Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Helmplicht

Gepubliceerd op 07 februari 2015 08:33, bijgewerkt op 07 februari 2015 09:15 (667 keer bekeken) 2Reacties

Het is en blijft een bijzonder voorstel. Het voorstel om in Nederland een helmplicht in te voeren. Gisteren kwam het langs in het journaal.

Het voorstel is zeer bijzonder omdat de onderzoeken naar het verplicht stellen van een helm op de fiets allerminst duidelijk aanwijsbare resultaten heeft. Terecht geeft een geïnterviewde politicus aan dat de onderzoeken uitwijzen dat zelfs vaak het omgekeerde het geval is. Door minder fietsgebruik neemt autoverkeer toe en door schijnveiligheid worden grotere risico's genomen. Gelukkig was het voorstel wat breder en worden ook wat meer snelheidscontroles genoemd.
Fietsersbond reageerde op de voorstellen via de website met een bericht. Daarin staat wel een logische redenatie, om vooral het fietsgebruik te stimuleren. Een fietser rijdt immers niet zo snel iemand dood of doet iemand ernstig letsel aan. De symptoombestrijding die ANWB en SWOV voorstellen wordt hierbij duidelijk naar voren gebracht.

De kopfoto is van NOVUM.

Redactie

Reacties (2)

ligfries

Ik heb het vermoeden dat de helmplicht in het bericht is opgenomen om de aandacht af te leiden van andere maatregelen zoals meer snelheidscontroles (bij automobilisten dan he!). "Iedereen" valt - volkomen terecht - over die helmplicht en stilletjes kunnen die andere maatregelen doorgevoerd worden.

ligfries, 07 feb 2015 09:45

avatar

Symptoombestrijding is het meest vooraanstaande middel om verkeersslachtoffers te verminderen. Maar wat als er eens een mentalitietsverandering teweeg wordt gebracht. Als iedereen zich aan de verkeersregels gaat houden, dan neemt het aantal verkeersslachtoffers ook sterk af.

Nico-on-trike, 11 feb 2015 12:31