Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Vrijdagbericht

Gepubliceerd op 15 augustus 2014 13:00 (2302 keer bekeken) 7Reacties

Velomobiel in Finland, circles, fietshelm nodig, Velocar, Milan, StravAffaire

Velomobiel in Finland

Ook in Finland wordt af en toe een velomobiel gekocht (er zouden er 30 rondrijden). Olof 'was verkocht' toen hij er in kon rijden.
Dit verhaal staat in de Svenska Yle (ja, Zweeds) en in het 'Nederlands'.

Circles

Een lui lied met een jagende piano en ritmesectie: het leuke 'Circles' van Alexandra Kalinowski.
We hebben begrepen dat de song over rondingen gaat (of zijn we een beetje afgeleid?).

'Fietshelm nodig'

In Trouw staat een opiniestuk van Marijn de Vries: 'Alleen oude mannen rijden zonder helm'.
Het gaat wel over wielrenners, en naar we begrepen hebben, vanaf 40 jaar. Het volgende stuk van Marijn gaat over: 'Waarom begint ouderdom bij 40 jaar'.

Nu begrijpen we waarom je een helm moet dragen! Je gaat naar je werk, en om het toch nog enigszins aangenaam te houden, doe je dat met de fiets. Wel eerst de slaap uit je ogen wrijven!
Wel ontstaat er zo wel een enorm beveiligingslek bij het bedrijf (de portier was al weg gereorganiseerd).
Gevonden bij Propulsione Umana, en Propulsione Umana op Facebook.

Velocar

Via Propulsione Umana vinden we ook een aantal foto's van, en artikelen over, de Velocar. Ook staan er bij de link een aantal filmpjes. Sommige daarvan zijn al eerder hier te zien geweest.

Milan

Wie kan ons vertellen waar de Milan op deze foto staat?

StravAffaire

Ondanks bedenkingen, heeft Twilwel zich aangesloten bij Strava: alles draait om KOM (King On the Mountain).
Wat kan je er aan doen als je afgevlagd (flagged) wordt door een StraVandaal? Wie is/zijn die StraVanda(a)l(en)?
Niet alleen Twilwel heeft wat aan te merken, Quemo heeft het over 'hachelijke segmenten'.
Of het ontbrekende segmenten door Liegender Robert.
Jan haalt het van zijn mobieltje, vanwege het niet meer compatibel zijn met Android 2.3.

In het weekend

Zondag wordt de Leyetocht verreden, met afstanden tussen de 25 en 150 km. Deze tocht is toegankelijk voor zowel ligfietsers als velomobielen.
De startplaatsen zijn: Helvoirt en Gastenbosch.
De officiële site van de Leyetocht.

Redactie

Reacties (7)

Nyh

In het lied 'Circles' van Alexandra Kalinowski zie je vlak voor dat ze gaat zingen een shot van een wel heel bijzondere fiets.

Nyh, 15 aug 2014 18:11

avatar

Heel scherp Hans ! Ik was te geconcentreerd op de "rondingen" die er in spiegelbeeld precies hetzelfde uitzien. ;-)

harwig, 15 aug 2014 20:29

NoStress

Die Milan staat achter het vliegtuigje, toch?...;-P
Om precies te zijn voor de kantine van het vliegveld(tje) in La Veze. Dat ligt bij Saone ofwel het WK Besancon in Frankrijk afgelopen weekeind.
Kernwoorden van het WK: Soms warm tot heet, af en toe regenachtig, veel klimmen, gezellig kamperen, meer dan uitstekend georganiseerd, pracht locatie. uitstekend eten.

NoStress, 15 aug 2014 20:35

helddi

Grappig filmpje dat bij het stukje over de helm staat. Ik denk dat je met een lowracer er nog wel onderdoor had gekund. Niet alleen omdat hij lager is, maar ook omdat hij eerder bij het dalende hek is.

Het verhaal over de veiligheid van helmen ligt (wel zo toepasselijk) bij liggers iets anders. Zeker als je het vergelijkt met racefietsers. Die vallen namelijk vooral op polsen en hoofd. Zeker op het hoofd als de polsen het niet meer houden. Liggers gaan niet zo snel over de kop en vallen eerder op hun ellebogen en kont (heup). Dat kan ook pijnlijk zijn, weet ik uit eigen ervaring. Maar zelfs bij een aanrijding is het risico op hoofdletsel erg klein. Alleen als je met je kop rijdend tegen een lantaarnpaal rijdt, is de kans op hoofdletsel vrij groot. Maar ook met helm, zoals we een paar jaar geleden wel gezien hebben. Het absorptievermogen van een fietshelm is niet zo groot. Ik heb tijden met een helm gereden, totdat ik mij er wat in verdiept heb. Sindsdien laat is de wind weer door mijn haren waaien.

helddi, 15 aug 2014 23:33

G

Met de beste wil kan ik bovenstaand betoogje niet heel geloofwaardig vinden.

Racefietsers vallen vooral op polsen en hoofd? dubieus. Wel als je keurig rechtuit over de kop gaat. Maar dat is echt nog best lastig. In praktijk zie je (ook) wielrenners met schade vooral aan de bips en ellebogen en, vooruit, schouders (sleutelbeen). kwestie van soms tv kijken (of veel op de weg zijn) en je kunt dit zien.

(met name) velomobilisten ken ik er niet veel van, maar een relatief (te) hoog percentage daarvan heeft ooit hoofdschade opgelopen.

G, 16 aug 2014 12:16

avatar

Zelf een keer geschept door een automobilist. Gevolg 10 hechtingen in mijn achterhoofd. Vanaf dat moment alleen maar met helm op de ligfiets.

PGAKaagman, 16 aug 2014 20:31

toni

@G Fietshelmen worden alleen getest op een val recht op het hoofd (Bron: Stage bij TNO Botsveiligheid) En dat is zoals je al schrijft, vrij lastig uit te voeren als fietser. Een zijwaartse val is weer moeilijk in een reproduceerbaar experiment te vatten.

Zoals ik in het stuk in Ligfiets& ook al geschreven heb: Wat een helm bij een zijwaartse val doet is niet bekend. Gezien de ervaringen met andere zaken op het gebied van botsveiligheid zonder wettelijke eisen: Waarschijnlijk niets (positiefs).

Nogmaals denk zelf goed na voordat je iets wat wettelijk maximaal de kinetische energie van een wandelende volwassene kan absorberen en ga er zeker niet van uit dat dat stukje polystyreen je beschermd bij een snelheid hoger dan 20 km/h of een val waarbij je hoofd draait.

toni, 18 aug 2014 11:37