Nederlands English Fran├žais Deutsch
Gereedschap

Cycle Vision 2014 - Sterke rijders, snelle fietsen

Gepubliceerd op 28 juni 2014 22:26, bijgewerkt op 30 juni 2014 15:39 (1681 keer bekeken) 7Reacties

1-uursrace, snelste ronde, kinderraces, lezingen en recordfietsen. De eerste dag van Cycle Vision 2014 was boeiend van 's ochtends tot in de avond.

Afkoelen na de race, foto: Walter Hoogerbeets

Jan kruipt uit zijn fiets, foto: Walter Hoogerbeets

Vandaag begon de dag met de 1-uursrace voor ongestroomlijnde en deels gestroomlijnde fietsen op de 800 meter baan. Na een massastart met 52 deelnemers werden al snel groepjes gevormd van mensen die eenzelfde tempo reden. De snelste deelnemers (Matthias Konig, Guido Mertens en Rik Houwers) hebben 64 ronden volbracht met een snelheid van dik 50 km/uur. De snelste vrouw was Ellen van Vugt met een snelheid van 43 km/u. Rik Houwers reed vrijwel de hele race op kop op zijn Rapto. Dit belooft veel voor de uurrecordpoging die hij binnenkort gaat doen. Na deze race was het de beurt aan de allerjongsten, de kinderen van 3 t/m 8 jaar, op de 400 meter baan. Door de grote spreiding in leeftijd was er natuurlijk ook grote spreiding in de snelheid. Natuurlijk was er aan het eind van deze wedstrijd voor alle deelnemers een prijs.

Nu kwamen er twee snellere races met als eerste de 1-uursrace voor volledig gestroomlijnde fietsen, naast 33 velombielen zijn in deze race ook 2 tweewielers gestart. Hier lagen de snelheden verder uit elkaar en veelal hoger. De snelste man, Charles Henry, heeft 79 ronden gereden, dat is 61 km. De snelste vrouw, Swanette Tempelman, is uitgekomen op 49 km, ofwel 62 ronden. Hierna was het de beurt aan de kinderen van 9 t/m 14 jaar. Naast veel open ligfietsen reed hier ook Tily in een Strada in mee. Lange tijd reed zij aan kop, maar in de laatste ronde heeft Pieter Sijbrandij voorkomen dat Tily de winst zou pakken. Hierna mochten Pieter en Tily het nog direct tegen elkaar op nemen in een snelste ronde op de lange baan. Pieter was duidelijk sneller weg maar uiteindelijk pakte Tily hier toch de winst.

De racedag werd afgesloten met de snelste ronde met staande start, hierbij werden de deelnemers 30 seconden uit elkaar gestart. De snelste ronde werd gereden door Daniel Fenn met een snelheid van 54,7 km/u. De snelste dame was Swanette Tempelman met een snelheid van 45,6 km/u.

Naast de wedstrijden waren er ook nog 2 lezingen. De eerste lezing door Marcel Eijkelkamp ging over de vraag hoe je kan onderzoeken in welke lichaamshouding de mens het meeste vermogen kan leveren, de houding van de ligfietser of die op de racefiets. Uit zowel de lezing als de vragen en tips vanuit het publiek blijkt dat hier veel haken en ogen aan zitten. De tweede lezing trok een volle zaal. En dat was niet voor niks. Niemand minder dan Mike Burrows gaf zijn visie op de ontwikkeling van de fiets vanaf het allereerste begin tot de hightech Ratracers die hij nu zelf bouwt. Een bijzonder fenomeen dat terugkeert in de hele geschiedenis van de fiets is de weerstand tegen verandering. En die weerstand is er vooral als een nieuw fietsconcept sneller blijkt dan het traditionele.

Redactie

Reacties (7)

rene

Lezing Mike Burrows was zeer de moeite waard, alleen al om quotes als "they couldn't even sell cheap beer to Homer Simpson". Verder ook een geslaagde dag.

rene, 29 jun 2014 08:30

bastiaansuper

Ik mis geloof ik nog de links naar de volledige uitslagen?

bastiaansuper, 30 jun 2014 13:29

Jumped

Nu ben ik niet geheel zeker maar ik dacht dat 'Lizy' geen Lizy maar Tily heet.

Jumped, 30 jun 2014 13:48

avatar

Links naar uitslagen was ik vergeten, maar ik heb ze ook niet. Komen dus hopelijk nog. En volgende keer moet ik even zorgen dat ik van alle races alle namen weet. Ik had er ook al de verkeerde Sijbrandij staan eerst. En misschien niet na een hele dag Cycle Vision nog 11 uur 's avonds aan zo'n verslag werken.

martenjn, 30 jun 2014 15:40

avatar

De uitslagen staan in het overzicht met links

martenjn, 30 jun 2014 16:24

twilwel

De uurs race was geen tijdrit, maar wel degelijk een criterium. Er mocht dus gestayerd worden en dat werd ook volop gedaan.

twilwel, 30 jun 2014 16:32

NoStress

Sorry Harrie ik heb mijn commentaar al gecanceled. Bij mijn weten is een 1 uurrace altijd nog een individuele tijdrit geweest. Dat gestayeren werd toegestaan verbaasde mij hogelijk. Dan had de race een criterium van 1 uur genoemd moeten worden vind ik.
Ik beloof mij verder van commentaar te onthouden.

NoStress, 30 jun 2014 16:44