Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Binnenkort ligfietsen op de snelweg?

Gepubliceerd op 25 februari 2015 17:40, bijgewerkt op 26 februari 2015 07:36 (3125 keer bekeken) 9Reacties

Toegegeven, helemaal HPV is de Raht Racer velomobiel niet. Maar het is wel een ligfiets, waarmee je, ook zonder dat je Sebastiaan Bowier heet, met het autoverkeer mee kan rijden op de snelweg.

Er is al een rijdend prototype van de Raht Racer. Of er een tweede of derde exemplaar komt ligt aan het succes van het Kickstarter-project van uitvinder Rich Kronfield uit Minneapolis, Minnesota. Op dit moment is nog maar zo'n tien procent van het benodigde bedrag binnengehaald, met nog een kleine twee maanden te gaan.

De Rahtmobile heeft een 'high output pedal generator', een soort opgevoerde pedelec met vliegwiel. Verder heeft de fiets verlichting, veiligheidsriemen en een airbag. De makers claimen dat de Raht Racer veiliger is dan een motorfiets of fiets op een drukke weg.

Wie het Kickstarter-project steunt kan, afhankelijk van het bedrag, hebbedingen krijgen variërend van een T-shirt tot een gestanst serienummer van je toekomstige Raht Racer.

Meer technische gegevens (9.2-kWh li-ion accu, totaalgewicht 259 kilo) bij Gizmag.

Redactie

Reacties (9)

avatar

Cool! Ben benieuwd naar de aanschafprijs.

straatsma, 26 feb 2015 12:59

G

Geschatte aanschafprijs is tussen 35/45K dollar, dus 31/41K euro. Staat er tenminste. Daarvoor hoef je dan niet mee te trappen (zou ook te warm zijn neem ik aan) en heb je dus een elektrische trike die 80km ver komt. Zeggen ze.

G, 26 feb 2015 16:10

avatar

die trapondersteuning is meer een toestel om onderweg wat te fitnessen
als je zo de berekeningen maakt http://www.bentrideronline.com/messageboard/showthread.php?t=115466

blackarmor, 26 feb 2015 16:48

pietandringa

Sportief (mee)fietsen valt niet mee denk ik. Een beetje als de muis die tegen de olifant zegt: "wat stampen we lekker met z'n tweeën". In dat geval is het veel geld en moeilijk concurreren met b.v. een Renault Twizy.

pietandringa, 26 feb 2015 17:39

avatar

Je kan het ook dichter bij huis zoeken: http://www.ecarexperience.nl/pages/tw4xp
of niet de snelweg opgaan: http://www.ecarexperience.nl/pages/de-twike

Meefietsen is inderdaad wel een beetje de olifant (3KW elekromotor, 5KW piek) en de muismens (zeg ik iets raars als ik 0.3KW voor een hele sterke fietser, met als piek 1KW). En dan is de twike nog niet eens zo snel als de Rahtmobile.

Misschien is een Twizy EN een Quest of DF samen zo gek nog niet. Minder snel, maar als je fietst, fiets je ook echt.

Benny, 26 feb 2015 21:54, bewerkt op 26 feb 2015 22:00

NoStress

Het ontwerp vind ik scherp, het idee interessant, het concept gedurfd maar idd niet praktisch. Meetrappen om de accu bij te laden? Nee dat gaat het niet worden. Die insteek is te lui gedacht. Zeker niet als je ook nog prestaties van een auto wil evenaren. Een typisch Amerikaanse benadering gezien hun infrastructuur.
De Twizzy is scherper geprijsd (ja kunst, met een mega-bedrijf achter je) dat is exl. huur accu's en zonder deuren(!)
Toch is dit wel de benadering als je een auto-achtige wil met E-kracht. Klein, licht en op 1 a 2 personen ingericht voertuig. Maar laat dat meetrappen maar achterwegen, of het moet zijn om warm te blijven in de winter.

Maar he! We hebben het hier over een auto! Niet eens een fietspadgebruiker. Laat staan HPV. Wat doet dat op deze pagina, behalve op een velomobiel lijken? ;-) ;-) ;-) ;-)

NoStress, 27 feb 2015 08:13

G

NoStresss, 't Is vrijdag, dan mogen we best een zijweggetje bewandelen. Niet zo star.

:)

Doe mij trouwens toch maar liever een VW XL1. Vraagprijs is hoger maar een fantasieprijs, net als bij Tesla. Het goeie er aan is dat de aerodynamica (en in mindere mate het gewicht) prioriteit hebben gekregen. Ga zo door.

G, 27 feb 2015 10:58

ssj3gohan

80km op 9.2kWh, dat geeft me 115Wh/km. Dat is héél slecht voor een ogenschijnlijk aerodynamisch voertuig. Om een vergelijking te geven: de totaal niet aerodynamische Renault Twizy haalt 90Wh/km. Een fietser doet ongeveer 5Wh/km.

De aandrijflijn lijkt dus erg inefficiënt te zijn, en ik denk dat dat ook niet in het minst komt door de vage 'trapondersteuning' (right... een mens trapt 250W, de motor springt bij met 20kW). Er zit gewoon enkele tientallen kilo's aan onnodige rommel aan de aandrijving vast en ergens is iets helemaal fout gegaan met de aerodynamica.

Nice try, better luck next time.

ssj3gohan, 27 feb 2015 11:54, bewerkt op 27 feb 2015 11:55

theomol

Ja, het is een auto.Toch een goede ontwikkeling dat deze voertuigjes tot de verbeelding spreken.
Nu nog zwaar en niet heel efficiënt, maar er is nog veel te ontwikkelen en het is beter daar niet mee te wachten.
Fietsen langs de file wordt nog leuker! Die met de beslagen raampjes zijn hun batterijen aan het opladen, wedden?

theomol, 27 feb 2015 12:22