Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Battle Mountain 2014: vermoeidheid slaat toe

Gepubliceerd op 13 september 2014 22:30, bijgewerkt op 14 september 2014 07:16 (329 keer bekeken) 0Reacties

Na de goede resultaten van vrijdagavond zijn de rijders gebrand om nog een keer hard te gaan. Op zaterdagochtend staan bijna alle rijders die de avond daarvoor gereden op de lijst. Zelf Rik Houwers wil weer rijden. Alleen Jan-Marcel van Dijken en Barbara Buatois besluiten op het laatst toch niet te starten. Dat geeft wat ruimte aan anderen. Het is een koude dag en het is niet totaal windstil. Dat betekent niet dat er niet hard gereden kan worden.

De Tetiva komt met te hoge snelheid aan bij het vangteam en valt.

De Tetiva komt met te hoge snelheid aan bij het vangteam en valt.

Damjan Zabovnik zet gelijk iedereen op scherp. Hij verbetert zijn persoonlijk record tot 123,6 km/h en is zielsgelukkig. De Eivie 4 bewijst een goede fiets te zijn. Dat hij heeft gereden met meer dan de toegestane (wind-)snelheid is niet zo erg voor hem. Bij een persoonlijk record telt het niet. De wind varieert sowieso behoorlijk. Maar is over het algemeen net te hard. Bij handbiker Alan Grace scheelt het bijna niets. Met net iets boven de toegestane wind haalt hij 57,13 km/h. Slechts twee fietsers rijden met de toegestane windsnelheid. Waaronder Taegan. Ze is duidelijk vermoeid en komt nu niet verder dan 81,35 km/h.

Todd Reichert is vermoeid na zijn run.

Todd Reichert is vermoeid na zijn run.

De andere fietser is Christien Veelenturf voor het Human Power Team Delft en Amsterdam (HPT). Ze is blij dat ze weer kan rijden en verbetert met 110,76 km/h opnieuw haar prestatie. Als ze uit de fiets stapt ziet ze er nog redelijk fris uit. Veelenturf heeft de smaak te pakken en wil nog een keer rijden in de ochtend. Dat kan omdat ze in de eerste heat is gestart. Na nog geen anderhalf uur zit ze opnieuw in de VeloX4 en rijdt opnieuw hard. Nu is ze logischerwijs duidelijk vermoeider maar rijdt desondanks 106,97 km/h. ’s Avonds wil ze weer gaan rijden. Het is opvallend dat waar het HPT in het begin van de week erg risicomijdend is, ze nu alle kansen proberen te pakken die er zijn. Het is nu of nooit. Dat beseft ook Rik Houwers. Na zijn topsnelheid gisteravond wil hij opnieuw proberen het record te verbreken. Dat lukt hem in de ochtend niet, hij kan niet zo diep gaan als hij zou willen. Bovendien zou zijn, nog altijd respectabele, snelheid van 122,2 km/h worden afgekeurd omdat er teveel wind staat.

Alle anderen die rijden merken de vermoeidheid. Todd Reichert komt moe uit de fiets en heeft opnieuw een probleem met de spaken. Ellen van Vugt blijft ver onder haar persoonlijk record, maar voor haar is de week toch al geslaagd. Desalniettemin gaat ze vanavond ook weer van start. Iedereen voelt de druk, het is de allerlaatste kans dit jaar. Als de wind meewerkt kan het weer een hele spannende race worden.

Redactie

Reacties (0)