Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Eerste ervaringen met de DF

Gepubliceerd op 19 mei 2014 21:45, bijgewerkt op 20 mei 2014 09:22 (2589 keer bekeken) 3Reacties

Werner verhaalt over zijn eerste duizend kilometer met de DF

Vele jaren heb ik met heel veel plezier in een Strada gereden. In totaal ongeveer 70.000 km.
Vorig jaar had ik een tijdje de Evo Ks, wat ook een mooie lichte velomobiel is, maar niet die voordelen van de Strada heeft.

DF en Quest bovenaanzicht

Strada en DF

Toen hoorde ik van Daniel dat hij bij Velomobiel.nl aan het werk ging. Eerst de bestaande velomobielen een beetje perfectioneren, die kunnen wel iets meer stijfheid gebruiken. Op een gegeven moment werd erover gepraat om een kleinere Strada te ontwikkelen, en daar had ik wel oren naar. In de Strada had ik veel ruimte, maar de Strada kon voor mijn lengte wel iets kleiner, en daardoor ook lichter gemaakt worden. Die positieve en negatieve ervaringen die ik met de Evo Ks had opgedaan, samen met de goede en minder goede dingen van de Strada, heb ik Ymte beschreven. Andere mensen hebben daar ook al het een en ander over bijgedragen, en Daniel is daarmee aan het werk gegaan. Kort voor de kerst had hij dan al twee prototypen klaar. Deze zijn in Nederland onder de loep genomen, en daarna moesten er toch noch een paar wijzigingen aan de vorm gemaakt worden. Ik heb er, natuurlijk, al gelijk een besteld en heb me ook als testrijder aangemeld, voor het geval dat dat nodig zou zijn.

Ik heb een paar dagen voor de Spezi 2014 (de speciale fietsbeurs in Germersheim) de nieuwe DF gekregen. Daniel had weinig tijd, en is die nacht nog doorgereden naar Straelen, waar hij met Ymte en Beyss naar de beurs wilden fietsen. Daniel in de nieuwe DF, die naar Nederland (InterCityBike) gaat als demonstratiemodel.

De DF is niet zwaar

De DF is geen zwaargewicht

Ik ben vanuit de Vorarlberg (Oostenrijk) naar de beurs gefietst (niet helemaal in een stuk, ik ben een beetje op weg geholpen - ik was namelijk al weken een ziek geweest). De eerste 250 km was om te genieten van de nieuwe DF, hij rijdt echt fijn, is binnenin erg stil, wat ietwat vreemd is, want van buiten hoort het alsof er een donderbui aankomt als ik aan kom fietsen. De afwerking van deze velomobiel is erg mooi geworden. De achterwielophanging is compleet uit carbon ontwikkeld door een Franse student. Daniel heeft het nog een beetje aangepast en al met al is het zeer licht, en toch heel erg stijf geworden. Ook menig heuvel ben ik die dag tegengekomen. Hoe de DF de bergen omhoog komt, is echt ongelofelijk. Hoewel, ik had natuurlijk ook niet al te veel spullen bij me, maar toch, met een gemiddelde snelheid van 38 km per uur over 250 kilometer ben ik, nog voor het donker was, in Germersheim aangekomen.

DF mozaïek

Mozaïek

Tot nu toe heb ik al 1.000 km met de DF gereden, en alles functioneert nog perfect. Het is een echt snelle velomobiel. Ik heb ervoor gekozen de voetgaten dicht te laten, die kunnen ook open besteld worden, of alsnog geopend worden. De tekening is op de onderkant van de bodem te zien. Waar veel drempels zijn, is het aan te raden de voetgaten open te bestellen. Hier, bij mij, zijn geen drempels. Ook voor de onderhoud zijn de voetgaten niet nodig, omdat er in de bovenkant en aan de zijkant bij de versnelling achter inspectiegaten gemaakt zijn, die open geschroefd kunnen worden.

Met de keuze om deze velomobiel te kopen, ben ik erg blij. Echt zoiets dat ik altijd al wilde hebben, compleet met heel veel voordelen ten opzichte van de andere velomobielen.

De grotere broer van de DF komt ook al vlot. Ymte wil namelijk ook een velomobiel hebben waar hij, en andere langere mensen, in passen. Ik ben benieuwd wanneer dat andere model geleverd gaat worden, en hoe de reacties zijn.

Ymte en Daniel… bedankt…

Met vriendelijke groet uit Oostenrijk,

Werner

Alle foto's zijn van Werner

Redactie

Reacties (3)

theomol

ik kan niet wachten
(maar zal wel moeten)

theomol, 26 mei 2014 23:59

wernerklomp

Ik hoef niet Meer te wachten :-)

Zijn er Nederlanders die de DF bij Ymte getest hebben??

wernerklomp, 27 mei 2014 08:50

avatar

Ja ik (Erik van de Beek). Ik ben sinds einde 2008 begonnen met ligfietsen. In december 2008 kocht in een mango die me erg goed beviel en me ook veel plezier heeft bezorgd. Totdat ik een keer met mijn auto naast een quest reed die op een vlakke stuk wel 58 km per uur ging. Die maakte me erg enthousiast, heb er eentje getest en kocht er één. Maar toen bleek er veel meer aan te pas komen om een mooie snelheid te halen wat ik eigenlijk met de test had moeten zien. Dat kan alleen bij lange rechte stukken en daar is de afstand van mijn huis tot aan mijn werk niet alleen veel te kort voor, maar ik moet veel te vaak stoppen voor stoplichten en rotondes. Ik kwam op de hoogte dat er een vierwieler op komst was bij Intercitybike en wilde van te voren even een ervaring op doen met een DF XL. Ik wist werkelijk niet wat ik meemaakte! Die is veel lichter en trekt veel sneller op dan de quest. Ik heb hem nog geen uur getest en ik wist eigenlijk al genoeg. Doordat die zo snel optrekt maakt de DF XL wat mij betreft beter geschikt ook voor korte afstanden. Mijn gedachten sloegen gelijk om en ga ik er één bestellen.

Erik van de Beek, 08 okt 2020 23:27