Verband tussen temperatuur en energieverbruik
Gepubliceerd op 05 maart 2015 09:17, bijgewerkt op 05 maart 2015 09:42 (1295 keer bekeken) 15
In de winter kost het ons meer moeite om een bepaalde snelheid te halen dan in de zomer
Clément Pillette heeft met een vermogensmeter, op de pedalen, een onderzoek gedaan, tijdens zijn ritten over een jaar, of dit echt zo is. Het resultaat is dan ook niet echt verrassend, maar er is nu wel aangetoond dat er een verband zit tussen de temperatuur en de te leveren vermogen.
Clement besteedt in deze winter ongeveer 30 % meer energie (tussen 0 en 21 graden) dan in de zomer op een bepaalde afstand, en is toch vijf minuten trager. Dit komt, volgens Clément, door de verhoogde rolweerstand van de banden en de toegenomen wrijving van de ketting en lagers.
Gebruik dus in de winter banden met een lagere rolweerstand en een dunnere ketting- en lagerolie.
Het probleem daarmee is, dat dit ook in de zomer voor een voordeel zorgt (alleen de dunnere olie kon wel eens te vlot weglopen). Met andere woorden: de winter daarop zit je weer met het relatieve verlies t.o.v. van de zomer, tenzij je weer banden vindt met een nog lagere rolweerstand. Lekbestendigere banden zijn soms een veel betere keuze in winter.
En een nieuwere versie die ons gestuurd is door Clément:
Foto's: Fietsbult en van Vliet Bikes
Reacties (15)
Ik lees niks over de invloed van de 'dikkere' lucht in de winter.
Ik kom in de winter met meer luchtmoleculen in botsing (hogere dichtheid) en ben ws. niet de enige?
Ws. worden de echte pieken veroorzaakt door een laagje sneeuw op de weg, zoals de foto laat zien. Drie sporen maken ipv. één is dan voor een velomobiel een behoorlijk nadeel (naast het grote stabiliteitsvoordeel).
Tip voor Clément Pillette: zet het datum-formaat om van dat Amerikaanse systeem naar [d-M-y h:m]. Jullie Fransen hebben niet voor niks het mooie SI stelsel in beheer, laat het dienen als voorbeeld voor die achterlijke Amerikanen met hun gallons, inches, miles, fahrenheits, AM/PM etc. en bijbehorende omrekenfactoren.
Matthe, 05 mrt 2015 11:56
Ik rijd het hele jaar door constant met hetzelfde materiaal: Greenmachine met Schwalbe Energiser Plus. Het viel mij al eerder op dat als de temperatuur zakt tot beneden de 7 à 8 graden, ik meer moeite moet doen om vooruit te komen. Dat kan aan mij liggen, mijn spieren functioneren dan moeizamer, maar dat er sprake is van een hogere luchtdichtheid had ik nog niet eerder gelezen.
straatsma, 05 mrt 2015 12:25
1. De officielle iso datumnatotie is, bijvoorbeeld, 2015-03-05. Clément's keuze heeft vast met de gebruikte software te maken.
2. Ik vind het niet kunnen om een bevolkingsgroep achterlijk te noemen. 'Die' en 'jullie' vind ik, in dit zinsverband, ook zwaar beneden peil.
3. Goed werk Clément!
pjotr320, 05 mrt 2015 13:17
Matthé, concerning air resistance change during the winter, it is rather small. During the last 5 years, the heaviest air I could record was 1.420 kg/m*m*m (it was -18°c and the pressure was extremly high 1042hpa). That lowest I could record was 1.160 kg/m*m*m. With a Quest, at 35km/h, the air resistance for a rho of 1.16 is 37 watts; for a rho of 1.42 it is 45 watts, only 8 watts difference for the 2 most extrem air densities found. On the graph posted, the lowest rho was 1.17 and the highest was 1.31, that makes a difference of 4 watts at 35 km/h. That's rather small compared to the impact of the increased rolling resistance. On a race bike, it would be a different story.
yirgacheff, 05 mrt 2015 13:59
Peter H. +1, LIKE ;-)
NoStress, 05 mrt 2015 18:46, bewerkt op 05 mrt 2015 18:58
Interessant stelling. Als je dunnen olie en lichtlopende banden in de winter gebruikt, je de volgende winter nog dunnere olie moet gebruiken om nog verbetering te kunnen meten. (zeg ik dat goed?)
Ik denk ook dat meer zaken invloed hebben bij lagere temperaturen.
Ik leg me er gewoon bij neer dat het trager en moeizamer gaat bij koude.
Mijn streef kruissnelheid is zomer en winter 25 km/u. Ik reken al helemaal niet in tijdwinst op een vast traject. Dat hangt van nog zoveel meer factoren af, behalve de temperatuur, die daar invloed op hebben. Als ik in zo'n 1u15 minuten mijn WW route 34 km) kan afleggen ben ik tevreden. Meestal is dat zo om en nabij. Hoeveel meer of minder kan mij niet zo boeien. Als ik maar daar aankom waar ik naar op weg was. En of ik lekker gefietst heb.
Dat zal wel niet het goede antwoord zijn.
Nice job Clement! Keep on the good work! You'r the scientist
NoStress, 05 mrt 2015 18:57
Theo, het houdt een keer op (die verbeteringen). Als je in de winter sneller bent geworden (met de gemaakte keuzes), wil je die verbeteringen ook in de zomer aanhouden (waarschijnlijk hetzelfde materiaal). De winter erop, moet je van goede huize komen om nog betere materialen te vinden om vooruitgang te boeken ten opzichte van afgelopen winter. En dan rijd je toch ook weer langzamer dan in de zomer.
Zo iets duidelijker?!
TeJayLigFts, 05 mrt 2015 20:44
Thanks, Clement, for your research and explanation. I understand the increase of the air resistance due to the air density (rho) is one of the factors, although small.
Peter, about the Americans. Indeed, I was not polite and beside the issue. But I am convinced that to maintain these archaic formats is really idiot AND arrogant. Be aware that some serious incidents are caused by these 'small' incompatibilities.
They have a democracy, so I felt free to generalise and compare it to the attitude of the French (nation). It was not my intention to start a world war but to encourage the French to use our SI and ISO standards and encourage the Anglo/American to go and vote for a change, to be PART of the rest of the world.
Matthe, 05 mrt 2015 22:20
Clement heeft een fraaie dataset samengesteld.
Hier heeft hij vermogen vanaf de pedalen gebruikt. Afhankelijk van (o.a.) het weer kan de daarvoor benodigde inspanning ook nog wel eens anders zijn.
Nu is alleen totale energie (op het traject) tegen temperatuur uitgezet. Mooier zou het zijn om per rit ook de (gemiddelde) snelheid, de luchtdruk, de windrichting, de windsnelheid mee te nemen. Deze zaken moeten allemaal te achterhalen zijn. Bandendruk helaas niet meer achteraf vast te stellen.
Stop dan al deze gegevens in een mulivariate analyse en je krijgt inzicht in hoe elk van die afzonderlijke componenten een rol speelt in de energie per km (of per rit).
Ik nodig iedereen uit om in het latere gedeelte van het avondprogramma zaterdag hierover een stevige boom op te zetten.
ligfries, 06 mrt 2015 12:51
Die 'achterlijke bevolkingsgroep', waarvan het leger overigens het metrisch stelsel gebruikt, heeft west-Europa bevrijd en zo een einde gemaakt aan de Tweede Wereldoorlog. Godwin!
Belle, 06 mrt 2015 15:27, bewerkt op 06 mrt 2015 15:31
Duidelijk en goed verhaal van Clement! op mijn racefiets met Powertap was altijd goed te zien dat ik in de wintertijd en regen/harde wind flink meer vermogen moest leveren dan in de warmere zomerperiode om dezelfde gemiddelde snelheid te halen. Veel renners gaan tegenwoordig een paar weken naar warme oorden om daar in "gezonde omgeving" te trainen vooral vochtigheid in de lucht is ongezond in combinatie met lage temperaturen maar de combinatie van warmte, zee/berg/boslucht doet veel renners goed en je ziet dan ook je vermogen omhoog schieten. Omdat geen dag hetzelfde is meer/minder wind tegenwind, berg op luchtvochtigheid (waar waterdamp is heb je minder zuurstof per ademteug) warme lucht is minder dicht, dus minder zuurstof zal je max. Hf. anders zijn. of het nu aan de banden, kettingweerstand of de eigen motor is het moeilijk de meetgegevens om te zetten naar praktijk gevoel.
Willem58, 06 mrt 2015 20:36
Er is iets ontworpen tegen het inademen van koude, vochtige lucht: de Lungplus: http://www.sport.be/cycling/nl/nieuws/article.html?Article_ID=631697
Belle, 06 mrt 2015 22:38
Ja ik heb het wel eens gezien....4-6 uur/dag tempoduurtraing met zo'n......in je mond en een koud/nat lijf? geef mij dan maar twee weekjes Portugal of Mallorca om een goed wegseizoen voor te bereiden hoor.
Willem58, 06 mrt 2015 22:57
Volgens mij heb ik in de winter altijd meer last van wind tegen. Je hebt ook wind mee, maar dat weegt niet op tegen de periode dat je wind mee hebt.
Volgens mij verklaart dit ook een deel van het 'vermogensverlies'.
hsl, 07 mrt 2015 18:42
Another problem is that tires in the winter are often choosen for higher puncture resistance (with me at least) and better traction in wet/cold conditions, this impacts the roling resistance in a negative way. During wintertime I certainly don't want to use my fast slicks I use in the summer.
bastiaan, 14 mrt 2015 22:42