Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Column: zicht op fietspad

Gepubliceerd op 11 januari 2014 13:00 (958 keer bekeken) 10Reacties

Getallen en infographics: verkeersslachtoffers in de noordelijke provincies

Verkeersdoden Dr & Gr

Verkeersdoden in Nederland, plus de gecorrigeerde cijfers (2013)

Verkeersdoden Per Jaar Gr & Dr

Verkeersdoden in Groningen en Drenthe

DvhN verkeersdoden pagina

De pagina uit de krant

Van de week stond in een dagblad uit het hoge noorden van ons land, laten we deze DvhN noemen, een pagina over aantallen verkeersslachtoffers, en meer bepaald in dat hoge noorden.
Op zich is daar niet zo veel mis mee.

Ware het niet, dat sommige illustraties wel erg somber aandoen.
Dieprood (blijkbaar heel onveilig) is de provincie Drenthe met 6,7 verkeersdoden per 100.000 inwoners. Erg? Ja!
Even verder kijkend, staat dat Groningen niet rood gekleurd is, maar een okerkleur (niet groen, dat dan weer wel) heeft met 3,1 doden per 100.000 inwoners.
In een ander infographic staat dat het aantal verkeersdoden, vorig jaar, in zowel Groningen als Drenthe hetzelfde zijn, namelijk 23. Huh?

De enige conclusie is dat Groningen meer inwoners heeft dan Drenthe. Volgens de cijfers in Wikipedia (cijfers uit 2012) zijn het voor Groningen 582.161 inwoners, en voor Drenthe zijn dat er 489.912. Dan komen we voor Groningen, opnieuw berekend, op 4,0 en voor Drenthe op 4,7 doden per 100.000 inwoners. Op zich al frappante verschillen met die van het dagblad!

Als er per provincie gekeken wordt, of per oppervlak van zo'n provincie, zien de cijfers er steeds totaal anders uit. Met andere woorden: het is maar hoe de cijfers gebruikt worden.

Test, per oppervlakte van de provincie (alleen land!):
Groningen: 0,01 slachtoffers per km2
Drenthe: 0,009 slachtoffers per km2
Conclusie hier: Drenthe is met deze cijfers iets veiliger dan Groningen…
Als het wateroppervlak bij beide provincies meegenomen wordt, is Drenthe nog veiliger dan deze laatste cijfers al aangeven.

Nou geloven we niet dat, dat dagblad ons wat op de mouw wil spelden! Maar uitkomsten kunnen zomaar door belanghebbenden, met dezelfde cijfers, zo gemanipuleerd worden, dat er een voor hen gewenst beeld (!) geschapen wordt (zoals: de huizenprijzen in het aardbevingsgebied - in Groningen - zijn niet noemenswaardig - of beter: significant - gedaald. Er wordt geen huis verkocht, dus waar moet je de cijfers op baseren. Of iets anders, het VN-klimaatpanel de IPCC en de opwarming van de aarde door de mens plus de klimaatsceptici en de interpretatie van cijfers en grafieken…).

Het enige dat je met dit soort cijfers redelijkerwijs kan doen, is er een trend uit halen: dat in Drenthe en Groningen het aantal verkeersdoden vanaf 2006 een lichte maar gestage daling vertoond.
Anders is het gewoonweg een kortetermijnvisie, waar het bedrijfsleven tegenwoordig zo onder gebukt gaat.

Redactie

Reacties (10)

avatar

Voor meer info over ongelukken en welke hot spots te vermijden is deze web site erg handig.
http://ongelukken.staanhier.nl/

Mvgr Erik

ErikRapt70, 11 jan 2014 21:04

haak

Ik ken het artikel niet, misschien snap ik daarom de titel van dit stuk niet. De link van Erik geeft meer info! Uit nieuwsgierigheid de ongevallen in Friesland eens bekeken. Getalsmatig is Friesland ook niet zo veilig. ALs je dan kijkt naar de dodelijke ongevallen en de oorzaken kom je tot de conclusie dat veel van die ongevallen eenzijdig waren. Dat wil zeggen partij twee is een boom of straatmeubilair. Slachtoffers per vierkante kilometer of per zoveel inwoners zeggen wat mij betreft dus weinig over veiligheid.

haak, 12 jan 2014 13:07

avatar

Dit is een bekend 'probleem' in de geografie genaamd modifiable areal unit problem [url=]http://en.wikipedia.org/wiki/Modifiable_areal_unit_problem[/url]. [url=]link[/url]
Groet!
Dirk

DirkvA, 13 jan 2014 10:21

jgdekkinga79

Ja Dirk; ofwel de conclusie moet zijn; bij het Dagblad van het Noorden werkt blijkbaar geen geograaf. Ik zie dit soort manipulatie zeer veel in de media. En nog erger; vaak geen journalist die er kritische vragen bij stelt. Gelukkig kijkt de redactie in deze er wel kritisch naar.

jgdekkinga79, 13 jan 2014 11:59

TeJayLigFts

@André: de titel zegt niets, gewoon een titel die ik mogelijk gebruik voor, spaarzame, opmerkingen mijnerzijds. Hét woord ervoor is bepalend: column.
De link van Erik is inderdaad informatief. Maar wordt die goed bijgehouden? Ik zocht naar een dodelijk ongeluk in mijn buurt (een half jaar geleden): geen vermelding.

Wat er niet vermeldt is: hoe definieer je verkeersslachtoffers. Slachtoffers die tijden na het ongeluk aan de aandoeningen overlijden, worden die ook meegeteld?
Dan hebben we het meteen ook over gewonden, die worden niet vermeld. Terwijl de schade daar ook ernstig kan zijn. Mogelijk ziet het kaartje van Nederland er daarmee nog dramatischer uit.
En dan nog, hoe houd je dat bij?

TeJayLigFts, 13 jan 2014 12:57

nvanderwal

Gewonde fietsers bijhouden, dat kan niet. Lang niet alle gewonde fietsers waar politie bij was, worden vermeld. Een ziekenhuisopname door een fietsongeval wordt vaak niet als fietsongeval vermeld; veelal is vallen met fysieke schade, aanrijdingen met paaltjes of onderuit gaan door een stoeprand zo gewoon, dat je er niet eens aan denk dit te melden voor de statistiek. Fietsongevallen zijn net als met lingo: "Staat niet op de kaart".

nvanderwal, 13 jan 2014 13:20

avatar

Theo, de info is afkomstig van rijkswaterstaat en is bij gewerkt tot dec 2012 (zie legenda. Dus het dodelijk ongeluk bij jou in de buurt is nog niet verwerkt.

Melden blijft mensen werk en zeker niet elk ongeluk haalt de statestieken. Maar de kans neemt toe zodra officiële instanties zoals politie, brandweer etc waren betrokken. Meeste eenzijdige / kleine ongelukken zullen dus niet worden gemeld.

Ik gebruik de kaart om gevaarlijke situaties te vermijden, indien mogelijk. Bovendien herinnerend mij om goed uit mijn doppen te kijken want in 60% van de gevallen vergeet een van de partijen voorrang te verlenen.

ErikRapt70, 13 jan 2014 14:49, bewerkt op 13 jan 2014 14:50

haak

@ Theo, gelukkig ik was al bang iets over het hoofd te zien. Ik heb vorig jaar meegedaan met de inventarisatie van fietspaden in Friesland door de Fietsersbond en daar was je titel erg van toepassing! We hebben situaties in kaart gebracht waar ongevallen makkelijk kunnen gebeuren: paaltjes op fietspaden waren hoofdaandachtspunt!

haak, 14 jan 2014 17:23

avatar

Misschien ben ik een zeiker, nee ik ben. Maar wat heeft zicht op fietspad te maken met de inhoud van dit artikel. Inhoud gaat over statistiek achter een artikel in Dagblad van het Noorden over verkeersongevallen. Zover ik het uit de plaatjes kan halen gaat het niet specifiek over fietsers. Dus misleidende titels?

Drentse-Strada, 26 jan 2014 10:44

TeJayLigFts

@Prutser Strada: lees op je gemak de eerste zin van reactie 5 door, van… mij.

TeJayLigFts, 26 jan 2014 12:45, bewerkt op 26 jan 2014 12:47