Nederlands English Fran├žais Deutsch
Gereedschap

Nieuwe race-/toerkap voor de Mango

Gepubliceerd op 25 november 2014 18:02, bijgewerkt op 25 november 2014 18:06 (872 keer bekeken) 1Reacties

Nieuw ontworpen Mango race-/toerkap bij VelomobielOnderdelen

Na de kappen voor de Quest, Strada en Quest XS is er nu ook een race-/toerkap voor de Mango bij VelomobielOnderdelen.
Volgens Wim is deze kap mooier en sneller dan het oude model, en met het behoud van het zicht.

En omdat Wim deze vergelijkt met de Sinnerkap, doen wij dit ook.

De nieuwe kap is lager dan het vorige model en zeker lager dan die van Sinner (zie de kopfoto: geel = Sinner, oranje = VelomobielOnderdelen). De kap kan op ieder gewenste hoogte worden gebouwd, mocht deze te laag zijn voor de berijder (ook voor die andere typen velomobiel!).

Beide soorten kappen maken je zondermeer sneller dan het rijden zonder zo'n kap. Of de nieuwe versie van de VelomobielOnderdelen-kap je nog sneller maakt dan het vorige model, is nog niet bewezen, maar klopt vermoedelijk wel. Mogelijk maakt deze kap je dan ook sneller dan die van Sinner. Er is zelfs al een Sinnerkap verlaagd voor Harry (Ludwig heeft er de zaag in gezet, en de delen weer aan elkaar geplakt), specifiek voor wedstrijden.
Het zicht in de VelomobielOnderdelen-kap is theoretisch beter dan de Sinner-kap. In de praktijk valt het mee. Wel een nadeel van het nog schuiner geplaatste van vizieren is dat alle fouten in de kunststof voor een nog onrustiger zicht zorgen.
Een, toch wel, voordeel van de 'oren' in de Sinner-kap is dat je beter (geluid-)contact houdt met de buitenwereld: veiliger (in plaats van de volledige omsloten kap met alle versterkte resonanties van dien).

Of je deze (VelomobielOnderdelen) kap wilt gebruiken voor toeren, of dat je dan voor meer, inpandige, ruimte kiest (Sinner), moet een ieder maar voor zich zelf uitmaken. Het comfort wil soms ook wel wat.

Een nadeel van een Nacaduct: bij een horizontaal geplaatste Nacaduct regent het altijd wat in (de regendruppels volgen de luchtstroom), dit effect is minder groot bij verticaal geplaatste Nacaducts (zie bijvoorbeeld bij de Sunrider). Bovendien zitten die (Sunrider) op een plaats waar je niet direct nat wordt. Dus bij regen zou je de, horizontale, Nacaduct moeten afsluiten voor een wat meer droge comfort.
Een andere oplossing voor luchttoevoer bij de Mango. De flexibele ventilatiebuis loopt iets omhoog zodat de regendruppels niet bij de berijder kunnen komen.

Zo hebben beide typen kappen voor- en nadelen. Laat niet onverlet dat we er weer een mooie kap bij hebben (om uit te kiezen).

Op de kopfoto de mooie verlengde 'Super(-mooie) Mango' (eigen ontwerp!) van Piet. Of dit momenteel de snelste Mango is, weten we niet. De foto is van Wim.

Redactie

Reacties (1)

marcel82

ik zelf krijg altijd een beetje een naar gevoel van "deze is sneller dan...."

wand hoe woord dit getest? er zijn zo veel factoren die mee spelen per rijder... wat kan je zelf qua vermogen leveren, wind richting en sterkte, soort asfalt of klinkers?? dit allemaal heeft grote invloed op snelheden van een vm,

vk-onderdleen moet natuurlijk winst blijven maken en producten verkopen
dus in die opzicht snap ik de term "deze is sneller" maar dit is een persoonlijke mening en niet aan een persoon en of vm-onderdelen zelf gericht.

marcel82, 25 nov 2014 21:41