Deelnemers gezocht voor wetenschappelijk onderzoek!
Gepubliceerd op 22 juli 2014 12:54, bijgewerkt op 22 juli 2014 16:31 (912 keer bekeken) 8
Kun je op een racefiets meer vermogen leveren dan op een ligfiets?
Dat is de vraag die onderzoekers van de Isalaklinieken in Zwolle in een wetenschappelijk onderzoek pogen te beantwoorden.
Eerder verscheen in Ligfiets& 2013-4 reeds een verslag van een pilotonderzoek over dit onderwerp. Met de resultaten daarvan is nu een onderzoeksprotocol opgesteld, waarmee de prestatie die ligfietsers en bukfietsers kunnen leveren met elkaar worden vergeleken.
De onderzoeksopstelling bestaat uit een ergometer waarop een racefiets respectievelijk een ligfiets kan wordt gemonteerd. Terwijl de testpersoon op de fiets op de ergometer een bepaald belastingprofiel moet "trappen", meet de computer het geleverde vermogen, hartslag en zuurstofopname. De resultaten worden (statistisch) geanalyseerd en vastgelegd in een onderzoeksrapport.
Het onderzoeksteam zoekt nog testpersonen voor dit onderzoek. De testen worden waarschijnlijk aan het einde van de middag gepland, rond 15.00 uur in de Isalaklinieken in Zwolle.
Deelnemers moeten op twee verschillende middagen een keer de fietsproef doen; een keer op de racefiets en een keer op de ligfiets.
Wil je aan het onderzoek meedoen, meld je dan aan via Isalaklinieken te Zwolle.
Eerder bericht: Klimmen met een ligfiets
Foto van BoCylce
Reacties (8)
Er staat wel een tijdstip genoemd, maar is dit onderzoek ook nog op een specifieke dag?
bouma, 22 jul 2014 15:39
De testdata zijn nog niet definititef vastgesteld. Waarschijnlijk worden dit maandag-, woensdag- en vrijdagmiddagen in de periode 12 september t/m eind oktober. Voorts verwijs ik naar het onderzoeksteam. Meld je daartoe aan via de doorklik hierboven.
GerritBoudewijn, 22 jul 2014 18:11
Niet om het een of ander, maar gebruik je op een ligfiets niet andere spieren dan op een bukfiets? Hoe zinvol is het om iemand op allebei te laten rijden en daaruit conclusies te trekken?
wobbut, 22 jul 2014 21:44
zou best kunnen dat je deels andere spieren gebruikt. maar als je een testgroep racefietsers hebt die minder vermogen op een ligfiets levert en een groep ligfietsers hebt die minder vermogen op een racefiets levert zal het team wel zo slim zijn om de juiste conclusie te trekken.
Bovendien heb je ook mensen die beide doen (ligfiets en mountainbike combi zie je nog wel eens)Ik ben benieuwd naar de uitslag. Gok erop dat op de racefiets iets meer vermogen geleverd kan worden. Zegt overigens iets over de efficientie van de ligfietsen, die met minder vermogen sneller kunnen.
Benny, 23 jul 2014 08:43
Voor mij is het verhaal simpel:
tijdens een trekkingvakantie reed ik op een mountainbike met 25 kilo bagage. de ligfiets met 10 kilo bagage kon mij bergop absoluut niet bijhouden. Na een wissel was het verschil kleiner, maar bleef ik met de ligfiets dus nog steeds achter. Het maakte niet uit of ik een groot of klein verzet draaide. Voluit toeren draaien in kleine versnelling hielp dus ook niet. Onderzoek eens wat het hoogteverschil in de bloedsomloop tot gevolg kan hebben in het koppel op de aangedreven as. Dat zorgt uiteindelijk voor de snelheid. om dat te testen: zet de mockup van de ligfiets maar eens onder paar hoeken: voorover, normaal, achterover. Ik verwacht daar een relatie. Er ervaar dat heel duidelijk als ik na een week ligfietsen op een atb voluit ga rijden. Heb dan het gevoel veel krachtiger te zijn. Met de metingen aan de proefpersoon zelf kun je dan nog de efficiëntie bepalen.
Joost.Evers, 23 jul 2014 14:01
@Joost:
Ik ben zelf ook ligfietser en ATBer. Jou gevoel "na een week ligfietsen op een atb voluit ga rijden. Heb dan het gevoel veel krachtiger te zijn" heb ik ook. Wetenschappelijke onderbouwing is hiervan niet, daarvoor zal het onderzoek wel zijn.
Overigens schijnt Bram Moens van M5 al een keer uitgezocht te hebben dat vlakker liggen ervoor zorgt dat de ligfietser minder presteert. Op de wielerbaan is dit nadeel echter kleiner dan het voordeel van de efficientere fiets Dat zal ook de reden zijn dat Sebastiaan en Aurelien praktisch horizontaal op de M5 highracer lagen. Ik ben benieuwd naar de uitslag van het onderzoek.
Benny, 24 jul 2014 12:03
"Voor mij is het verhaal simpel:
tijdens een trekkingvakantie reed ik op een mountainbike met 25 kilo bagage. de ligfiets met 10 kilo bagage kon mij bergop absoluut niet bijhouden."
Voor mij is het niet zo simpel. Er zijn fietsen waarop ik het gevoel heb mijn kracht goed kwijt te kunnen en fietsen waarop ik het gevoel heb dat niet te kunnen. Dat geldt ook voor ligfietsen. Op bijv. een Amigo kan ik mijn kracht niet zo kwijt als op een Baron lage racer. Voor mijn gevoel kan ik op een ligfiets mijn kracht goed kwijt als de cranks relatief hoog zitten. Verschillende in geometrie zouden in het onderzoek meegenomen moeten worden, niet zomaar liggen vs bukken maar het hele scale aan mogelijke houdingen.
Na twee weekjes fietsvakantie reed ik ooit met flink wat bagage met de ligfiets (oud model Optima Cheetah) menig racefiets er uit in Limburg. Moet bekennen dat een deel van de truc wel was om heel hard naar beneden te gaan (trap naar beneden zoals je verwacht naar boven te moeten trappen).
Op de Baron ging ik de Redoute fietsend omhoog terwijl ik wandelende racefietser voorbij ging. Deze anekdotes zeggen helaas weinig. Hoop op goed en grondig onderzoek.
René
rene, 24 jul 2014 19:53, bewerkt op 24 jul 2014 19:55
De meesten hebben het over presteren, maar dat is een misschien vaag begrip bij dit onderwerp. Ik had het bewust over het koppel op de aangedreven as. Op een vlakke baan kun je veel harder dan bergop (zeg even 5%) en dan speelt aerodynamica een grote rol. Bergop kun je die topsnelheid bij lange na niet halen en dan gaan lichaamsprocessen belangrijker worden. Er zal ergens een overgang zijn. En als je fietsen gaat vergelijken, let dan op het verschil tussen banden, wel of geen kettingbuis (wrijving), etc. Er zijn factoren die makkelijk vergeten worden. Als de cranks hoog zitten kun je je kracht voor je gevoel uiteraard goed kwijt omdat je je dan in je kuip drukt. Als ze laag zitten ga je aan het stuur trekken. Vroeger werden die nog wel eens kapot getrokken. Wat ik wil zeggen is dat er veel variabelen zijn die van invloed zijn en dat die in een bepaald gebied van invloed kunnen zijn. Ik ben benieuwd hoe het onderzoek uitgevoerd gaat worden....
Joost.Evers, 25 jul 2014 12:48, bewerkt op 25 jul 2014 12:51