Vrijdagbericht
Gepubliceerd op 11 oktober 2013 13:00, bijgewerkt op 11 oktober 2013 17:45 (2619 keer bekeken) 12
Opvallen in het donker, MirageBikes Nomad getest, niet fietsen bij slecht weer, nieuwe manager, fietsbladen, trots op je ligfiets
Opvallen in het donker
Omdat het laat lichter wordt en vroeg donker wordt, staan op De Velotariër een aantal tips opdat je niet over het hoofd gezien kan worden in het verkeer. Wat te zeggen van het fluorescerende 'visnethesje'? Jammer dat het zo prijzig is.
Is het fluorescerend veiligheidsvestje (fluohesje/fluovestje), behalve oplichtend bij schijnsel, niet opzienbarend? Ook daar valt wat aan te doen. In een van de reacties wordt er verder gelinkt.
MirageBikes Nomad getest
Bryan Ball heeft de MirageBikes Nomad getest.
Hij schrijft: 'Cardanaandrijving is één van die heilige gralen in de wielerwereld die nooit zo werkt als wordt gehoopt. Het klinkt op papier geweldig met zijn beloften van een schone en bijna onderhoudsvrij aandrijflijn, maar de uitvoering ervan voldoet nooit echt aan de hype. Om de zaken nog erger te maken voor "ons soort", de gewichtsproblemen en de traagheid van de aandrijflijn maakt het ontwerpen van een levensvatbare cardanas op een ligfiets vrijwel onmogelijk.' En even verder: 'Ik moet zeggen dat ik denk dat Tatu Lund en Timo Sairi, van het Finse bedrijf MirageBikes, het uiteindelijk opgelost hebben. Hun eerste product heet de Nomad en het is waarschijnlijk een van de meest interessantste fietsen die ik de laatste vijf jaar gereden heb.'
Even snel naar de conclusie:
Positief - de cardanaandrijving werkt geweldig, ziet er goed uit, geweldig voor de stadsforens
Negatief – weinigen zullen in staat zijn om hun voeten plat op de grond te krijgen, soms wat teleurstellend onderdelen
Ouder bericht op onze site.
Niet fietsen bij slecht weer
1394 ANWB-leden (wij niet!) zijn gevraagd wat de belangrijkste reden was om de fiets te laten staan.
90 procent antwoordt: slecht weer.
Daar helpt de site 'Het regent bijna nooit' blijkbaar ook niet bij. Het zit gewoonweg tussen de oren (we onthouden - lang - de minder positieve dingen), ondanks dat het tegendeel eerder waar is.
Nieuwe manager
Je bent de nieuwe manager van het Human Power Team Delft/Amsterdam, en dan zal je er ook aan moeten geloven!
En? Doorzettingsvermogen kan hem niet ontzegd worden!
Fietsbladen
Ful wijst ons op het online tijdschrift Fahrrad Zukunft, waar ook over ligfietsen wordt geschreven. Het archief van Fahrrad Zukunft.
Een ander online tijdschrift is Bunyan Velo, waarvan het derde uitgave openbaar te lezen is. Fraaie fotografie, weinig (geen) ligfietsen, wel veel dikke banden fietsen (mountainbikes).
Trots op je ligfiets?
Aan de inwoners van de wijk Reeshof te Tilburg wordt een oproep gedaan om op 26 oktober, aanvang 13.13 uur (omdat 13 de helft van deze dag, de 26e, in tweeduizend13? Ver gezocht!), tijdens de 3e Tilburgse Cultuurnacht om met jouw 3wieler (ja, zo kan ie wel weer!), ligfiets, en nog veel meer, te paraderen.
Reacties (12)
Banden kiezen die voorzien zijn van een reflecterende strook is ook een goed begin om de zichtbaarheid in het donker te verhogen. Niets nieuws onder de zon (/maan). Helaas is er in het stuk van velotariër amper één fiets van voorzien.
Hebben we hier naast de nieuwe manager van HPT ook een scoop van de nieuwe materiaalsponsor?
G, 11 okt 2013 14:49
Wat mij betreft mag het bij reflectie op de fiets bij die op de banden en bij de wet geregelde voor en achterreflector blijven. Samen met normale fietsverlichting om te zien en gezien te worden moet het klaar zijn.
Op de een of andere manier is in ons brein gekropen dat wij als een knipperde kerstboom moeten rondfietsen. Dat is 'veiliger'. Natuurlijk waanzin. Voldoe aan de wettelijke eisen en de rest is feitelijk een probleem van de degene die ons over het hoofd ziet. Niet andersom draaien aub.
Een verplicht bezoek aan Hans Anders lijkt mij hier de oplossing of een nieuwe oproep voor een rijvaardigheidsbewijs.
Voor een velomobiel met afgeschermde wielen mag een reflecterend streepje extra erbij natuurlijk geen overbodige luxe bij nacht. Mits het artistiek ook aardig oogt mag ook dit subtiel en binnen normale zichtbaarheidsregels blijven. Al heet ik BrandweerQuest ik weiger met 2 toon en blauwzwaailicht te rijden. Zelfs mijn echte (ex-)collega's in functie worden soms nog niet opgemerkt. Dus al die toeters en bellen hebben niks met verhoogde zichtbaarheid te maken maar zegt meer over de verlaagde alertheid van medeweggebruikers. Om iets te kunnen zien zal je eerst moeten KIJKEN....
NoStress, 11 okt 2013 16:15, bewerkt op 11 okt 2013 17:34
Voorgaande commentaar zou ook op dezelfde ANWB-leden kunnen slaan. Waarom fiets je niet maar pak je altijd de auto? "Veel te gevaarlijk dat fietsen. Je ziet ze niet en je bent zo kwetsbaar"....hop gaan we weer.
1500 kg auto met kreukelzones en vele dode hoeken rondom in de stad is niet gevaarlijk maar die fiets van 15 kg....
Staat ook wat stom voor jezelf als je op je antwoordformulier zegt: "Ik laat de fiets staan omdat ik eigenlijk een slappe, luie angsthaas ben." Geef het weer dan maar de schuld. Die kan zich niet verweren....zucht!
NoStress, 11 okt 2013 16:25
Auto's zijn gevaarlijk voor fietsers. Niet andersom.
Fietsers moeten hesjes aan, anders zien automobilisten ze niet....
Fietsers moeten helmen op, anders is een botsing met een auto levensgevaarlijk.
Fietsers moeten een beschermend harnas gaan dragen. Advies van doktoren die fietsslachtoffers na een botsing zien.
En de automobilist voelt zich veilig; wil, kan en gaat steeds harder.
nvanderwal, 11 okt 2013 17:33
Ik sluit me bij Theo aan. Bovendien roept een fietsende kerstboom enige (niet onterechte) irritatie op.
haak, 11 okt 2013 17:48
Daar gaan we weer hoor!
Als ik een fluorhesje wil dragen op de ligfiets doe ik dat gewoon. En idem dito voor het gebruik van een vlaggetje. Of velomobilisten, ligfietsers of wie dan ook dat nu irriteert of niet!
MichielAdriaan, 12 okt 2013 10:28
Nu al fan van de monkeylights!
Rogier, 12 okt 2013 11:24
Een kleine toelichting:
Als fietser moet je zorgen voor je eigen veiligheid. Doe dat vooral; niemand heeft er wat aan als je dood gereden wordt. Theo, ik en anderen protesteren terecht dat dit nu kennelijk nodig is. Jezelf beschermen en goed zichtbaar zijn, wordt nu verwacht en wordt als normaal gezien, dit omdat auto-verkeer gevaarlijk is.
De auto-gebruiker claimt veel van de openbare ruimte, wil zelf vaak goed en veilig kunnen rijden en op veel reactie-fora (lees fietstweets eens) wordt door automobilisten vaak geklaagd over het gevaarlijke gedrag van fietsers.
Je moeten beschermen tegen gevaar is niet normaal; rondrijden met allerlei vormen van extra verlichting is niet normaal. Automobilisten hebben een rijbewijs en hebben ooit anders moeten leren. De fietsersbond neigt steeds meer naar ontvlechten van verkeersstromen. Vermijden van gevaar is hier een van de redenen van.
Zelf hoop ik met het herhalen van de boodschap het gevaar helder te krijgen en dat het verkeer nu niet normaal is. Maar ik denk ook dat zolang schade verzekerd is en er geen invloed op het rijbewijs is, je het gevaarlijk rijgedrag van automobilisten niet sterk ziet veranderen.
nvanderwal, 12 okt 2013 11:36
@ Mick, met kerstboom bedoel ik geen vlaggetje of fluohesje natuurlijk. Die hebben in het donker ook niet zoveel nut. Ik bedoel de knipperende lampjes op en aan een fiets in bijvoorkeur alle kleuren van de regenboog. Enkele maanden geleden in het nieuws: een fietser in London die een waanzinnig fel knipperend achterlicht op z'n ligger had en van de weg werd gedrukt. Ik zeg er meteen bij: van de weg rijden mag niet. Ik kan me wel de irritatie bij de taxichaufeur voorstellen. (Kan het filmpje zo gauw niet vinden) Het is vergelijkbaar met automobilisten die immitatiexenonlampen hebben gemonteerd zodat ze beter zichtbaar zijn. Vaak is hun rijstijl dienovereenkomstig! Dat het tegenliggers verblind is niet belangrijk.
Overigens reed ik 15 jaar geleden ook met een vlaggetje op mijn Alleweder ;-) toen bestond de verlichting nog uit gloeilampjes en voor één halogeenlamp (!) voor als ik op echt donkere weggetjes reed.
haak, 12 okt 2013 12:27
Kijk in een grote stad; hadden alle fietsers maar eens goed en deugdelijk licht op de fiets! En als iedereen gewoon zich houd aan de regels...doe maar gewoon.
De fietser kan zich verder nog zo optuigen als kerstboom; maar beschermen tegen op routine rijdende - niet kijkende - medeweggebruikers - is onbegonnen werk.
Vaak zeggen mensen dat ze me niet gezien hebben. Door de snelheid kan dat best wel; je bent er plotseling door je snelheid, en maakt vrijwel geen geluid.
Anderzijds houd ik daar altijd rekening mee; voorkomen dat je wordt doodgereden.
En als antwoord op de mensen die bij voorbaat al zeggen dat je ligfietsen zo slecht ziet; maar weet u de meeste mensen kijken ook helemaal niet.
jgdekkinga79, 12 okt 2013 13:34
Als ik met mijn vest gedecideerd op een rotonde af rijd wacht een automobilist netjes voor de haaientanden. Zonder vaak niet.
Dat werkt dus kennelijk en verder kan iedereen me de bout hachelen!
MichielAdriaan, 12 okt 2013 13:39
De meeste auto's hebben trouwens niet eens reflectie op de banden of aan de zijkant. Het is dus best lastig om ze in het donker te zien. Laatst stond eentje in het donker dwars op de weg omdat de chauffeur moeite had met het parkeren. De auto was ondanks zijn verlichting echt niet goed te zien en daarom stel ik voor dat auto's reflectie strepen aan de zijkanten verplicht moeten hebben...
m_anderseck, 12 okt 2013 15:54