Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Vrijdagbericht

Gepubliceerd op 21 november 2014 13:00, bijgewerkt op 23 december 2014 18:05 (2596 keer bekeken) 5Reacties

Meer ruimte op het fietspad, pedaalaangedreven trekker, creatieve ideeën gevraagd, Transmongolian Kite-Trike-Tour, van buggy tot driewieler, gewichtige hoofdzaak, winterbanden, Lego fietsen

Meer ruimte op het fietspad

CROW Fietsberaad wil driewielers voor ouderen bevorderen, zodat zij zich langer met de fiets kunnen verplaatsen. De ouderen, 65 tot 80 jaar, worden onzeker op de tweewieler of stappen na een ongeval niet zo gauw of totaal niet meer op een fiets. Een stabiele driewieler zou een oplossing kunnen zijn.
Aangezien een driewieler breder is dan een gewone fiets, horen de fietspaden ook breder te worden. En dat is geen straf voor de velomobiel- en trike-eigenaren!

Pedaalaangedreven trekker

Voor kleinschalige tuinbouw is een pedaalaangedreven trekker (tractor) ontwikkelt, de Culticycle. Tim Cooke heeft de eerste versie gemaakt met aan elkaar gelaste delen van verschillende fietsen, aangevuld met het differentieel van een grasmaaier. Deze trekker is ook werkend te zien in deze video.
Als Tim nu eens kijkt of het ligfietsprincipe ook toegepast kan worden op deze trekker: een zetel i.p.v. een zadel (dan wel uitkijken dat je niet te veel kracht op de knieën zet)…
Nu nog eens kijken of deze trekker ook uit de voeten kan op zeeklei (natte dan wel droge).

En wat denken jullie van deze grasmaaier?

Creatieve ideeën gevraagd

Volgend jaar op zaterdag 7 maart is er weer een jaarvergadering van de ligfietsvereniging NVHPV te Hoevelaken. Er worden nog ideeën gezocht!

Transmongolian Kite-Trike-Tour

Matthias is druk bezig met de voorbereidingen voor zijn Trans Mongolian Kite-Trike Tour in de komende zomer. Een 5.000 kilometer lange reis met een trike door de Rusland, Mongolië en China, geheel voortbewogen door rugwind met behulp van een kite!
Gestart wordt in Novosibirsk (Rusland), en het einddoel is Peking (China).

Van buggy tot driewieler

En de baby kan altijd mee!
Met deze buggy kan je wandelen, en als trike kan je er mee fietsen. Van buggy tot driewieler (geen ligfiets) en omgekeerd: de Bici Carriola 3 in 1. Een andere video, en op Facebook.

Gewichtige hoofdzaak

In Australië denken ze er over na om op de, verplichte, fietshelm ook een nummerplaat te zetten. Zo zijn die anonieme verkeersovertreders tenminste te achterhalen.
En als we dan toch bezig zijn, dacht de fabrikant, kunnen we er ook richtingaanwijzers en waarschuwingsgeluiden in aanbrengen. Ontwerper Toby King: 'Dit is een concept voor betere verkeersveiligheid. Er zijn niet veel functies op de huidige helmen die deze veiliger maken'.
Wat missen we nog? Euh, een zwaailicht! Plaats voor een mobieltje met een microfoon, luidsprekers zodat ook naar muziek geluisterd kan worden, GPS-tracking systeem… We melden het maar even, Toby.

Winterbanden

Het heeft even geduurd maar het is overdag onder de 10 graden gekomen, dus is het tijd voor winterbanden voor de fiets… volgens de Volkskrant.

Lego fietsen

Het is zover! De fiets is doorgedrongen bij Lego (al in 2011). Er waren toen ook door auto's verstopte Legosteden. En in Legoland is er ook een oplossing voor.
Niet gek in het land waar Kopenhagen als een van de fietsvriendelijke steden wordt aangemerkt. Maar waar zijn de ligfietsen?

Een andere fietshoofdstad in Nederland is, nee niet alweer Am…. Hier gaat het over Groningen: De stad waar fietsers aan de macht zijn.

In het weekend

Op zondag wordt de ongeveer 50 km lange HSL toertocht verreden door het groene hart van Zuid-Holland. De start is om 10 uur op het Raadhuisplein in Pijnacker.

Redactie

Reacties (5)

hannekehovens

Ik heb al een paar jaar marathonwinters voor onder de boodschappen fiets. want om met tassen voor boodschappen een glijder te gaan maken... bevalt heel goed. maar ik gebruik ze ook echt alleen als er sneeuw of ijs op de wegen ligt, dat werkt het beste

hannekehovens, 21 nov 2014 19:55

MaartenSneep

In Australië hebben ze niet helemaal begrepen hoe je meer mensen aan het fietsen krijgt. Of hoe je overgewicht aanpakt. Deze nieuwste creatie, de whiplasher, is de laatste uitvinding in een lange reeks om fietsen onaantrekkelijk te maken.

MaartenSneep, 22 nov 2014 21:16

avatar

Dat plan om met een kite op de fiets een tour te gaan maken moet ik toch sterk afkeuren. Kiten is een zeer riskante sport (ik heb het weleens gedaan) en wordt derhalve doorgaans ver van de openbare weg gehouden. Laat staan dat je op de trike een kite gaat bevestigen. Het is ook erg onpraktisch gezien het feit dat je geen handen meer hebt om te sturen of remmen want een kite moet je meestal met twee handen vasthouden. En dan heb ik het nog niet eens gehad over het gevaar voor de medeweg gebruikers en belemmeringen door obstakels die er op en langs de weg zijn. Kan iemand mij uitleggen waarom dit wel verantwoord is want blijkbaar vind iedereen het een pracht idee. Ik ben doorgaans een enorme fan van alternative vervoermiddelen en heb groot ontzag voor wereldavonturiers op hpvs maar dit dus niet.

koendert, 22 nov 2014 23:29

Nyh

Hoi Koen,
Inderdaad, je ligfiets door een kite laten trekken in Nederland is niet een goed idee vanwege obstakels langs de weg en het drukke verkeer. Ik heb zo het donkerbruine vermoeden dat op de geplande route de omstandigheden net iets anders zijn. Mongolië is vooral lege grasvlakten en met het extreme landklimaat is de wind erg voorspelbaar en constant. Ideale omstandigheden voor het geplande avontuur dus.

Nyh, 24 nov 2014 09:12

avatar

Dankje Hans voor je reactie,
Mijn gedachtengang was iets te bekrompen, op de steppe in Mongolië kan je natuurlijk wel een paar dagen vooruit met je kite zonder één Mongool tegen te hoeven komen. Hij is natuurlijk niet compleet afhankelijke van de wind dus waar het even wat minder open is kan de vlieger naar binnen gehaald worden en peddelt die gewoon verder.
Ik was denk ik op het verkeerde been gezet door het introductie filmpje waar die letterlijk met kunst en vliegerwerk op het fietspad weet te blijven. De wijdse omstandigheden zoals die in Siberië en dergelijken zich voordoen, waren klaarblijkelijk niet bij me opgekomen. Sorry, en ik hoop dat hij een veilig en voorspoedig avontuur tegemoet gaat.

koendert, 24 nov 2014 19:09, bewerkt op 24 nov 2014 19:22