Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

International Cargo Bike Festival – BakfietsTreffen 2015

Gepubliceerd op 19 februari 2015 18:13, bijgewerkt op 20 februari 2015 12:44 (1275 keer bekeken) 8Reacties

Op zaterdag 18 en zondag 19 april vindt het vierde International Cargo Bike Festival plaats op het terrein van Cultuurspinnerij de Vasim, Winselingseweg 41, Nijmegen

Op zaterdag is er een internationale Conferentie met professionals uit heel Europe, Taiwan, de VS en Canada. In de ochtend zijn er drie plenaire presentaties en ’s midddags verschillende, lezingen workshops en discussies. Keynote spreker is de nieuwe ‘fietsprofessor van de Radboud Universiteit, dr. Kevin J. Krizek. Voor ligfietsers is het interessant om te weten dat de Velove Armadillo vrachtfiets uit Zweden te bewonderen is. Deze fiets is mede ontwikkelt door Flevobike Engineering uit Dronten.
Meer informatie over het programma van de Conferentie.

Onder de brug JB

Onder de brug (foto: Jaap Baarends)

Op zondag 19 april is de publieksmarkt voor iedereen die bak- en transportfietsen leuk vindt. Toegang is gratis. Ontwerpers, producenten en dealers uit alle landen zullen hier hun producten presenteren. Er wordt een grote ruimte vrij gehouden om de bak- en transportfietsen te kunnen uitproberen. Er zullen ook weer zelfbouwers aanwezig zijn met klassieke en innovatieve eigen bakfietsen. Heb je zelf een bakfiets, neem die dan mee. Een aantal deelnemers zijn al bekend.

Op de website van het International Cargo Bike Festival staan filmpjes, foto’s en verslagen van vorig jaar.

Net als vorig jaar ligt de nadruk op bak- en transportfietsen voor zakelijk gebruik. Daarnaast zal er aandacht zijn voor familiebakfietsen en meerpersoonsfietsen. Dit jaar zal er ook een aantal aanbieders van aangepaste fietsen voor mensen met beperkingen met een stand aanwezig zijn.
Er zijn diverse leuke activiteiten speciaal voor kinderen.

Tijdens het festival vindt ook de NK Slowbiking Battle plaats.

zonnencel koelbox schuifdeksel

Koelbox met zonnecellen (foto van Jos Sluijsmans)

‘Op vuur en vlam’ neemt de catering weer voor zijn rekening met ‘Il forno mobile’, de pizza-oven-bakfiets, met de Grill & Bakfiets, de Cocktailbar-bakfiets en verschillende andere culinaire bakfietsen.

Op zaterdagavond is de FietsFilmNacht in het Dutch Bicycle Centre in het Honigcomplex. Je kunt je eigen fietsfilmpje van 3 minuten inzenden.

Het Cargo Bike Festival wordt een informeel en gezellig evenement met muziek, lekker eten en allerlei activiteiten.

Websites: Bakfiets Treffen en Cargo Bike Festival.

Kopfoto van Bas de Meijer

Redactie

Reacties (8)

avatar

Ik heb het donkerbruine vermoeden dat ik met mijn Challenge Alizé trike uitgesloten wordt van deelneming aan de "NK Slowbiking Battle".

Nico-on-trike, 20 feb 2015 12:16

NoStress

Mmm...als hier banden- of verlichtingstest had gestaan als titel waren meer paginaviews geweest...;-)

Twee keer mocht ik bij de Bakfietsentreffen (in het Nederlands) aanwezig zijn met mijn Baboe Transporter.
Vorig jaar moest ik helaas op privéreden verstek laten gaan. Gelijk had ik er spijt van.
Telkens weer is het een steeds groter succes.

Ik wil juist niet-bakfietsbezitters enthousiast maken om een kijkje te komen nemen.
Ik geef toe, een apart wereldje, net als ligfietsers. Wat hier echter is te zien en te proberen verbreed je kijk op transport met HPV.
Dus in die zin hoort het wel degelijk op deze pagina. Maar ook van ligfietsen worden bakfietsen gemaakt.
Mijn persoonlijke interesse heeft het vooral het Flevobike/Deense 4 wielige E-onderste prototype.

Echt, kom eens kijken. Gewoon voor de gezelligheid, als doel voor een ligfietstripje, of om iets te leren en ervaren. Er is een hapje en een sapje met muziek erbij.
De combinatie met andere activiteiten in het vlakbij gelegen Honiggebouw (Fiets Centrum Nijmegen) maakt het voor elk wat van zijn gading kan vinden.
Ik zeg DOEN!

NoStress, 20 feb 2015 12:17

NoStress

BTW. Met al die helm en actionkamera's die ik om mij heen en op internet zie, moeten er toch vele liggers een 3 minuten durend filmpje met een ligfiets, of velomobiel kunnen samenstellen?
Schrijf je in en ding mee naar een prijs! http://fietsfilmnacht.nl/

NoStress, 20 feb 2015 12:26

G

Het doel van de NVHPV is bevordering van het gebruik van voertuigen op menselijke spierkracht. (verkorte weergave). Ergens valt dit ook wel uit de naam af te leiden.

So far so good. Liggen of niet, het is niet zo interessant.

Knuppel/hoenderhok: Bij een evenement als deze mag je je gerust afvragen in hoeverre de doelen overeenkomen. Immers: bakfietsen zijn expres zwaar, wat de wens/noodzaak/motivatie voor motorische aandrijving groter maakt. De hoofdsponsor van het evenement is dan ook fabrikant van elektrische fietsen.

Mijns inziens kan de NVHPV in essentie nooit voor elektrische aandrijving zijn zonder zichzelf tegen te spreken. Laat de vereniging blijken toch ook het gebruik van motorische aandrijving te willen bevorderen (al dan niet in samenwerking met spierkracht), dan lijkt mij een statutenwijziging op zijn plaats.

G, 20 feb 2015 13:22

ligfries

Het doel van de vereniging is duidelijk: voertuigen aandrijven met spierkracht. Geen enkele reden dus om over knuppels en hoenderhokken te spreken. En nog minder over wijzigingen in de statuten.

Voor alle duidelijkheid, dit evenement wordt niet door de NVHPV georganiseerd.
Bakfietsen zijn niet expres zwaar, ik ben tenminste nog geen bakfiets tegengekomen die zwaarder gemaakt is om het zwaarder maken. Een velomobiel is ook functioneel zwaarder dan een race-uitvoering open tweewieler.

ligfries, 21 feb 2015 22:28

JosSluijsmans

Dankje voor je enthousiaste bijdrage Brandweer Quest!
Beste G. Gewoon komen kijken en dan oordelen of de bak-en transportfietswereld HPV is of niet. En ook als het dat deels niet is kan elke (lig)fietser er veel plezier beleven en iets van opsteken.
Ik heb zelf jarenlang fietskoerierswerk en bezorgingen per fiets gedaan, op tweewielers (racefiets, fixie, Yuba Mundo), driewielers (Quest, Flevotrike, Kettwiesel) en vierwielers (Brox); en nooit elektrisch aangedreven. Ik ben benieuwd of de 4-wiel Quest ook een cargo uitvoering gaat krijgen. Zou mooi zijn! De meeste fietskoeriersdiensten werken HPV en niet-elektrisch aangedreven. DHL heeft in Nederland 33 dieselbestelbusje vervangen door bakfietsen, waarvan er slechts 2 of 3 elektrisch aangedreven zijn. Super mooi toch. Schoon vervoer gaat verder dan alleen HPV.
Een van de sponsoren bouwt bakfietsen die zowel met als zonder elektrische ondersteuning verkocht worden. Ik ben blij dat er bedrijven zijn die verder kijken dan hun directe verkoopbelang en bereid zijn dit soort evenementen te ondersteunen. Ik ben blij met elke vorm van ondersteuning, ook in publiciteit.

JosSluijsmans, 25 feb 2015 08:45

G

Beste Kees, Jos,

mijn aversie tegen e-fietsen komt voort uit een algeheel bezwaar tegen de elektrificering (?) in zijn algemeen die een vlucht neemt met transport als voornaamste uithangbord.

iets elektrisch aangedreven maken komt in essentie voort uit luiheid en fictief tijdgebrek. Of het nu zagen is, schroeven of fietsen. Het kan vaak anders, en e-aandrijving heeft (aanzienlijke) nadelen.

Het argument dat het auto's vervangt ben ik nogal sceptisch over. Je stimuleert (beroepsmatig) transport. Ik heb dagelijks met diverse transportdiensten van doen. Ik weet hoeveel (dure) lucht er in de busjes vervoerd wordt. Met elk pakketje wat met fiets wordt afgeleverd vanuit depot rijden elders (tenminste) twee bussen om het op depot te krijgen. Je moet er naar streven dit te minimaliseren.

G, 25 feb 2015 10:42

NoStress

Sorry G, ik wil je met klem adviseren gewoon te gaan rondneuzen daar in Nijmegen. Met open vizier. Echt, doe jezelf (en misschien je gezin) een plezier. Je zult versteld staan van het het hoge percentage van anders en tegelijk zo voor-de-handliggend denken daar heerst.
Zie het in de trant van; stel dat ik nu niet meer gemotoriseerd zou zijn. Om wat voor reden of motivatie dan ook. Wat zou ik dan verzinnen als alternatief?
Het antwoord is even simpel als innovatief (al is het al 100 jaar oud...) DE FIETS!
Je kunt werkelijk alles vervoeren met de fiets, bedenk het maar en het kan. Dat kun je daar met eigen ogen aanschouwen. Ook op internet staan prachtige exotische voorbeelden van hoog opgetaste fietsen en bakfietsen. Niets is te gek lijkt het wel.

Zelf heb ik een aantal jaren geleden dit idee in mijn woonplaats opgepakt en in praktijk proberen te brengen. Volgens mij precies wat jij ook aandraagt, lokaal vervoer van pakjes en koeriersdiensten met de fiets/bakfiets. Mijn Fietsdienst& Putten.
Helaas liep het stuk op locatie en afwachtende houding die hier erg heerst. Ik ben niet boos of teleurgesteld, maar vind het jammer dat de bevolking van Putten een kans liet liggen lokaal te verduurzamen. Mijn tijd komt nog wel weer, ben ik van overtuigd. Geduld.

Mijn bakfiets is E-ondersteund, echter de praktijk wijst uit dat ik deze alleen gebruikte van mijn huis naar werkadres, het vervoer ter plekken gebeurde met de E-aandrijving uit. Veel makkelijker. Zeer lage snelheid, veel stoppen e.d. (5 km/u) in de binnenstad.

Ik ben het met je eens dat E-aandrijving (wat iets anders is dan E-ondersteuning) van diverse voertuigen soms flink doorschiet. Een persoon in 2 ton voertuig met E-aandrijving voortbeweging zie ik ook geen brood in. Een persoon opgang helpen in b.v. velomobiel van 40 kg vind ik een ander verhaal. (OK, je hebt ook aversie tegen velomobielen...)

Daarnaast vind ik dat al die e-ondersteunde fietsen/voertuigen wel numeriek meer van belang zijn dan ligfietsen/velomobielen. Daar moeten overheden en wegbeheerders wel iets mee doen op termijn. Dat kan niet uitblijven. Als die juist wordt opgepakt dan pikken wij ligfietsers/velomobilisten daar wel mooi een graantje van mee..toch? Infra zal op den duur moeten worden aangepast voor deze nieuwe fietspadgebruikers. Toevallig stellen wij wel dezelfde eisen.

Daarnaast ben ik overtuigd dat e-ondersteunde fietsen/voertuigen nog steeds in de kinderschoenen staan. Als product, maar ook in techniek. Zodra het massaal opgepikt wordt en als 'normaal' gezien wordt is het pas interessant echte innovaties te bedenken en ontwikkelen. Zelfs automobielfabriekanten zien dat in zoals Pon van Volkswagen. De directie zegt simpelweg; als de klant kiest voor vervoer-transport met fietsen, dan zullen wij daar in innoveren en hen voorzien daarvan. Ze kopen nu al fietstechnieken en fietsproducenten op.

Ik zie de toekomst op dat gebied met vertrouwen tegemoet. We beginnen pas.

NoStress, 10 apr 2015 16:11