Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Maximaal 30 km/uur op het fietspad, de conclusies

Gepubliceerd op 30 oktober 2014 18:10, bijgewerkt op 30 oktober 2014 18:21 (1209 keer bekeken) 7Reacties

De gemeente Franekeradeel deed een proef om hardrijders van fietspad te weren. De conclusies

Eind augustus deed de gemeente Franekeradeel samen met de Fietsersbond wee weken lang een proef met een maximum snelheid op het fietspad.
Er werden twee locatie geanalyseerd: één binnen en één buiten de bebouwde kom. Eerst werd een zogenaamde nulmeting gedaan waaraan de proef werd vergeleken.

De conclusies:

  • Buiten de bebouwde kom: te verwaarlozen verschillen.
  • Daarentegen zijn er binnen de bebouwde kom wel duidelijke verschillen geconstateerd. 'Het percentage fietspadgebruikers dat tijdens de proef harder reed dan 30 kilometer daalde van 4,29 % naar 1,15 %. Het percentage fietsers dat gebruik maakte van de rijbaan steeg van 1,27 % naar 6,04 %.'

'Blijkbaar voorziet het in een behoefte onder fietsers.'
De gemiddelde snelheid veranderde nauwelijks.

'Mogelijke oorzaken waarom hier wel significante verschillen zijn ontstaan:

  • Tegelfietspad
  • Hogere intensiteit
  • Snelheid op de rijbaan niet harder dan 50 km per uur.

Tijdens de proef was er sprake van minder dagen tegenwind (4) dan in de gemeten nulweek (7). Dat maakt de resultaten nog significanter.'

Dus: snelle fietsers kiezen alleen in de bebouwde kom voor de rijbaan. Daarbuiten fietsen ze liever op het fietspad.

Redactie

Reacties (7)

ligfries

Eeeh, hoeveel fietsers waren er in totaal? Hoe groot is het verschil van de ene "nul-week" naar de andere? Zonder op deze vragen een antwoord te geven weet je niet of de gemeten verschillen significant* zijn. En weet je dus ook niet of je zowiezo aan deze proef conclusies verbonden kunnen worden. Daarnaast: wat was de snelheid van de fietsers op de rijweg? Hoe makkelijk kun je van fietspad naar rijweg oversteken?

*) significant betekent dat het verschil dat je gevonden hebt niet door toeval veroorzaakt wordt.

ligfries, 30 okt 2014 21:35

RodePioneer

ik denk dat een test op een enkel wegdeel per def niet significant genoemd kan worden omdat je geen stdev kan uitrekenen tussen verschillende locaties. Daarmee niet schaalbaar.

RodePioneer, 30 okt 2014 23:53

avatar

Mijn eerste vraag is eigenlijk: Is het de fietser dan verplicht om een snelheidsmeter op de fiets te hebben? Hoe kan je anders weten of je nog op het fietspad mag rijden? Dus of je bijvoorbeeld 29 of al 31 km/uur rijd.

ErikOnnes, 31 okt 2014 07:40

avatar

Leuke uitslagen uit dit mini-onderzoekje.
Met name dat stukje over de stijging van het aantal fietsers dat de rijbaan gebruikt, zou kunnen duiden op een of meerdere drie- of vierwielers.

Mijns inziens is regelgeving niet nodig tot het tegendeel echt bewezen is. We hebben allemaal ons gezond boeren verstand. En zo niet, dan heeft de politie altijd het kapstok artikel uit de wegenverkeerswet:

"Het is een ieder verboden zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd"

Gun de mens zijn vrijheid als het even kan.

MangoGert, 31 okt 2014 07:54

nvanderwal

Volgens mij toont dit onderzoek aan hoe veel invloed een tegel-fietspad heeft. Ik vind tegels onaangenaam en gezien dit onderzoek ben ik niet alleen.

nvanderwal, 31 okt 2014 09:20

avatar

Normaal ben ik voorzichtig met bekritiseren van onderzoeken, je weet immers vaak onvoldoende van de omstandigheden waaronder het is uitgevoerd. Voordat je je gericht kritiek uit, moet je dat eerst weten. (zoals, off topic bij het onderzoek naar meer vermogen op ligfiets/racefiets is gebeurd).
Dit onderzoek is echter in mijn ogen helemaal niet goed uitgevoerd. Helemaal met Niels eens, als je zo'n onderzoek doet moet het fietspad in ieder geval van dezelfde kwaliteit zijn. Anders krijg je een andere keer een onderzoek: keus tussen asfaltfietspad en straat met kinderkopjes? Waarschijnlijk komen daar heel andere conclusies uit.

Benny, 31 okt 2014 11:22

MaartenSneep

Inmiddels staat ook bij het fietsberaad een reactie. Ik denk dat de kritiek wel door gaat komen.

MaartenSneep, 01 nov 2014 17:43