Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Battle Mountain 2014: kansen waaien weg

Gepubliceerd op 12 september 2014 07:31, bijgewerkt op 12 september 2014 07:35 (429 keer bekeken) 3Reacties

Vanavond zal het gebeuren, Christien Veelenturf zal gaan fietsen in de VeloX4. Althans, dat is het doel van het Human Power Team Delft en Amsterdam (HPT). Het spel wordt slim gespeeld. In principe start Veelenturf in de tweede heat en heeft een reserve plaats in de derde heat waar Rik Houwers officieel is ingedeeld. Als in de tweede heat de wind te sterk is, kan de run van Houwers worden opgezegd en kan Veelenturf zijn plaats innemen. Maar dan moet Jan-Marcel van Dijken wel in de tweede heat gaan starten, hij heeft namelijk ook een reserveplek en staat voor Veelenturf. Het plan lijkt te werken, Van Dijken start in zijn eigen heat en dus is er plaats voor Veelenturf.

Veelenturf zit al helemaal klaar in de fiets als besloten wordt dat ze toch niet gaat rijden. Opnieuw is de wind de grote spelbreker. Bij de start is die de hele avond door heftig. Dat de Rus Alexey Kristaev van start gaat in de eerste heat en Jan-Marcel van Dijken en Damjan Zubovnik in de tweede heat is verwonderlijk. Zelfs de twee trike rijders in de derde heat, Gareth Hanks in de All Overzealous en Greg Thomas in de Completely Overzealous, vinden de rit behoorlijk spannend. De meeste runs worden dan ook gestaakt. Barbara Buatois en Ellen van Vugt gaan onverrichte zaken terug naar het dorp. Dat zijn toch ervaren rijders. De enige tweewieler die in de laatste run wel rijdt is Todd Reichert in de Eta. Hij wil gewoon meters maken met de fiets.

Christien Veelenturf wacht tevergeefs tot ze kan starten.

Christien Veelenturf wacht tevergeefs tot ze kan starten.

Voor Veelenturf en het team is het opnieuw een forse tegenvaller. In totaal zijn er nog maar vier kansen om te rijden. Dat wordt erg krap. Geheel verklaarbaar vallen bij het team harde woorden. Voor de laatste twee dagen moet een goede strategie worden bedacht. Wanneer laten ze Veelenturf rijden en wanneer Houwers. Het is vooral hopen op een dag met weinig wind.

De fietsers die wel rijden hebben geen van allen een toptijd. Toch weet Van Dijken met de straffe tegenwind van bijna drie keer de toegestane snelheid 113,26 km/h weet te halen. De prestatie van Kristaev is eveneens bijzonder. Een snelheid van 78,4 km/h lijkt niet hard, maar met vier keer de toegestane windsnelheid en nog erg weinig ervaring met de fiets is het knap. Zelf noemt Kristaev zijn run uitdagend.

Voor de ervaren teams zijn de tegenslagen met het weer gesneden koek en ze leggen zich er bij neer. Voor het HPT waarvan de leden in principe maar één jaar mee doen is het moeilijker te verkroppen. Ze hebben het hele jaar hard gewerkt en zien nu door iets dat buiten hun macht ligt de kansen letterlijk wegvliegen. Maar goed, er zijn nog twee dagen en Sebastiaan Bowier heeft vorig jaar wel bewezen dat de race pas als over is als de allerlaatste run is geweest.

Redactie

Reacties (3)

avatar

ruim 131 km/h voor Jan Marcel, als je de tegenwind meerekent :). Nu nog mooi weer en een beetje geluk :)

Jan-van-Steeg, 12 sep 2014 09:59

G

Dat de recordfietsen last van wind kunnen hebben is niet meer dan logisch, (wie niet), voor de beeldvorming is het wel grappig om te beseffen dat de te sterke wind alles boven windkracht 1,5 is. Kristaev zat precies onderaan windkracht 4 (/bovenaan windkracht 3)

2m/s = non-legal = iets boven windkracht 1

G, 12 sep 2014 11:01

Roodpetje

De legal wind is niet zozeer omdat het te onveilig is, maar om uit te sluiten dat je teveel profijt hebt van een meewind. De fietsen zijn niet ontworpen voor zijwind, de wind gisteravond was schuin voor tot haaks op de baan. Met af en toe een windvlaag erbij, is fietsen bij dergelijke snelheden niet echt makkelijk.

Roodpetje, 12 sep 2014 15:20