Nederlands English Fran├žais Deutsch
Gereedschap

Prijs met fietsknoopunten

Gepubliceerd op 12 november 2013 14:44, bijgewerkt op 12 november 2013 14:49 (533 keer bekeken) 1Reacties

Voor de tweede keer is de Paul Mijksenaar Design for Function Award uitgereikt. Deze keer aan aan Hugo Bollen voor het zeer gebruiksvriendelijke bewegwijzeringssysteem voor fietsers

Twee jaar geleden ging de Paul Mijksenaar Design for Function Award, postuum, naar Edward N. Hines voor de middenstrepen op wegen.
Dit jaar is deze prijs voor ingenieur Hugo Bollen (B) voor het ingenieuze bewegwijzeringsysteem voor fietsers (en wandelaars): fietsknooppunten.
Opmerkelijk, evenals de heer Hines, is de heer Bollen geen ontwerper!

Bij het fietsknooppuntensysteem hoeft de fietser alleen te beslissen waar het beginpunt en het eindpunt van zijn route zich bevindt. De tussenliggende knooppunten - wegkruisingen -, in het maasvormige netwerk, kan naar believen ingevuld en aangepast worden tijdens de rit. Het enige wat vereist is, dat de fietsknooppuntengetallen onthouden of opgeschreven (of tegenwoordig met een app) moet worden. Bij een hoofdknooppunt staat een bord met een overzichtskaart van de omgeving met daarop alle routes en knooppunten aangegeven.

Vanuit het Belgisch Limburg, waar de heer Bollen woont, verspreidde het knooppuntensysteem zich uit over Nederland (1999 in Nederlands Limburg) en delen van Duitsland.
Het knooppuntensysteem is geschikt voor korte ritjes in de omgeving. Voor langere routes zijn de LF (landelijke fietsroutes) beter geschikt.

De Paul Mijksenaar Design for Function Award wordt 21 november, om 17.00 uur, uitgereikt in de Aula van de Universiteit van Amsterdam.

Bron: o.a. de Volkskrant

Redactie

Reacties (1)

nvanderwal

Een terechte prijs voor een goed systeem. Enkele maanden gelden moest ik door Dordrecht fietsen, een stad waar ik niet goed bekend ben. De 'standaard' bewegwijzering zorgde er voor dat ik snel verdwaalde en afslagen miste omdat er geen bordje stond. Op een aldaar aanwezige kaart van de fietsrouteplanner kon ik zien waar ik was, welke punten ik moest volgen en kwam ik zonder verdwalen door de tunnel naar 's Gravendeel. (En kon ik mijn weg vervolgen langs het Hollands diep. Erg leuk om hier tussen de schapen te kunnen fietsen)

nvanderwal, 12 nov 2013 15:20