Een hoog gehalte: mijn mening is een feit. OK, het is een blog dus mag je persoonlijke gedachtes vrijelijk laten stromen. Niks mis met zo'n inkijkje. Maar inhoudelijke juistheid? Mwah....

Hij doet het voorkomen dat alle VM.nl modellen serieel op elkaar volgen. Dit is maar ten dele waar. Ze zijn eerder afsplitsingen van een stamboom. De ene succesvoller (in verkoopaantallen gemeten) dan de andere.
De Quattro is weer zo'n loot en zeker niet de laatste denk ik. Het zijn doelgroepen die bedient worden. Niet in het minst om persoonlijke redenen. Allert en Theo van VM.nl hebben een gezin en behoefte aan meer ruimte en een stabiel fiets met hun kostbare inhoud. Prima zaak. De DuoQuest is onpraktisch breed voor op een fietspad.

Even voor een completer plaatje wat feiten: (vooral voor nieuwkomers in velomobiel land)
De Mango b.v. was puur op verzoek van klanten ontworpen die de Quest te lang vonden en de draaicirkel te groot.
Om de druk van de mega-lange orderlijst af te halen is uiteindelijk besloten de Mango 'uit te besteden' aan Harry Lieben (GO-Mango) Later werd deze weer overgenomen door Sinner.
Toen die druk op de orderlijst minder werd, was er weer tijd/ruimte voor een nieuwe Mango; de Strada. Met de ideeën er in verwerkt zoals VM.nl die voor ogen staat bij de Mango. Niet zoals Sinner er aan doorontwikkelde. Anders dus. De Strada bleek succesvol en kaapte zelfs Mango bestellingen weg bij Sinner. Tja, vrije marktwerking....ook VM.nl maakt zich daaraan 'schuldig'.

De overstap van 3x20 inch naar 26 inch achterwiel zonder gebruik van tussenas is eigenlijk de meest ingrijpende geweest. Ook het deels vervallen van een frame. Niet in het minst omdat de oude productiemal slijtage kuren vertoonde en het contract met body producent Beijs in Straalen afliep. Ze wilde zelf velomobielen ontwikkelen en bouwen. (Go-One en EVO-K!)

Eva kwam inmiddels in beeld bij VM.nl. De zoektocht naar een andere producent voor de body's eindigde in Tjechie (waar Eva vandaan komt) Ook de overstap naar van glasvezel naar Carbon is mogelijk op haar conto te schrijven.

De lichaamsbouw van Eva was ook aanleiding voor ontwikkeling van een kleinere Quest, de Q-Xs. Dit model bleek een klapper. Dat daar ook krachtige mannen van meer gemiddelde lengte in passen, doet dit model ook in de categorie supersportfietsen belanden. Met Eva of Jos aan het stuur dan wel. Verder werden veel 'gemiddelde' vrouwen, maar ook mannen tot grote tevredenheid bediend met dit model.Als je niet rond de 2 meter lang bent is de Quest toch wat ruim bemeten. Toch?

Laten we vooral niet vergeten dat de DF eerst een product van VM.nl was. Hij heette immers oorspronkelijk Strada DF. De interne onenigheid was rede voor afscheiding maar niet totale ontvlechting van het team Ymte, Theo en Allert.
De zakelijke roots, verplichting en samenwerking zijn er nog steeds. De fabriek in Roemenie draait op volle toeren om velomobielen te produceren. Ongeacht welke model en van welke producent. Op dit moment is de DF en DF-XL het meest gevraagd. Maar met dit tempo van productie zal de orderlijst (hopelijk) snel tot normale proporties gereduceerd zijn.
Want laten we eerlijk zijn, zo'n mega-orderlijst lijkt comfortabel voor een producent, maar is echt een ware last op de schouders. De druk is constant ongezond hoog.
Dat VM.nl een korte orderlijst heeft zegt dus helemaal niks. Als klant vaar je er wel bij. De levertijd kan zeer kort zijn, bijna vanuit voorraad. Dat is waar je naartoe wilt als service naar de klant. Dan is er ruim de tijd om de reeds rijdende vloot ook rijdend te houden.

Dan mijn mening in de lijn van Quezzzt ;-) ;-) ;-)
Dat de DF als supersportfiets wordt afgeschilderd in Nederland vindt ik overtrokken. Je kan met een Ferrari idd misschien wel 300 km/uur rijden, maar waar kan je dat en heeft dat zin? Wie kan die snelheid aan? Hetzelfde geldt voor de DF of welke andere willekeurige vlotte velomobiel. Dat iemand er soms 70 km/uur mee gehaald heeft is meestal volledig uit zijn verband gerukt. Was het stiekem licht heuvel af? Hoelang is die snelheid volgehouden? Door wie? Op wat voor een terrein? Tijdens een race en op een Circuit? Met gunstige omstandigheden op de openbare weg?
Te veel vragen, te weinig antwoorden.
Vergeet niet dat dezelfde vraagtekens geplaatst werden bij de introductie van de Quest waar de Alleweder nog als norm gold.
De bevindingen, maar vooral metingen van Clement vind ik veelmeer zeggend en waardevoller. Hij stapt minder vermoeit uit na een forensrit als met zijn Q-Xs. Hij beschikt over langdurige metingen om dit te staven. De DF vraagt minder energie dan de Q-xs (zijn gelijke, niet de Q die moet naast de DF-XL) De tijdwinst is nihil en topsnelheid minimaal hoger maar wel makkelijker te bereiken. DAT zijn feiten.

Ik denk dat als een Milan SL, DF of de nieuwste vol Carbon Quest (in die volgorde?) met de juiste berijder de strijd tegen elkaar aangaan, ik nog niet durf te wedden op de uitslag. Echter voor dagelijks gebruik oninteressant om te weten.
Als praktische fiets is de DF een nieuwe generatie, niet heel veel anders dan de allerlaatste Carbon Quest. Alleen een andere insteek van het begin af, waar de Quest al 15 jaar op doorontwikkeld.
Ymte heeft wel degelijk gewaakt over de praktische bruikbaarheid van de DF op de openbare weg. Anders mis je gewoon klanten. De Milan SL is wat dat aangaat veel meer compromisloos ontworpen.

Praat je over ruimte voor je kampeeruitrusting? (een laptop met wat kantoorkleding past er altijd wel in) dan wijs ik graag op de enorme vollumekrimp van deze uitrusting de laatste jaren. Ook kwa gewichtbesparing hoeft je niets meer zelf te freubelen en te expirimenteren. Keuze genoeg op de markt als je er induikt. Ook dat aspect moet je meenemen in je overweging over bagageruimte.
Dus als je nog steeds op zo'n enorm schuimmatje slaapt in met een bulkie synthetische slaapzak van 25 euro in een loodzware tent van de Aldi, moet je vooral in een 'zware' Quest met aanhanger blijven rondzeulen. ;-) ;-) ;-)

Ik geloof dat ik weer een blog moet starten.....weinig kans op...:-D

NoStress, 04 apr 2015 10:05

HansJ.

@Theo
Ik trok in de eerste instantie ook mijn wenkbrauwen op maar het lijkt toch echt te bestaan: http://www.albedo100.co.uk/

HansJ., 04 apr 2015 11:52

WimH

Als je om 10:00 uur op de Houtmarkt in Zutphen komt, dan loop je het risico dat we al zijn vertrokken.

09:30 is de verzameltijd en in principe ook de vertrektijd.

Vaak drinken we eerst koffie/thee, vooral als het koud is, dan wordt de vertrektijd soms wel 10:00 uur ;-)

WimH, 04 apr 2015 18:26

avatar

Theo ik weer je op geen enkel manier van mijn Blog, en ik had graag je reactie gelezen op wat ik schrijf ( lees het nu toch en hier :-)) omdat het doel een discussie was en niet het opdringen van mijn mening.

Door discussie en het aandragen van andere zienswijzen kan mijn mening OOK veranderen. En dat wil ik graag. Maar ik accepteer doorgaans niet iets zonder te weten waarom en een onderbouwing. Ik ben misschien niet de meest intelligente persoon, maar ik ben zeker ook geen schaap.( die overal kalkkeloos achteraan loopt :-)))

Het kan zijn dat ik wel blaat als een schaap :-))))))

BOW, 05 apr 2015 13:24

vandeveire

even een update ivm de fietstunnel.
ik heb vorige week een mail gekregen van Agentschap Wegen en Verkeer.
dit is de mail.

Beste Van De Veire Kurt,
Als reactie op uw melding van een knelpunt via het Meldpunt Wegen (referentie : WOV-2015-email-00107) op volgende locatie :
Kasteelstraat
Zelzate
Oost-Vlaanderen
Melden we u het volgende :
Ik wil u bedanken voor uw melding betreffende de fietserstunnel onder de E34 te Zelzate.
De beugels zijn er, zoals u zelf al aangeeft, geplaatst om veiligheidsredenen. Het is dus zeker niet evident hier wijzigingen aan te brengen. In overleg met de cel Verkeer, werd het door u aangehaalde voorstel grotendeels goedgekeurd.
De binnenste fietsbeugels zullen uiterlijk eind april zijn verwijderd, er zullen haaientanden aangebracht worden samen met een voorrangsbord. Dit dient de weggebruiker attent te maken op de dwarsende gewestweg.
Ik hoop dat u hiermee voldoende geïnformeerd bent en apprecieer uw bezorgdheid over de weginfrastructuur en de veiligheid van de weggebruikers.
Met vriendelijke groeten

ir. Peter De Backer
Afdelingshoofd
Wegen en Verkeer Oost-Vlaanderen

vandeveire, 14 apr 2015 21:40

TeJayLigFts

Kijk eens aan, Kurt, het kan dus beter. Gelukkig is er ook nog een gemeente/provincie/regio die dat ook inziet.

TeJayLigFts, 15 apr 2015 07:45

vandeveire

nog eventjes een update in verband met de fietstunnel, deze is nu aangepast zodat elke fietser en kan gebruik van maken.

vandeveire, 20 apr 2015 22:56