Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Vrijdagbericht

Gepubliceerd op 08 november 2013 13:00 (3055 keer bekeken) 4Reacties

Sleephaak, Hermès fiets encore, scharnierende toerkap, woon-werk met velomobiel, Waterloo(p), traag met de ligfiets, NK Tegenwindfietsen, Mango

Sleephaak

Moet je je velomobiel door een smal pad (steeg of gang) zien te laveren, dan heeft Sinner hiervoor een handige haak. Dat scheelt een beschadigde velomobiel en/of geschaafde knokkels.

Hermès fiets, encore

Hier is een uitleg waarom de Hermès fiets deze prijs heeft:
Door de hoogtechnologie, de constructie met carbon (licht van gewicht en stijf), hydraulische remmen (veiligheid), leer (comfort). En iets wat we niet begrijpen: snelheidsverandering zonder te bewegen.
Bestemt voor racers en als recreatieve fietsers. En ondanks de prijs is het geen 'limited edition'!
Wel: niet mee vallen, hoor! (carbon, voor de slechte verstaander: krak, splinter!)
Ons vorige bericht. Zie ook BROL.

Scharnierende toerkap

Waar laat je de toer- of racekap onderweg als je hem even kan missen als kiespijn, bijvoorbeeld heuvelop?
John (Fastolfe) heeft een scharnierende constructie. Volgens hem blijft de kap op zijn plaats bij sterke wind of op een schuddende velomobiel.
Even verderop showt Charles (Cesnyderces) zijn oplossing: de kap verdwijnt achter zijn rug op de smurfenmuts (op 1 minuut en op 2 minuten).

Woon-werk met velomobiel

Jean-Yves uit Authon-du-Perche gaat elke dag met de velomobiel naar zijn werk ('Je vais tous les jours au travail en vélomobile') in La Ferté-Bernard, een afstand van ruim 20 km.
Jean-Yves was vier jaar geleden geopereerd aan een hernia, maar kon niet meer op een gewone fiets zitten. Hij ontdekte ligfietsen en vond het perfect voor hem. En het blijft niet onopgemerkt.
Hij verkiest de velomobiel, lekker snel in afdaling en op vlakke stukken, bovendien trekt het allerlei nieuwsgierigen: 'Dat is geinig', veronderstelt hij.
In de omgeving rijdt een vijftiental ligfietsers rond: ligfietsen, de trikes en velomobielen, met en zonder elektrische ondersteuning.

Waterloo(p)

Pé rijdt duizenden kilometers, en vrijwel altijd zonder schade. Gisteren was dan wel een heel bijzondere dag. Gelukkig is het wel min of meer goed afgelopen (wat materiële schade en een deukje in zijn ego).

Traag met de ligfiets

Een paar jaar geleden werd de vraag gesteld: 'Kun je met een ligfiets ook traag fietsen?'. Of wij, ligfietsers, altijd snel rijden!
Uw rapporteur vindt ook de afstanden, die hij in een bepaalde tijd aflegt, interessant. Het een sluit het ander niet uit.
Lees ook de kunst van het ligfietsen er maar eens op na.

NK Tegenwindfietsen

Vanaf (!) zondag 17 november wordt een nieuwe traditie gestart, tenminste dat wil men (iemand anders noemt dìt al luchtfietserij). Maar! Het zou zo maar eens kunnen.
Op die dag wordt er op de 8,5 km lange Oosterscheldekering het NK Tegenwindfietsen gestart. Er hangt wel een voorwaarde aan vast, het moet minimaal windkracht 6 zijn.
Tegenwind wordt de Dutch mountain genoemd. Wie-o-wie van onze sterke ligfietsers wil deze berg slechten?
Een andere voorwaarde is dat er alleen op een oer-Hollandse herenfiets (in bruikleen), zonder versnellingen, gereden mag worden. Ach…
En dan hebben we het nog niet over het verplichte petje gehad.

Op Facebook en een video.

Mango

Een Mango raasde afgelopen dinsdag door het weerbericht op RTV-Noord (na 45 seconden).
De weerspreuk aan het eind is zelfs voor de meeste Nederlanders begrijpelijk (Leonardus), of anders gezegd: regenachtig tot de kerst.

Redactie

Reacties (4)

teuben

Dat was Herman uit Uithuizen in zijn Mango 132 op RTV-Noord.

Chris Teuben, 08 nov 2013 22:53, bewerkt op 09 nov 2013 08:52

WimH

NK Tegenwindfietsen en dan mag je niet meedoen op een ligfiets? Jammer.

Wat dan weer wel leuk is dat er op hun Facebook pagina de volgende tekst staat:
Het snelheidsrecord op de fiets is verbroken:133,78 km/u, tegen de wind in. Maar dan wel op een herenfiets uit de 23e eeuw, met alle opties en extra's. Op het NK zijn zelfs geen versnellingen toegestaan...

Toch een beetje reclame voor de ligfiets/Velomobiel.

WimH, 09 nov 2013 10:48

Nyh

En iets wat we niet begrijpen: snelheidsverandering zonder te bewegen.
Dat is niet zo moeilijk te begrijpen hoor. De man zegt "change speed without moving". Als je een 'Rohloff Speedhub 14-speed Internal-Gear Bicycle Hubs (Speed Hub)' dan kun je inderdaad een van die 14 speeds kiezen zonder te bewegen. Dat lukt je niet op een luxe 'Shimano XT M771 10 Speed MTB Cassette'.

Nyh, 10 nov 2013 08:44

TeJayLigFts

@Hans: en het was zo simpel (zelf ook een Rohloff gehad), maar had die connectie niet gemaakt.

TeJayLigFts, 10 nov 2013 08:53, bewerkt op 10 nov 2013 08:54