Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

InterCityBike verlegt focus

Gepubliceerd op 01 april 2015 05:43, bijgewerkt op 01 april 2015 11:04 (1064 keer bekeken) 9Reacties

Vanwege de tegenvallende interesse voor de DF CarGo gooit InterCityBike het roer om en gaat focussen op andere ontwikkelingen. Ymte: "Je kan een marktonderzoek laten doen door een duur adviesbureau maar eigenlijk weet je hetzelfde als je de opkomst meet bij de presentatie van een nieuw model. We hebben daarom besloten dat de markt op dit moment nog niet rijp is voor de CarGo."

Maar InterCityBike staat niet stil en heeft meer ideeën. Ymte: "Daniel Fenn heeft nieuwe aerodymische wielkappen ontwikkeld en ook de nieuwe hoofdkap blijkt zo goed dat een DF met een vermogen van slechts 250 watt een snelheid kan bereiken van 90 km/h. Dat is toevallig net het vermogen van de standard elektrische fiets en uit testen hiermee blijkt dat de DF met zo'n motor inderdaad gemakkelijk deze snelheid haalt. De enige aanpassing die we aan de motor moesten doen was het uitschakelen van de snelheidsbegrenzer en het monteren van een 121-tands kettingblad dat we nog hadden liggen van een poging tot het ontwikkelen van een recordfiets. Met dit enorm efficiente vervoermiddel kan met een lipo (accu, red.) van bijvoorbeeld 5 kg al de actieradius van een Tesla worden geëvenaard, en dat is dan nog zonder zelf meetrappen!"

Stroomlijnvorm

Ymte noemt het grootste voordeel van de nieuwe weg die InterCityBike is ingeslagen: "Een velomobiel kan met deze snelheden gebruik maken van het autosnelwegennetwerk in binnen- en buitenland. Dit heeft grote voordelen, deze wegen bieden een hele goede bewegwijzering, topkwaliteit asfalt, goede verlichting en duidelijke belijning. Er is al contact geweest met de RDW en zij zien geen hele grote bezwaren. Banden en remmen zouden moeten worden aangepast maar hiervoor kunnen we bij de Twike terecht. Eén probleempje zien we nog wel: de plaatsing van het nummerbord. Deze heeft een wettelijk aangegeven formaat maar de stroomlijnvorm willen we niet aantasten, dat wordt lastig. Wie heeft er goede ideeen?"

Redactie

Reacties (9)

Wicos

Misschien is het voor de RDW akkoord om het kenteken op de fiets te schilderen? In Nederland is het kenteken immers voertuiggebonden. In België is het kenteken persoonsgebonden en zou dat wel betekenen dat de fiets moet worden overgespoten bij verkoop. Wellicht is een sticker ook een optie.
Ik zou verwachten dat de RDW ook aanvullende eisen stelt voor verlichting en veiligheidszaken zoals gordels.

Wicos, 01 apr 2015 07:28, bewerkt op 01 apr 2015 10:28

Nyh

Technisch gezien valt de DF onder de motorfietsen en daar zijn geen gordels voor verplicht. Maar ook voor een motorfiets heeft de nummerplaat een standaard afmeting en achter op een DF werkt die als een enorme remparachute.

Nyh, 01 apr 2015 08:59

avatar

90km bij 250watt? Is inderdaad een efficient fietsje geworden Wim Schermer zal jaloers zijn. Lijkt me een goed plan om eens een testrit op de RDW baan te doen. Datum: Exact over 1 jaar, dat lijkt me een passende datum.

Benny, 01 apr 2015 09:49

avatar

Overigens is het wel zo, dat er voor (lig)fietsen met kap en elektrische ondersteuning allerlei fiscale regelingen zijn. Deze staan op de zgn milieulijst. Is wel alleen voor bedrijven en elektrisch ondersteunde fietsen met Li-ion accu.

Zie ook http://www.rvo.nl/subsidies-regelingen/milieulijst-en-energielijst/miavamil/fiets-met-overkapping-en-trapondersteuning-0

En nee dat is niet alleen vandaag zo ;-)

Benny, 01 apr 2015 09:53

astalavista

Hi everybody,
I like the concept of hybrid powered velomobile used outside the bikepaths.
But it is one issue there - safety.
To reach the speed of 90km/h you use electric power.
This is good because it will increase the passive safety - with proper brakes.
But to reach the active safety is neccessary more than 10 kilos composite body and head outside.
It needs to pass the crash tests at 50km/h however it is not written yet.
The crashtests include front and side directions, and in case of velomobile I think also tip rollover test.
This vehicle needs rollbar, front and side barrier zones, and acceleration possibilities from 0-90km/h in 15 seconds, thus adequate deceleration.
This means that if some brand will start to develop vehicle like this, than some of these facts will grow up in future as legislative colisions.
And after that the insurance problems.
It is better to go under legislative the way of 4kW hybrid e-bike which can reach all this as possible in one rank.
This 4kW vehicle may could transport children aswell as You, both with the proper active and passive safety.
In this case the aerodynamic bolid is not neccessary.
Also the weight under 30 kilos, or the width under 800mm, but may possible.
However possible, this vehicle may look more as VW One prototype than as the velomobile quad.
Cheers, April the 1st. :)

astalavista, 01 apr 2015 11:32

avatar

Was natuurlijk een 1-april grap, maar het idee vind ik niet eens zo slecht. Ideaal voor een koerier in de stad bijvoorbeeld, of boodschappen/pizza bezorg dienst.

Kost weinig (nouja, in verhouding), ideaal reclameobject, geen precario, weinig afschrijving, milieuvriendelijk.

Rvh, 01 apr 2015 20:15

wernerklomp

IK viHd dir niet echt eben 1 April Graph, wij (in Oostenrijk zijn er wel over aan het praten een E-Motor in de DF te bouwen, echt goed om te pendelen waar veel bergen zijn. De remmen zijn daar dan wel het zwakste punt.
Groetjes Werner

wernerklomp, 02 apr 2015 11:21

wernerklomp

Stomme spellingchecker, de eerste zin: ik vind het niet een echte 1 April grap

wernerklomp, 02 apr 2015 11:23

astalavista

Rotkäppchen never lies.

astalavista, 03 apr 2015 13:51