Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Battle Mountain 2014: een goed begin

Gepubliceerd op 09 september 2014 06:29, bijgewerkt op 09 september 2014 06:34 (544 keer bekeken) 0Reacties

Wind lijkt de grote spelbreker te worden op de eerste avond van de World Human Powered Speed Challenge. Op het laatste moment besluit het Human Power Team Delft en Amsterdam (HPT) niet te starten in heat twee. Daardoor gaat Christien Veelenturf niet rijden, Rik Houwers schuift op. Dan gaat de wind liggen en neemt de kans op een goede run toe. Houwers gaat van start en valt gelijk. Het gevloek is niet van de lucht. Het team ziet een mooie snelheid in rook opgaan.

De teamleider en technisch manager rennen naar de VeloX4 nadat die is gevallen.

De teamleider en technisch manager rennen naar de VeloX4 nadat die is gevallen.

Gelukkig is de VeloX4 niet echt beschadigd, er kan dus opnieuw gestart worden. Veel vertrouwen in een een goede tijd is er niet. Totdat Houwers bij de 200m aankomt. Volgens de SRM rijdt hij 130 km/h, het blijkt officieel 129,45 km/h te zijn met legal wind. Een toptijd dus, Houwers is de derde persoon die boven de 80 mph fietst. En dat al op de eerste dag. De studenten juichen terecht, de kans dat het record van Sebastiaan Bowier wordt verbroken is reëel. Alleen moet je bij Battle Mountain nooit te vroeg juichen leert de ervaring.

Peter Borenstadt staat klaar voor de eerste recordpoging.

Peter Borenstadt staat klaar voor de eerste recordpoging.

Het HPT is niet de enige die snel gaat. Gareth Hanks haalt in zijn All Overzealous 113,54 km/h. Niet slecht voor een fiets waarmee hij slechts vijf minuten heeft gereden voor hij naar Amerika vertrok. Ellen van Vught gaat eveneens snel in de VeloX S2. Met 112,04 km/h blijft ze net onder haar persoonlijk record, maar is wel sneller dan Barbara Buatois die 111,91 km/h haalt. Allebei met legal wind. Alleen Damjan Zubovnik blijft achter bij de verwachtingen. Hij haalt in zijn Eivie 92,36 km/h. Minder dan bij de kwalificaties. Bovendien valt hij bij de start. Naar eigen zeggen door een niet optimale concentratie.

Todd Reichert gaat van start met de Eta.

Todd Reichert gaat van start met de Eta.

Al met al is de eerste avond geslaagd te noemen. De lat is door Houwers gelijk hoog gelegd. Ook voor het HPT zelf, de teamleden moeten zorgen dat ze geconcentreerd blijven werken. Niet alleen is het record nog niet verbroken, ze hebben nog een doel te gaan. Namelijk het record voor de vrouwen te verbeteren. Veelenturf zal dinsdagochtend weer van start gaan. De omstandigheden zijn tot nu toe in de ochtend goed. Wel moet er aan de VeloX4 gewerkt worden, de schade van de val moet gerepareerd. Het wordt weer een korte nacht voor de meeste teamleden.

Redactie

Reacties (0)