Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Ruitenwisser voor velomobielkap

Gepubliceerd op 28 januari 2015 17:37, bijgewerkt op 05 februari 2015 06:56 (2671 keer bekeken) 7Reacties

Het koud en nat en dus rijden sommige velomobilisten volop met een velomobielkap. Maar velomobielkappen hebben een nadeel: het vizier kan beslaan door regendruppels of condens. En dat condens kan ook nog bevriezen.

Uitvinders en knutselaars zijn er genoeg te vinden onder ligfietsers. En veel mensen hebben last van condens op het vizier en in de fiets. Dat leidt tot allerlei uitprobeersels om het condensprobleem te verminderen:

Smeerseltjes

Wim Schermer zoekt het in anti-fog en anti-spatmiddelen en Harry gebruikt zeep. Erwin heeft een wateroplosbare gel getest.

Ruitenwissers

Mick probeert het onder andere met rolletjes.

Een stukje met stof omwikkeld elastiek en wat garen, dat is de oplossing die te vinden is op YouTube in een video van 10 seconden. Hier nog wat extra informatie op het Duitse Liegeradforum over deze veelbelovende uitvinding.

Dubbele beglazing

Dubbele beglazing kan je maken met een pinlock visor op je vizier waar Wim erg tevreden over is.

Maar het maken van de gaatjes in het vizier benodigd om het pinlock visor te bevestigen gaat niet zonder slag en stoot.

Cor heeft zelfs zijruiten, die hij op een kier zet met buisisolatie. En ook Jan heeft zijruiten.

Alles in ogenschouw nemend kan je misschien maar beter de kap laten voor wat die is en meteen voor een carbon velomobielpet gaan. Of een racekap zonder vizier.

Update

Erwin nam een duik in de naaidoos van She Who Must Be Obeyed en maakte een elastieken ruitenwisser voor zijn Sinner-kap.

Redactie

Reacties (7)

marcel82

van onze noorse velo rijder kreeg ik als reactie op mijn vraag op mijn weblog dit afvies...
http://emvelomobiel.be/home-3/optionele-artikelen

marcel82, 28 jan 2015 21:17

G

Als de zichtproblemen werkelijk zo aanwezig zijn vind ik het niet te bevatten dat mensen zich hiermee in het verkeer durven begeven.

Zou je met vergelijkbaar (gebrek aan) zicht autorijden, dan zijn vanzelfsprekend de rapen gaar.

G, 29 jan 2015 14:22

WimH

@G,: De brildragende medemens, waarvan ik er één ben, begeeft zich telkens weer met dit soort zichtproblemen in het verkeer, als het regent. Nu ik een Sinner-kap heb, wordt mijn bril nauwelijks meer nat en heb ik door onder het vizier door te kijken een veel beter zicht. Dus ja, ik durf mij hier wel mee in het verkeer te begeven.

WimH, 29 jan 2015 20:28

avatar

De 'truc met het elastiekje' ziet er erg overtuigend uit!
Hoewel de aansluiting van het vizier op de kap in mijn geval wat anders is ga ik hier zeker nog mee aan de slag. Mijn rolletjes nemen ten slotte alleen het onderste viziergedeeltje maar voor hun rekening.

MichielAdriaan, 29 jan 2015 21:03

avatar

Ik denk trouwens dat het geen "met stof omwikkeld elastiek" is wat hij gebruikt heeft maar met weefsel versterkt elastiek. Zoals dat bijvoorbeeld op de roeifiets wordt gebruikt. Maar dan een paar maatjes dunner...
Voordeel van dat elastiek is dat het ook veel makkelijker over het lexan zal schuiven dan gummi. Bovendien geleidt het goed water natuurlijk, net als touw. Verdult, dat had ik eerder moeten bedenken ! (-:

MichielAdriaan, 30 jan 2015 10:43

avatar

Bij een motorzaak zijn sprays te koop waardoor regendruppels zo van je scherm/bril glijden, Zo'n spray is er ook tegen condens/mist vorming.

straatsma, 30 jan 2015 13:10

avatar

Anderzijds verbaast het me ook niet echt dat hier een Duitser mee op de proppen komt.
Nederlanders leunen doorgaans liever achterover in de veronderstelling
"...dat het toch al in de winkel ligt..." (-:

MichielAdriaan, 30 jan 2015 15:58