Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Vrijdagbericht

Gepubliceerd op 04 april 2014 13:00, bijgewerkt op 04 april 2014 18:49 (1416 keer bekeken) 1Reacties

Met de Strada van Dieren naar Zutphen, ligfietsvakanties boeken bij Vidabike, op ligfiets naar de top van de Mont Ventoux, WHPVA World Championships 2014, fietshelmplicht doet meer kwaad dan goed, pechsprays getest

Met de Strada van Dieren naar Zutphen

Paul rijdt op de grens van het 'Waterschap Vallei en Veluwe' met het 'Waterschap Rijn en IJssel'. De bedoeling is om uiteindelijk helemaal langs de grens van zijn waterschap rijden, een 275 km lange rit. Dit is de aanleiding voor een paar pagina's in het personeelsblad over het stuk tussen Dieren en Zutphen.
Leuk idee! Iedereen kan zo zijn eigen ronde samenstellen: eigen gemeente, je provincie, Nederland (die hebben we al eens gezien), en uiteraard je werkgebied, zoals die van Paul.

Ligfietsvakanties boeken bij Vidabike

Het Spaanse Vidabike ('Nederlands') organiseert ligfietsvakanties in Spanje en Frankrijk voor ligfietsers.
Ook wordt er van begin juli tot 20 augustus een 'Tour de France' verreden: 2.000 km in 40 dagen met de ligfiets of trike, startend en eindigend in Narbonne (op het moment van dit schrijven, was de boekingsprijs nog niet bekend).
Nou, de 'Tour de France'? Het kaartje toont dat er gereden wordt in het zuidelijke deel van Frankrijk, dus is het meer een 'Rit door Frankrijk'.

Op ligfiets naar de top van de Mont Ventoux,

Henk wil op 30 mei de Mont Ventoux (even geduld oefenen, of klik meteen op 'klik hier') beklimmen met zijn trike, dit in het kader van de Tour du ALS. Henk lijdt aan PLS, een mildere vorm van ALS. Vorig jaar is de poging om de Mount Ventoux te bedwingen helaas mislukt.
Het motto van de Tour du ALS is, 'Samen trappen we ALS de wereld uit!'.

WHPVA World Championships 2014

De officiële pagina van het WHPVA World Championships 2014 in Saône op 8, 9 en 10 augustus 2014 is inmiddels bekend.

Fietshelmplicht doet meer kwaad dan goed (economisch gezien dan)

Gernot Sieg van de Universiteit van Münster heeft de effecten van de helmplicht voor Duitsland bestudeerd.
Wat citaten:
'De sociale kosten zijn 40 procent hoger dan de baten.
Fietsen zonder helm is niet per se onredelijk.
Dat er bij een helmplicht vele fietsers zullen afhaken. Bovendien: een piepschuim omhulsel beschermt slechts delen van het hoofd en werkt bij de zware ongevallen maar beperkt.
Mensen stoppen met fietsen vanwege die helm, en dit heeft negatieve gevolgen voor de gezondheid. Peilingen tonen aan dat de daling wel 20 procent kan zijn.
Eindconclusie: Je zou kunnen overwegen hoe je fietsen veiliger kan maken, bijvoorbeeld door een betere infrastructuur of in de binnenstad een maximum snelheid te hebben van 30 km/uur.'

Bovendien is fietsen is gezond, zegt de dokter.

Pechsprays getest

De ANWB heeft drie type pechsprays getest: Motip Tyre Repair, Zéfal Repair Spray en Cyclon Tyre Repair Gel. Zo'n spray werkt anders dan een antilekvloeistof, en wordt pas gebruikt bìj een lekke band. Bovendien pompt het de band ook op. De antilekvloeistof wordt vooraf gebruikt en helpt een gaatje af te sluiten als er een lek ontstaat (Twilwel heeft daar een positieve ervaring mee. 'Hij gelooft er in.' Deze 'winter' met drie Shredda's en 7.000 km 'onder de banden, en geen gaatjes').

In het weekend

  • Op zondag de Ligfietsopstapdag in Assen. Vanaf 12 uur!
    Let op! Volgende week in Breda!

  • En dan is er ook op zondag de tocht van de LOL, met als start de Houtmarkt in Zutphen om 9.30 uur. De tocht voert verder de Achterhoek in?

  • Ook op zondag is VLA toertocht, vanaf Hilversum CS (verzamelen achter het station!) en de start is om 10 uur.

  • Eveneens op zondag de Toertocht Liever Liggend, met de start bij de Waag op de Markt in Gouda om 12 uur. De tocht voert door het landelijke Groene Hart.

  • Bovendien is er een wedstrijd in België, een 1 uur criterium in Hulshout, met de start om 14 uur.

Redactie

Reacties (1)

lighans

Citaat Anwb: "En dát wil je, als je in de duinen, bos of polder ongewenst tot stilstand komt met een lekke band."

In de wereld van de ANWB wordt een fiets niet gebruikt voor woon werk verker, klinkt het.

Overigens mogen van mij de ligfietsopstapdagen een apart nieuwsbericht krijgen. Dat moet groots aangekondigd worden!

lighans, 04 apr 2014 14:24