Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Vrijdagbericht

Gepubliceerd op 20 december 2013 13:00 (2131 keer bekeken) 2Reacties

Warm blijven, snel herstel met ligfiets, Aerovelo op CNN, banaan in gevaar, tegenwind kampioenschap, Velayo bouwstop, trapautorace, houten helm, partijdige ligfiets(-er), Maria op de Zuidpool

Warm blijven

We hebben deze maand nog niet te klagen gehad over de kou. Maar het zou zo maar kunnen veranderen (Oliebollentocht?). De Velotariër heeft een aantal tips verzameld om bij -3°C warm te blijven.
Last van koude voeten? Doe een muts op (het hoofd: red.). Aldus een reactie.

Snel herstel met ligfiets

Driewielige ligfietsen worden nogal eens gebruikt om, ondanks een lichamelijke beperking, toch te kunnen fietsen. In deze video wordt een trike gebruikt voor revalidatie. Door de trappers op een speciale manier te combineren met een handaandrijving is precies díe armbeencoördinatie mogelijk die ideaal is voor revalidatie na een hersenbloeding. Aan het eind van de video is dit in actie te zien, in de eerste driekwart wordt dit gedetailleerd uitgelegd.
Namens de redactie: met dank aan Reinout!

Aerovelo op CNN

CNN besteed op hun site aandacht aan het Aerovelo team dat dit jaar de AHS Igor I. Sikorsky prijs won. Niet alleen dat, maar er wordt ook aandacht besteed aan deze hedendaagse da Vinci's, en er is aandacht voor Battle Mountain met de, ietwat meer praktische, Bluenose.

Banaan in gevaar

Het ligt natuurlijk aan ons. Maar wij dachten eerder aan onze velomobiel dan aan een vrucht. Een gevalletje van hobbydeformatie.

Tegenwind kampioenschap

Afgelopen weekend was het zo ver, het NK Tegenwindfietsen. Voor zover bekend, was er geen ligfietser aanwezig bij de 146 deelnemers. 's Morgens was er nog windkracht 6, maar bij de start was deze afgezwakt…

Velayo bouwstop

Op de site van Velayo (vrij vertaald):
Attentie bouwstop!
Vanaf begin 2014 zal de producent van Velayo verder doorgaan met de ontwikkeling van de Velayo. In deze fase worden er geen orders meer aangenomen, aangezien we volgeboekt zijn.

Trapautorace

In 1966 (!) zamelden studenten geld in voor een goed doel met een trapautorace.
Een video van een opmerkelijke goede kwaliteit en ook nog in kleur.
Onze bron is BROL

Houten helm

Helmen van natuurlijk materiaal worden geproduceerd bij Coyle. Sparren, eiken, walnoot, laurier, mammoetboom of aardbeiboom. Wel prijzig!

Partijdige ligfiets(-er)

Ted de Lange uit Medemblik heeft met een speciaal geprepareerde ligfiets meegedaan met Riding for Serious Request. Het gemeenteraadslid in spe wil dat de fietser weer nummer één wordt in Medemblik. Een loffelijk streven!

Maria op de Zuidpool

Maria Leijerstam is nu op Antarctica.

Wij wensen al onze lezers een prettige kerst!

Redactie

Reacties (2)

avatar

NK tegenwind was gesponsord door Gazelle die voor iedere deelnemer dezelfde fiets had klaar staan zodat in ieder geval het materiaal identiek was

Ook een leuk uitgangspunt lijkt mij.

Icarus, 21 dec 2013 16:18

nvanderwal

Misschien heb ik het mis, maar ik kan het zeer vinden in de opmerking om een muts op te doen bij koude voeten. Deel ervan is jaren lange ervaring met het fietsen in de winter; deel ervan is het beeld wat ik van fysiologie heb:
Volgens mij is de hoeveelheid warmte die een lichaam produceert beperkt. Daarnaast denk ik dan het lichaam prioriteiten stelt aan waar de warmte vooral naartoe moet. (Ten eerste naar de hersenen; van minder belang zijn uitstekende delen zoals handen en voeten). Volgens mij gebeurd dit reguleren door het verwijden en versmallen van bloedvaten. Zeker als er veel warmte naar het hoofd moet, zullen de bloedvaten in en naar de voeten versmallen en krijg je dus koude voeten. Als je het hoofd goed bedekt, dan is er warmte over om ook je voeten te verwarmen en zijn deze dus minder koud.

Lijkt me wezenlijk in deze tijd, al is een witte kerst niet erg waarschijnlijk.

nvanderwal, 21 dec 2013 18:50, bewerkt op 21 dec 2013 19:03