Nederlands English Fran├žais Deutsch
Gereedschap

Battle Mountain 2014: blijere gezichten

Gepubliceerd op 12 september 2014 22:08, bijgewerkt op 12 september 2014 22:13 (423 keer bekeken) 1Reacties

Om de wind te verslaan besluit de organisatie de runs in de ochtend eerder te starten. Het is weliswaar erg koud binnen, de wind is minimaal. Als eerste gaan drie fietsen van start op de kwalificatiebaan, de helft van de vijf mijl van de echte recordpogingen. Ze merken duidelijk dat het erg koud is en de snelheden zijn laag. Handbiker Alan Grace en de local Taegan Patterson gaan later die ochtend ook nog de volledige lengte fietsen. Het is dan warmer en ze hebben een betere aanloop waardoor ze toch een stuk sneller zijn. Christien Veelenturf van het HPT is ingepland vlak na de kwalificaties. De wind is nog steeds zo goed als afwezig. Iedereen duimt dat het haar nu wel gaat lukken om te vertrekken en zonder vallen aan te komen.

Handbiker Alan Grace in zijn Slippery Slug.

Handbiker Alan Grace in zijn Slippery Slug.

De temperatuur is ondertussen al aardig aan het stijgen wat gunstig voor de snelheid is. Damjan Zubovnik komt dan ook met een goede snelheid voorbij de tijdmeting. Hij haalt zijn hoogste snelheid van dit jaar: 121,4 km/h en is terecht erg blij. De problemen met de trillingen op hoge snelheid zijn bovendien verminderd. Voor Aerovelo uit Toronto zit het nog niet mee. Opnieuw hebben ze een probleem met een spaak. Hun rijder Cameron weet de Eta veilig naar de kant te rijden en wordt opgevangen.

Bij Christien Veelenturf is de snelheid met kettingvet op haar been geschreven.

Bij Christien Veelenturf is de snelheid met kettingvet op haar been geschreven.

Dan is het wachten op het moment dat Veelenturf van start gaat. Als door de portofoon klinkt dat ze een goede start heeft gehad, klinkt een klein gejuich bij de catch. Eindelijk rijdt ze. In de verte zie je haar wel wat slingeren over de baan, het gaat allemaal goed. Eenmaal gevangen lachen de gezichten van het Human Power Team Delft en Amsterdam (HPT) weer. Voor het eerst heeft ze een run voltooid. De snelheid mag er zijn, 104,5 km/h met toegestane wind. Natuurlijk wil ze harder, dit is alvast een mooi resultaat.

Bij de analyse van de SRM data blijkt er iets niet te kloppen. Net als vorig jaar wijkt de gemeten data ineens af van de simulatie. Ze zien dat ook bij andere runs en precies bij dezelfde afstand. Het wordt weer een puzzel voor het team. Veel tijd hebben ze niet. Er zijn voor hun nog maar twee pogingen over. Op vrijdagavond willen ze Rik Houwers laten rijden, op zaterdagochtend Veelenturf. Voor zaterdagavond wordt namelijk teveel wind voorspeld. Willen ze een record rijden, dan moeten de problemen wel worden opgelost. De vraag is of dat nog lukt. Wie weet flikken ze hetzelfde als vorig jaar.

Redactie

Reacties (1)

jack

Spannund

jack, 12 sep 2014 22:37