Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Vrijdagbericht

Gepubliceerd op 17 januari 2014 13:00 (2324 keer bekeken) 0Reacties

In the Dutch mountains, sneller bij windstil weer, pak je ruimte, papieren helm, wintermeeting Sinner, luchtig fietsen 2, vintage video's, de naakte VeloTilt rijdt, Noordelijke velomobieltocht

In the Dutch mountains *

Heuvelop met een ligfiets inspireerde Paul tot twee artikelen.
De berg is een orkaan, waarin een te rijden helling vergeleken wordt met tegenwind.
En een aanvulling: De berg is een orkaan - maar gewicht telt.

Sneller bij windstil weer?

Frank Deboosere, de weerman van de VRT (België), beantwoordt de vraag: 'Is een fietser die een gesloten parcours aflegt sneller bij windstil weer?'
Let ook even op de link de Frank geeft naar de site Fietsen en fysica, oftewel 'fietsica'. Met o.a. de wind als vervanger voor bergen.

Pak je ruimte!

Maak, als fietser, duidelijk wat je intenties zijn. Gebruik daarvoor de ruimte op de weg voor je eigen veiligheid.
Oftewel, in het Engels: Ride wide.

Papieren helm

Anirudha Surabhi reed niet 'wide', en kwam onzacht in aanraking met een net geopend autoportier. Zijn helm heeft de klap opgevangen, en Anirudha kwam bijna met de schrik vrij (wel een lichte hersenschudding en whiplash).
In plaats van, na de schrik, in woede uit te barsten (zo wil het verhaal), keek hij naar zijn gebarsten helm en vroeg zich af 'wat zou er gebeuren als ik polystyreen nou eens vervang door papier?' ('Nederlands').
Inspiratie was ook een specht, een vogel die geen hoofdpijn krijgt als hij met zijn snavel een boom bewerkt. De snavel en de kop zitten los-vast aan elkaar. De verbinding vormt gegolfd (!) kraakbeen dat de impact absorbeert: de kreukelzone. En daarmee komt golfkarton in zicht voor de ontwerper.
'Het papieren ontwerp is getest volgens de Europese normen, en in vergelijking met een standaard polystyreen helm zijn de resultaten indrukwekkend.'

Wintermeeting Sinner

Volgende week, zaterdag 25 januari tussen 10 uur in de morgens en 4 uur in de middag, heeft Sinner weer een open dag: een wintermeeting.

Luchtig fietsen 2

Het artikeltje SkyCycle heeft een heel uitgebreide beantwoording gekregen, en daardoor zeer interessant om de reacties eens door te nemen. Eigenlijk is deze melding een gevalletje van zelfplagiaat.

Vintage video's

Badanschik heeft, momenteel, drie video's uit vervlogen tijden: een Pedicar, en twee zeer korte fragmenten uit een Nederlandse film.

De naakte VeloTilt rijdt!

De eerste veelbelovende ritten met het VeloTilt-testplatform (waarop alle onderdelen kunnen worden uitgeprobeerd).

Noordelijke velomobieltocht

Voor de snelle beslissers is er deze zondag de Noordelijke velomobieltocht met als motto: op naar de Noordkaap! Via Denemarken?
Op het moment van schrijven, zijn er al 18 ingeschrevenen.


* De Nits met In The Dutch Mountains (waarmee eigenlijk de stad wordt bedoeld: the valley of bricks/rock/stone).

Redactie

Reacties (0)