Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Nederlands studententeam wint recordraces Battle Mountain

Gepubliceerd op 15 september 2014 09:12, bijgewerkt op 15 september 2014 09:34 (1070 keer bekeken) 2Reacties

Het Human Power Team, een team studenten van de TU Delft en de VU Amsterdam, heeft deze week de fietsrecordwedstrijden in Battle Mountain, Nevada gewonnen.

Op een kaarsrechte weg in de woestijn reed Rik Houwers in de speciaal hiervoor ontworpen VeloX IV 132,26 km/u, wat genoeg was om de concurrentie op grote afstand te houden. Hij bleef daarmee slechts 1,5 km/u verwijderd van het wereldrecord, dat vorig jaar door Sebastiaan Bowier gevestigd werd in VeloX3.

Elk jaar wordt in september in Battle Mountain, Nevada de World Human Powered Speed Challenge (WHPSC) gehouden waar gestroomlijnde fietsen strijden om het wereldkampioenschap en het verbreken van het wereldrecord. Op een kaarsrechte weg van 8 km hebben de rijders de tijd om op snelheid te komen voordat hun gemiddelde snelheid over 200 meter gemeten wordt. Rik Houwers klokte op vrijdagavond (plaatselijke tijd) een tijd van 5,444 seconden, goed voor een gemiddelde snelheid van 132,26 km/u.

Wind
De wind bleek de afgelopen week de grootste spelbreker. Een groot aantal pogingen kon niet doorgaan door de harde wind, hierdoor heeft Houwers uiteindelijk slechts een beperkt aantal kansen gehad om een recordpoging te doen.

Wereldrecord
Helaas zat het er dit jaar niet in om net zoals vorig jaar het wereldrecord (133,78 km/u) te verbreken. Destijds verbrak het team met Sebastiaan Bowier op de laatste dag van de WHPSC het record. Hij besloot na het behalen van het record te stoppen, waarna Houwers hem opvolgde. Met Houwers als nieuwe rijder kwam het team meteen dichtbij. Al op de eerste avond klokte hij 129,45 km/u. Dit gaf erg veel hoop voor de rest van de week. Het bleef dan ook tot de laatste poging spannend, maar uiteindelijk kwam Houwers te kort.

Christien Veelenturf
Voor het eerst reed het Human Power Team dit jaar ook met een vrouwelijke fietser. Christien Veelenturf haalde in haar eerste jaar 110,76 km/u. Ze werd daarmee derde in het klassement van de vrouwen, dat gewonnen werd door wereldrecordhoudster Barbara Buatois. Ook zij bleef onder haar record, maar werd deze week wel eerste bij de vrouwen. Veelenturf had nog meer last van de wind dan Houwers en kon pas de laatste twee dagen een goede poging doen, met 110,76 km/u werd ze derde bij de vrouwen.

VeloX IV
De VeloX IV, waar Houwers en Veelenturf in reden, is een gestroomlijnde ligfiets. De aerodynamische kap die om de fiets heen zit verlaagt de luchtweerstand drastisch. Verder heeft de fiets speciale banden met extreem lage rolweerstand. Kijken doen de renners op een beeldscherm met een camera boven op de fiets. Het hele frame en de kap van de fiets is gemaakt van koolstofvezel, hierdoor is het gewicht erg laag en wordt de renner goed beschermd bij een val.

Aldus het persbericht van het Human Power Team Delft en Amsterdam.
Het videokanaal van het Human Power Team.

Redactie

Reacties (2)

TeJayLigFts

Zie dé lijst.

TeJayLigFts, 15 sep 2014 13:14

BurkhardLEIDE

Wat een fantastische week... opnieuw met foto's van Bas, alsof we er dicht bij waren - hartelijk dank nog eens ! Burkhard

BurkhardLEIDE, 17 sep 2014 07:31