Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Battle Mountain 2014: onbegrijpelijke val

Gepubliceerd op 10 september 2014 23:34, bijgewerkt op 10 september 2014 23:52 (576 keer bekeken) 0Reacties

De omstandigheden op woensdagochtend zijn goed. Er is niet veel wind en de temperatuur stijgt snel. Eindelijk kan Christien Veelenturf haar eerste recordpoging doen met de VeloX4. Het team moet nog wel even wachten, voor de races echt van start kunnen zijn er eerst nog twee kwalificaties. Blij zijn ze er niet mee, oorspronkelijk zou er maar één heat zijn en daar hebben de studenten hun planning op afgestemd. Als Veelenturf kan starten gaat het niet heel soepel. Ze valt niet, maar heeft wel drie starts nodig om weg te komen. Veelenturf gaat hard en dan gaat het op twee mijl voor de tijdmeting alsnog fout.

Christien Veelenturf zit teleurgesteld in de auto met trainer Ivo Huisman na haar val.

Christien Veelenturf zit teleurgesteld in de auto met trainer Ivo Huisman na haar val.

Geheel onverwacht gaat de VeloX4 met Veelenturf tegen de vlakte terwijl ze 100 km/h rijdt. Ze heeft geen idee waardoor ze valt. Veelenturf reed rechtuit en valt uit het niets. De wind kan het niet zijn, die was er nauwelijks en je merkt dat ook in de fiets. Dat geldt ook voor een lekke band. Ze vermoedt dat ze uit is gegleden op iets glads, een ervaring die ze ook met de racefiets heeft gehad. De VeloX4 blijft op de weg liggen, waardoor de schade meevalt. Veelenturf zelf heeft helemaal niets, maar is vanzelfsprekend wel gefrustreerd. Het lijkt wel of het haar niet gegund is. Van opgeven is echter geen spraken, in de avond gaat ze weer van start. De studenten likken hun wonden en gaan snel aan de gang om de VeloX4 te repareren. De fiets is goed gekrast, de constructie zelf is geheel intact. Ze hebben weer een stevige en veilige fiets gebouwd, de ervaring met Sebastiaan Bowier in 2012 staat nog in het geheugen gegrift.

Alan Grace is dolgelukkig met zijn geslaagde kwalificatie

Alan Grace is dolgelukkig met zijn geslaagde kwalificatie.

Voor de andere deelnemers loopt de ochtend een stuk beter af. Na twee mislukte pogingen weet Alan Grace zich uiteindelijk te kwalificeren in zijn handdbike Slippery Slug. Echt hard rijdt hij niet, onbedoeld remt hij al bij de tijdmeting. Voor de kwalificatie maakt het niet uit, Grace is dolgelukkig als hij uit de fiets stapt. Donderdagochtend gaat hij opnieuw van start op de 2,5 mijl om nog wat ervaring te krijgen. De twee Russische deelnemers weten zich ook te kwalificeren, Alexey gaat gelijk na de kwalificatie ook een eerste poging doen op het hele traject.

Dat doet Barbara Buatois ook. Ze is eerder deze week gestart in de Varna Battle Mountain. Vandaag kwalificeert ze zich met de Varna Tempest en rijdt direct daarna een volle run. Met 116,34 km/h gaat ze hard en weet ze zich verzekerd van een goede startplek in de avond. Echt moe stapt Buatois niet uit de Varna, wie weet kan zij deze week haar record verbeteren. De verwachting voor de rest van de week is erg goed.

Redactie

Reacties (0)