Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Vrijdagbericht

Gepubliceerd op 30 januari 2015 13:00, bijgewerkt op 31 januari 2015 09:08 (2965 keer bekeken) 8Reacties

CW-waarde, fietsparaplu, trapondersteuning, Zephyrus op Rai Due, unieke vierwieler te koop, fietspadkwaliteit meten, diversen

CW-waarde

Vorige week stonden cw-waardes voor de Quest en Mango vermeld. Wij kregen een mailtje van Robert, dat de cw-waarde voor de, door Egbert Bülk ontwikkelde, Milan, de wel heel lage waarde van 0,08 heeft. En dat ook nog bij een lage zijwindgevoeligheid!

Fietsparaplu

Paul wijst ons op het bestaan van de aerodynamische gevormde LeafXPro fietsparaplu, een Kickstartproject. Deze 'paraplu' zou je beschermen tegen regen en bij stormachtige dagen. Wel is deze versie alleen geschikt voor de 'normale fiets'. Misschien kan er ook een ligfietsversie van worden gemaakt.
Er bestaan verschillende versies van en kan in verscheidene kleuren worden geleverd.
De site.

Trapondersteuning

Als er weer eens een fietser je met gemak je passeert, kijk je naar de voor- of achterwielnaaf, of bij het trapstel. Anders valt de accu op de bagagedrager wel op: een nepper!
Maar voor deze is toch meer opmerkzaamheid nodig: de Velogical Engineering Velospeeder, ook een Kickstartproject. Iets groter dan een luciferdoosje, met de accu in een houder. Het ziet er uit als een uit de kluiten gewassen zijdynamo.
De site.

Zephyrus op Rai Due

Marco Ruga en de Italian Dream Cycle Zephyrus is te zien in het tv-programma Ufficio Brevetti op RAI Due. Het onderwerp start op 5:35, na een item over een vliegtuigsimulator.
Helaas is ons Italiaans niet zo goed dat we dit kunnen volgen.
Nog een filmpje over twee velomobielen in Rome.
Niet alleen op de tv, ook in de La Provincia si Varese ('Nederlands').

Unieke vierwieler te koop

Jan/Yan verkoopt zijn zeer wendbare (vierwielbesturing) ligfiets, de 'YanBike', op marktplaats. Vijfentwintig jaar heeft Jan/Yan zijn ziel en zaligheid in de fiets gestoken.

Fietspadkwaliteit meten

In Zweden is een app ontwikkeld waarmee de kwaliteit van fietspaden is te meten met behulp van een smartphone voorzien van een versnellingsmeter. Hiermee het mogelijk om oneffenheden in het wegdek te registreren en door te geven aan een centrale database. Helemaal probleemloos werkt dat nog niet.

Diversen

In het weekend

Fiets en Wandelbeurs logo

Met zaterdag en zondag de Fiets en Wandelbeurs, met het ligfietsplein op locatie 1.K.50!

Met uit te proberen op het ruime fietsparcours:

  • Nazca
  • Challenge
  • M 5
  • Velomobiel.nl
  • ACE Ligfietsen
  • Elan ligfietsen
  • Nederlandse Vereniging voor Human Powered Vehicles

En:

Liggend op fietsvakantie
In het kampeerpaviljoen laat Ronald Boumans in een workshop zien waarom hij zo graag op een ligfiets rijdt en hoe je bagage mee kan nemen. Op locatie 1.D.50.
Hoe kan de vakantieligfiets er uit zien en welke overwegingen kunnen meetellen.
In drie stappen van ‘bukfietser’ naar ligfietser.

Bovendien twee tochten op zondag:

  • Op zondag, dus, rijdt LOL met of zonder velomobielkap de midwinterrit, startend om 9.30 bij het Volkshuis in Zutphen.
  • Iets later, om 10 uur, rijden de AlmereLiggers, met een mogelijke stop, bij een attractiepark. Maar zeker is een koffiestop.

Redactie

Reacties (8)

pietandringa

Als de Quest een CW-waarde heeft van 0,22 dan zegt mijn boerenverstand dat een Milan geen CW-waarde van 0,08 kan hebben. Maar ik laat me graag overtuigen met vermelding van betrouwbare bronnen.

pietandringa, 30 jan 2015 13:19

MarkCox

Ik vermoed dat het in dit geval over CW x frontaal oppervlak gaat, en dat dit 0.08 m2 is. Lijkt mij alvast logischer. Een 3 keer efficiëntere vorm dan een Quest is inderdaad praktisch onmogelijk.

MarkCox, 30 jan 2015 14:41

avatar

link(http://www.velogical-engineering.com/rim-dynamo-en) wijst naar een (te)dure dynamo, mogelijk dat door het model verwarring is ontstaan,

peter2807, 30 jan 2015 15:36

DirkD

Volgens de Milan website:
the evaluation of the Cw value is based upon a averaging of wind tunnel measurements and iterative calculations on the basis of PowerTap hubs.

Geen bronvermelding of i.d.

DirkD, 30 jan 2015 15:44

TeJayLigFts

Peter, de link en de fotomontage aangepast (het was wel rood, en wat betreft de velg klopte het wel ;) )

En Casper, hieronder, ook dat is bijgewerkt, evenals voor de AlmereLiggers (nog net op tijd...).

TeJayLigFts, 30 jan 2015 18:41, bewerkt op 31 jan 2015 09:00

liggerzutphen

In het weekend kan je ook nog komen ligfietsen bij LOL in Zutphen! Zie de agenda.

liggerzutphen, 30 jan 2015 23:25

TeJayLigFts

Voor vermelde cw-waarde van de Milan: Technische Daten Milan Mk2.

TeJayLigFts, 31 jan 2015 08:49

ssj3gohan

Een Cw van 0.08 is theoretisch wel mogelijk (zweefvliegtuigen zitten daar in de buurt, als je het puur over friction en niet induced drag hebt), maar zo'n waarde is praktisch onhoudbaar. Niet in het minst omdat Cw sterk verloopt met snelheid, maar ook omdat het de fiets in de praktijk meer naden, troep op het oppervlak, etc. heeft. Een perfect geoptimaliseerde fiets blijft in praktische omstandigheden niet lang perfect.

Daarnaast is het niet persé wenselijk om een lage Cw te hebben, althans, het is niet wenselijk om een fiets puur op 100% laminaire, aansluitende flow te ontwerpen. En dat is de enige manier om onder de ~0,15 te komen (bij Reynoldsgetallen die ligfietsen halen). Een fiets die helemaal op laminair is ontworpen zal bij zijwind en andere niet-ideale omstandigheden sneller de neiging hebben om loslating te krijgen, wat bij laminaire flow sneller gebeurt dan bij een turbulente grenslaag. En dat vergroot de weerstand immens, wat betekent dat je door een windstoot zomaar omgeduwd wordt. Een 'minder aerodynamische' fiets met (gedeeltelijk) turbulente flow is hier minder gevoelig voor. Dit is ook het werkingsprincipe van stormstrips.

ssj3gohan, 31 jan 2015 13:19