Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

'Het regent bijna nooit' bestaat zes jaar

Gepubliceerd op 18 augustus 2014 13:44, bijgewerkt op 02 oktober 2014 07:19 (865 keer bekeken) 4Reacties

'Hetregentbijnanooit' publiceert een overzichtskaart voor droge fietsroutes en haalt al voor het zesde jaar de anti-fiets-smoes onderuit

Op maandag 1 september 2014 is het 6 jaar geleden dat Gerard Poels de site 'hetregentbijnanooit' is gestart. Hij begon met die site om de smoes "Ik ga echt niet op mijn fiets naar het werk want het regent zó vaak!" de kop in te drukken en zo meer mensen uit de auto op de fiets te krijgen. Zowel het milieu als de gezondheid zouden daar bij gebaat zijn.
'Hetregentbijnanooit' publiceert dit jaar voor het eerst een overzichtskaart voor droge fietsroutes. Die kaart en het bijbehorende informatiebord kan door bedrijven gebuikt worden om hun werknemers te stimuleren op de fiets te stappen. Want het regent echt bijna nooit.

Ondanks de metingen worden fietsers niet geloofd door hun autorijdende collega’s
Op www.hetregentbijnanooit.nl houdt Gerard sinds 1 september 2008 voor zijn woon/werk ritten bij of het wel of niet regent. Op de site is ook in 1 oogopslag te zien wat het jaarpercentage is en wat de percentages voor de afgelopen maanden zijn.
Op 1 september zal het weer van zo’n 1.800 ritten (meer dan 32.000 kilometer) zijn bijgehouden. Het percentage natte ritten zal wederom rond de 10% uit komen.

Uit dat percentage, maar zeker ook uit de vele reacties die op de site te lezen zijn blijkt dat het inderdaad bijna nooit regent. Helaas blijkt uit diezelfde reacties ook dat de site nog steeds preekt voor eigen parochie. De reacties blijken namelijk vaak van fietsers die al lang weten dat het klopt. Door hun collega's worden ze echter vaak vreemd aangekeken als ze zeggen dat het bijna nooit regent.
Om het bedrijven makkelijker te maken medewerkers te stimuleren op de fiets te stappen publiceert 'hetregentbijnanooit' dit jaar voor het eerst een kaart met droge fietsroutes en een bijbehorend informatie bord. Dat bord kan bijvoorbeeld geplaatst worden bij uitgangen van parkeerterreinen en garages.

Gerard Poels fietst zelf gemiddeld zo'n 3,5 keer per week van tussen zijn woonplaats Grave en zijn werk in Nijmegen (18 kilometer enkele reis) en heeft in de afgelopen jaren op die route maar een enkele keer gebruik gemaakt van de auto.
Hij hoopt dat media-aandacht rond de zesde verjaardag van de site de boodschap mee helpt overbrengen, want het regent echt bijna nooit! (Dus ga toch fietsen!)

Overzichtskaart Nederland 'Het regent bijna nooit'

Overzichtskaart Nederland 'Het regent bijna nooit'

Redactie

Reacties (4)

hannekehovens

arme mensen op Schiermonnikoog... daar regent het dus bijna altijd volgens deze kaart :p

hannekehovens, 18 aug 2014 15:37

avatar

En dat publiceren we heel cynisch op een moment dat al twee weken het water met bakken uit de lucht komt...

Belle, 18 aug 2014 17:21

GerardPoels

@Belle Daar is niets cynisch aan: Ook van mijn tot nu toe 18 woon/werkritten in juli (van 18 km per stuk) waren er maar 2 nat. En ook op een dag dat men 90% regen voorspelde reed ik droog heen en weer. NB: Bij een voorspelling van 90% regent het niet 90% van de tijd, maar er is wel heel veel kans dat het regent als je naar buiten gaat :-)

GerardPoels, 18 aug 2014 17:37

TeJayLigFts

TeJayLigFts, 21 aug 2014 13:00