Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Vrijdagbericht

Gepubliceerd op 11 april 2014 13:00 (1520 keer bekeken) 4Reacties

Voortbewegen zonder fiets, bricycle, hoe fiets je over de kasseien, uitingen van genegenheid, 'slaapverwekkende video's', bakfietsweekend, eRockit

Voortbewegen zonder fiets

Hoe fietst iemand zonder het voorwerp in kwestie?
Deze video, Cycle, was ingezonden voor Maratoon 2013, een Israëlische competitie voor korte animaties. De film moest in vijf dagen gereed zijn, en ze werden er tweede mee!
De site laat nog veel meer animaties zien!

Bricycle

Toen je leerde (lig-)fietsen, dacht je dat de zwaartekracht (aantrekkingskracht van, hier, de aarde) je grootste vijand was, je stond steeds maar weer op het punt van omvallen. Maar zonder zwaartekracht zou je niet in staat zijn om te sturen, zeggen Cornell ingenieurs.
Om dit aan te tonen, bouwden ze een hybride voertuig een zogenaamde 'bricycle'. Het woord bricycle is een samentrekking tussen een fiets (cycle) en een tricycle (driewieler of trike). Deze fiets laat zien hoe het zou zijn om op een fiets te rijden zonder zwaartekracht (0 m/s2, òf zoals de Engelstaligen zeggen: zero G), er wel van uitgaand dat je, op de een of andere manier, aan de vloer zou kleven.
Wie kan zich nog herinneren dat de aantrekkingskracht van de aarde in Nederland en België, gemiddeld, 9,81 m/s2 is?
Zou het iemand lukken om een vastgelegd parcours af te leggen? Moet je nou sturen, of overhangen (balanceren) om een bocht te maken?

Hoe fiets je over de kasseien?

    Een ietsje minder zwaartekracht zou ook helpen, maar de Velotariër heeft ook tips voor ons, aardebewoners.
  • Hoe sneller je fietst, hoe minder je schokt,
  • Blijf gewoon in het zadel zitten, en zet zoveel mogelijk macht op de pedalen,
  • Houd het stuur licht en soepel vast en laat je de fiets de meeste schokken opvangen. Je eigen lichaam is trouwens de beste schokdemper die je ooit op je fiets zal installeren.

De aanleiding voor dat artikel was de Ronde van Vlaanderen van vorige week.

Uitingen van genegenheid

Met slechts een paar eenvoudige, expressieve, lijnen onthult Jean-Jacques Sempé de diepgaande en tedere waarheid over verliefdheid, of ontrouw, in het boek 'Displays of Affection' (uit 1981).

'Slaapverwekkende video's'

Als je lang genoeg naar de televisie kijkt, in de contreien van Twilwel, is er een programma waarin alleen beelden vanuit een auto te zien is. Deze rijdt wat rond in de provincie, en er reutelt wat muziek mee: slow television.
Dat idee grijpt Twilwel aan om zijn volgende video's te promoten: een tochtje van de LigfietsOpstapdag in Assen naar huis. Ruim een uur, wel zonder muziek.

Dan heeft hij nog een filmpje waarin hij in een recordtijd van zijn werk naar huis rijdt. Uw schrijver is jaloers, want hij kent het grootste deel van die route, en haalt die snelheden niet. Dan val je echt niet in slaap.

Bakfietsweekend

Ook iets voor bakligfietsers? De 'Bakfietsbouw Noord Nederland' organiseert een kampeerweekend:
Voor de zevende keer presenteren we ons kampeerweekend voor jong en oud. Dit keer vanuit camping 'Achter de Hoven', te Noordlaren. Deze camping ligt aan de weg van Zuidlaren naar Onnen.
Dit jaar valt dit gezellige familietreffen waarin het fietsen en kamperen centraal staan in het Hemelvaartweekend (30, 31 mei en 1 juni).
Iedere aanmelder kan vanaf 15.00 uur op de vrijdag neerstrijken en de tent opzetten.
Het is de bedoeling dat een ieder zich zelf bij de camping meldt en aangeeft of men 1 of 2 nachten wil blijven.
Ook als je alleen de zaterdag meefietst geef je je zelf op als bezoeker van de camping a.u.b.
Voor de barbecue en ontbijt rekenen we net als anders € 20,- p.p. voor de volwassenen. Voor de kinderen rekenen we niets.
Graag vernemen we van een ieder wie wel of niet meedoet i.v.m. reserveringen, dit kan per mail. Je kunt ook deelnemen met een transportfiets, oude fiets, gewone fiets etc. Alvast tot dan!!!!

eRockit

Na de high-speed pedelec (S-pedelec) komt de eRockit, 'das schnellste für den Strassenverkehr zugelassene Fahrrad der Welt'. Deze 'fiets' kan 80 km/uur halen. Fiets? Ja, je moet wel meetrappen, niet te hard, zweetdruppels moeten te alle tijden worden voorkomen. Zonder trappen, komt de 'fiets' tot stilstand.
Eén ding is zeker, deze eRockit hoort niet op het fietspad. In de ogen van de overheid is dit als een lichte motorfiets geclassificeerd.
Natuurlijk wordt er geadverteerd met 0 % emissie. Ja, tijdens de rit. Maar waar komt die opgeslagen energie ook al weer vandaan? Zonnepanelen, windmolens? Of…
Als 'milieuvriendelijke vervoermiddel' kan je er ook nog subsidie op krijgen.
Bron: hoofdzakelijk de Volkskrant van afgelopen woensdag (geen link) en Wikipedia.

In het weekend

Redactie

Reacties (4)

G

Wij organiseren ook een kampeerweekend. Dit gezellige familietreffen zal dit jaar vallen in het paasweekend. Gedurende het Goede Vrijdag-bericht van volgende week zijn we al vertrokken, dus bij deze:

Allemaal leuk en aardig, slapen binnen/buiten, 1 ei maakt nog geen zomer, woensdagnacht ergens eten bestellen dus inschrijven jajaja, iedereen hartstikke welkom, iemand za een stukje fietsen? Herfstbokjes kopen en oordopjes inslaan (auw), blabla.

Ik zie dat ik al ingeschreven ben, maar eens een fiets uitkiezen van't weekend.

G, 11 apr 2014 13:45

RodePioneer

Auw.... mijn hoofd.

Sinds wanneer is de eenheid van kracht ms^-2 ??

Het antwoord op de vraag "Wie kan zich nog herinneren dat de aantrekkingskracht van de aarde in Nederland en België, gemiddeld, 9,81 m/s2 is?" is hopelijk "Helemaal niemand!".

RodePioneer, 11 apr 2014 13:54

Nyh

Ik zou het heel fijn vinden als men zich herinnert dat de valversnelling in Nederland en België, gemiddeld, 9,81 m/s2 is. Dat kracht, massa en versnelling, vooral in het geval van gravitatie, veel door elkaar gehaald worden, ach, daar wen je wel aan. Pas bij een proefwerk natuurkunde wordt het nodig om zout op deze slak te leggen

Nyh, 11 apr 2014 15:43

MaartenSneep

In aanvulling op G hierboven, inschrijven voor het paastreffen kan hier.

MaartenSneep, 11 apr 2014 17:23