Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Vrijdagbericht

Gepubliceerd op 28 februari 2014 13:00, bijgewerkt op 01 maart 2014 13:30 (2095 keer bekeken) 0Reacties

Tour de ZHL, Alinker R-volution, betweter, fitnessarmband, postzegels met een knipoog, met de voeten navigeren, testrit Cycling Zandvoort, fietsergernissen, verjaardag

Tour de ZHL

Het Zuid-Hollands Landschap bestaat dit jaar 80 jaar. Dit jubileum willen ze graag samen vieren op zaterdag 24 mei met een fietstocht.
De fietstocht is een speciaal voor het jubileum uitgestippelde tocht van in totaal 464 km door Zuid-Holland. Er zijn in totaal 28 etappes op basis van het fietsknooppuntennetwerk.
Wie van de ligfietsers neemt de uitdaging aan om alle etappes op één dag te fietsen?
Een onmogelijke uitdaging is dat de rit tussen 10.00 en 15.00 uur hoort te zijn (100 km/uur haalt niemand urenlang op een fiets, ook het VeloX-team niet).

Alinker R-volution

Niet zozeer een fiets met trappers, maar wel een loopfiets met drie wielen: de Alinker R-volution. Voor mensen die slecht ter been zijn, en niet met een rollator gezien willen worden.
T.o.v. de rollator, of zeker een rolstoel, is dit een flitsend model en niet alleen door de felle kleur. Bij de R-volution staan de voorwielen ver genoeg weg, zodat je je niet voorovergebogen hoeft voortbewegen (zonder dat je tegen het frame aan schopt). Bovendien zit je te allen tijden (meteen ook geschikt voor mensen met evenwichtsproblemen).
De prijs is wel even schrikken.
Alinker op Facebook.

Betweter

Vorige week hadden we, onder het kopje Fietsen levensgevaarlijk (voor chirurgen en statistici), een stukje van het wiskundemeisje Ionica. We waren niet de enige die daarop reageerden!
Onder het kopje 'Betweters' komt ze er op terug. Niet dat wij betweters zijn (dat kon Ionica nog niet gelezen hebben).
Eén van de reageerders grapte dat een stoel helemaal levensgevaarlijk is. Blijf daarop stil zitten tot je sterft en het aantal doden per afgelegde kilometer stijgt richting oneindig.
Over één ding zijn de reageerders het eens: het slaat nergens op om doden per kilometer uit te rekenen. Ergens, vindt Ionica, hebben die schrijvers wel gelijk.
[…] 'Een deel van jullie denkt dat het eerlijker is om uit te rekenen hoeveel uur je kunt reizen voor je een dodelijk ongeval krijgt. Enthousiast slaan jullie aan het rekenen en concluderen dat er met deze manier van meten nauwelijks verschil zit tussen auto, fiets en vliegtuig: ze leveren elk ongeveer één dode per vijf miljoen uur (dat is 570 jaar). Als je het zo bekijkt is vliegen nog steeds tamelijk veilig en is vliegangst net zo irrationeel als de minder gangbare fietsangst.
Anderen denken datje het risico per vlucht moet uitrekenen. De meeste ongevallen gebeuren bij het opstijgen of landen. Daardoor is een vliegreis naar New York vrijwel even gevaarlijk als een vluchtje naar Parijs. Natuurlijk was een van jullie al zo ijverig om dit dan weer precies uit te zoeken. Voor vliegen kwam hij op één dodelijk ongeval per ongeveer één miljoen vluchten. Bij fietsen en autorijden kwam hij bij allebei uit op één fataal incident per dertig miljoen ritten. Zo klinkt vliegen ineens een stuk minder veilig.'

[…] 'Betweters zijn jullie, maar aardige betweters.'
Waarmee maar weer eens gezegd is dat je met statistieken elk gewenst resultaat kunt krijgen.
Overigens heeft ondergetekende, soms een betweter, Ionica hoog zitten, en hoopt op weer vele lezenswaardige columns waar er weer wat, wiskundig, rechtgezet wordt! Er moet wel gezegd worden dat het soms boven (vaker hoort er te staan, maar hij is ook beetje ijdel) zijn pet gaat.

Afleiding! Hoe het vaker mis kan gaan! Eén pikken we daar uit: de volledig gestroomlijnde tweewieler. (Met dank aan Chris voor de verwijzing naar deze video's)

Fitnessarmband

Samsung brengt een fitnessarmband, de Gear Fit, op de markt. De fitnessarmband is o.a. geschikt voor fietsers en houdt bij hoe ver en hoe snel je rijdt, houdt je hartslag bij en hoeveel calorieën je verbrandt.
De Gear Fit is waterdicht en heeft een gebogen amoled-scherm (geeft mooie diepe kleuren, en is beter dan een led-versie).
Een groot nadeel is dat de armband alleen met Samsung apparatuur (smartphone, tablet) samenwerkt via de Gear Fit-app, hoewel andere (Android) apparatuur er technisch mogelijk ook mee overweg zouden kunnen.

Zie ook het volgend bericht met video.

Postzegels met een knipoog

Een beetje photoshoppen (oké, het kost iets meer moeite) en je hebt fraaie postzegels met fietsen!
Wat denkt PostNL daarvan? Gewoon uitgeven! Dan halen wij de knipoog weg.

Met de voeten navigeren

M.b.v. een smartphone en interactieve schoenen van Lechal (een trillende linker of rechterschoen) kan er ook genavigeerd worden. Ook verkrijgbaar als, interactieve, inlegzool.
En niet alleen geschikt voor blinden.

Testrit Cycling Zandvoort

Zowel Robert-Jan (met veel aanwijzingen hoe de bochten aan te snijden) als Jan (in opdracht: niet te snel fietsen, minimaal 5 meter afstand houden tot bukkers en altijd vriendelijk lachen) hebben een geweldig stukje geschreven over hun belevingen op het Zandvoortse circuit.

Fietsergernissen

Er is een top tien ergernissen van fietsers.
Ergens missen we iets, maar wat?

Verjaardag

Laten we vandaag de verjaardag van Guust (Gaston Lagaffe, Jo-Jo, Tomás el Gafe, Gastão Dabronca, Gastón Sequivoc, Gastono Lafu?, Viggo of ?ap?al Gazi) niet vergeten!
Ja, dat was vrijdag, maar hier is die illustratie.
Maar vergeet ook deze pagina van Jean-Marc niet!

In het weekend

  • Liever Liggend opent zondag haar seizoen met een tocht van ruim 60 km vanaf de Markt in Gouda om 12 uur.
  • Als maart haar staart niet roert (warme winter, dus…) gaat bij LOL de lentetocht zondag om half tien van start op de Houtmarkt in Zutphen.
  • Ook op zondag rijden de AlmereLiggers vanaf tien uur vanuit het Libelleplantsoen in, hoe kan het ook anders, Almere een rondje.

Redactie

Reacties (0)