Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Vrijdagbericht

Gepubliceerd op 12 december 2014 15:38, bijgewerkt op 12 december 2014 16:46 (2739 keer bekeken) 9Reacties

Een wonder de fiets, bijzondere modellen, tegenwind fietsen en kerstversiering. Verder nog tegenwind fietsen, waterfietsen en techniek.

Video

Een mooie film over het simpele maar zeer werkbare wonder van techniek, de fiets. Mooie sfeerbeelden en een scala aan modellen. Leuk om eens te bekijken!

Bijzondere modellen

Een bijzondere velomobiel, die is te zien bij de komende Oliebollentocht is de duo zelfbouw houten velomobiel. Een houten velomobiel kenden we al van Nico van Baar, maar deze duo velomobiel is wel een zeer bijzondere verschijning.

Nog bijzonderder op pad gaan, dan moet je met roeitadpole op pad gaan.

Kerstversiering

Altijd leuk die kerstbomen. Er verschijnen er steeds meer op facebook. Sommige mensen versieren zelfs hun fiets met een leuke versiering.
Altijd erg leuk om te zien dat zijn de projecten die blijven komen op basis van bestaande driewielers. Een model wat door een franse bouwer op basis van een Ice trike wordt gemaakt vonden we in het Velorizontal forum.

Tegenwind fietsen

Het heeft de landelijke media groots gehaald, de wedstrijd tegenwind fietsen. Dit stuk in het AD geeft een weergave.

Waterfietsen

Het fietsen op het land is voor ons bekend terrein. Wil je het bijzonder doen kies je voor het water. Via deze oude video op Youtube kom je op allerlei filmpjes hierover!

Techniek

In het filmpje wat we laatst over de Velox lieten zien kwam al kort aan de orde dat er een bijzonder versnellingssysteem in gebruik is genomen. We vonden nu op op de site van Apex Dynamics wat meer informatie over The planetary gearbox. De techniek wordt uitgelegd in dit bericht op Bentrideronline.

Er is een nieuwe volledig geveerde aanhanger ontwikkeld door Bike Revolution.
Volgens de bouwers zijn de afmetingen 50 cm breed en dan 80 tot 100 cm lang. Er mag maximaal 45 kilo op worden vervoerd. Een erg mooi concept!

Nog een mooi concept is dit superstoere regenpak. Waarschijnlijk ook erg praktisch http://www.bikesuit.eu/.
Het is een overall. Het kan waarschijnlijk ook op de ligfiets goed worden gebruikt. We zijn natuurlijk nieuwsgierig naar de eerste praktijkervaringen.

Ook mooi is deze extra 42 tands wiel die als toevoeging zou kunnen dienen op je cassette. Ook deze ontwikkeling wordt op Bentrideronline besproken.

Minder leuke ontwikkeling

Door de hoge snelheden die worden gehaald op de nieuwe ebikes wordt waarschijnlijk een valhelm verplicht gesteld. De verkopers gaan ervan uit dat dit een enorme belemmering voor kopers zal gaan worden.

Redactie

Reacties (9)

majo

Goed nieuws dat op de high speed e-bikes een helmplicht komt! Een snelheid van 40 km p/u is ook binnen de bebouwde kom makkelijk haalbaar. En minder e-bikes zal je er niet door gaan verkopen, de mensen die een speed pedelec aanschaffen kopen er nu ook al een helm bij. En je valt ook nog is beter op!

majo, 12 dec 2014 18:27

avatar

the planetary gearbox van de Velox is geen versnellingssysteem!! maar 1 vaste overbrengingsverhouding om de hoge snelheid van 130+ km/h te halen. Dit planetaire stelsel zit na een standaard derailleur gemonteerd, waar de meeste andere recordfietsen een 2e ketting hebben.

Jan-van-Steeg, 12 dec 2014 19:45, bewerkt op 12 dec 2014 19:48

MaartenSneep

@Marius: het is wel slecht nieuws, want er zijn helemaal geen helmen die geschikt zijn voor gebruik op een speed-pedelec. Gewone fietshelmen kunnen een klap bij dergelijke snelheden niet afdoende verwerken, terwijl een brommerhelm weer veel te warm is. Het is een staaltje symboolpolitiek om een helm verplicht te stellen die er niet is. En dat alles ter promotie van schijnveiligheid.

MaartenSneep, 12 dec 2014 21:48

MaartenSneep

MaartenSneep, 12 dec 2014 22:19

avatar

Mochten er ligfietsers meedoen aan het NK tegen de wind in fietsen?

Belle, 13 dec 2014 11:59

majo

@Maarten, daar zullen dus nieuwe helmen voor moeten komen, er is nu nog veel onduidelijkheid over maar gelukkig hebben we nog 2 jaar. De regelgeving zal toch aangepast moeten worden aan de speed-pedelec want momenteel mag je met een speed-pedelec niet harder dan 25 km/pu, ik ben er blij mee dat er nu een passende regelgeving voor de speed-pedelec komt, dan kan je dus legaal 40 rijden :-).

majo, 13 dec 2014 12:19

TeJayLigFts

Nee, Belle, je kreeg allemaal een standaard fiets. Geen ander type fiets.

TeJayLigFts, 13 dec 2014 12:51

MaartenSneep

@Marius: een niet elektrische fiets hoeft geen snelheidsmeter te hebben, er geldt dan ook geen maximumsnelheid voor fietsen. Wat wel geldt is artikel 5 WVW: je mag geen gevaar veroorzaken. Maar een fiets zonder ondersteuning mag gewoon 40 of harder rijden, waar dat kan. Je zit op de site ven de NVHPV, dus dat we hier verder niet heel veel interesse hebben in e-bikes mag duidelijk zijn.

Overigens staat voor mij nog lang niet vast dat het mogelijk is een helm te maken die èn voldoende valbescherming biedt, èn geen oververhitting veroorzaakt. Op een brommer zit je stil, en is alle warmte welkom, op een fiets, zelfs op een speed-pedelec beweeg je, en produceer je warmte. Een fiets helm is dus iet heel anders dan een brommerhelm, ook al val je onder dezelfde regeling. De materialen die een val goed absorberen zijn ook heel goede warmte-isolatoren. Dat maken de eisen van een fietshelm tegenstrijdig. Over twee jaar is de natuurkunde van een valhelm niet fundamenteel gewijzigd. Er wordt gekeken naar skihelmen, maar die worden meestal niet bij 30°C of warmer gebruikt. Ik ben niet optimistisch over de warmtehuishouding.

Een tweede bezwaar is dat langs deze weg ook voor gewone fietsers de helm erin gefiets lijkt te worden. Dat is volslagen overbodig, en zeer schadelijk voor de volksgezondheid. Dus ja, enige diepere huiver zit er wel bij.

MaartenSneep, 14 dec 2014 20:40

majo

@Maarten, de helmplicht gaat over speed-pedelecs dat zijn e-bikes die ondersteuning geven tot +/- 40 km per uur. Over een maximale snelheid op een gewone fiets heb ik het niet gehad, met de huidige regelgeving mag je op een speed pedelec zeker niet harder dan 25 km p/u, dat dit in praktijk lastig te controleren is dat is weer een ander verhaal. In mijn ogen is een speed-pedelec gewoon een brommer. Met zeer weinig inspanning (oververhit zal je op een speed-pedelec echt niet raken) rij je 40 km p/u een helm lijkt mij dan veiliger. Blijkbaar is er wel interesse in e-bikes en speed pedelecs op deze site anders had dit nieuws niet in het vrijdag bericht gestaan. Maar goed meningsverschil over helmgebruik zal er voorlopig nog wel zijn ;-)

majo, 14 dec 2014 21:20, bewerkt op 14 dec 2014 21:21