Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Ligfietser van het eerste uur overleden

Gepubliceerd op 07 mei 2014 11:39, bijgewerkt op 07 mei 2014 15:46 (1256 keer bekeken) 1Reacties

Vorige week donderdag is op 84 jarige leeftijd ligfietser en NVHPV-lid van het eerste uur Hans Bos thuis in zijn woonplaats Gouda overleden. Donderdag 8 mei is de uitvaart.

Hans was een fietser in hart en nieren en bovendien iemand met ideeën én de vaardigheid om die ideeën ook tot uitvoering te brengen. Van slimme schakelsystemen inclusief een automatische versnelling voor racefietsen, tot zijn eigen driewieler "Morgen Verder" of een heuse draagvleugel bootfiets. Vele uren besteede hij aan het concreet maken van zijn gedachten.

De door hem ontwikkelde speciale kettinggeleiderollen en derailleurwieltjes die ook onder extreme omstandigheden hun werk goed bleven doen zijn een tijd lang via Zephyr te koop geweest. Ten minste 1 van zijn vindingen is uiteindelijk gepatenteerd. Ook heeft Hans prijzen gewonnen met zijn ontwerpen in de categorie Aandrijftechniek. Aan fiets-wedstrijden deed hij zelf niet mee, dat liet hij over aan zijn zoons.

Hans zal zeker als fietser pur sang herinnerd worden. Het motto (en de naam van zijn bekendste fiets) "morgen verder" zal hem op zijn laatste reis vergezellen. Zijn kinderen zullen - heel toepasselijk - niet in volgauto's plaatsnemen, maar te fiets Hans naar zijn laatste rustplaats begeleiden. Zij zouden het zeer op prijs stellen als één of meer ligfietsers hierbij informeel mee zouden willen fietsen.

De uitvaartdienst is donderdag 8 mei om 11:00 in de Ronssehof (Ronsseweg 400) te Gouda. Na afloop (12:00) wordt er vertrokken richting begraafplaats IJsselhof alwaar om 12:30 de begrafenis zal plaatsvinden.

Voor meer informatie graag een emailtje naar NVHPV voorzitter Kees van Malssen

HP-Draagvleugelboot Hans Bos

Human Powered Draagvleugelboot door Hans Bos

In het komende nummer van Ligfiets& zal een uitgebreider portret van Hans geplaatst worden.

Redactie

Reacties (1)

avatar

Jammer dat ik dit nu pas lees. Anders had ik zeker geprobeerd nog in Gouda te komen. Lijkt me echt een kerel naar mijn hart geweest te zijn!

MichielAdriaan, 08 mei 2014 23:06