Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Vrijdagbericht

Gepubliceerd op 27 september 2013 13:00 (2812 keer bekeken) 6Reacties

Geharnaste fietser, 'steeds sneller', Aerovelo, alternatieve Elfstedentocht, crash Glow Worm, velomobiel kan de toekomst zijn, VeloX S op beurs

Geharnaste fietser

Waar studies niet allemaal goed voor zijn!
Nu beweren onderzoekers van de University of Calgary (Canada), in samenwerking met traumachirurgen, dat helmen niet genoeg zijn voor fietsers De fietsers moeten ook een (borst-)harnas dragen! Niet alleen de stadsfietsers, maar ook mountainbikers.
Hoe ver moet 'die bescherming' tegen ongelukken nou gaan (slaan we niet door)?
Als 'geharnaste' (lig-)fietser zuchten we even, en gaan vlot naar het volgende bericht.

'Steeds sneller'

Op zoek naar een geluid die suggereert dat je steeds sneller fietst (ja en oneindig lang, als je dat wenst).
Gebruik de Shephardtoon, een glijdende toon(-combinatie): glissando (Wikipedia).
Zullen de medeweggebruikers minder schrikken als ze dit aan horen komen? Of op het fietspad sneller ruimte maken voor die 'VeloX'? *
'Steeds langzamer'
Een nog betere illusie is de steeds lagere toon(-combinatie). Uit de film van Stanley Kubrick: 2001: a space odyssey.
Bron is BROL
* bij nader inzien, doe het maar niet. Er is al herrie genoeg.

Aerovelo

De Atlas van Aerovelo vliegt weer!
Afgelopen maandag en dinsdag deed het team twee recordpogingen.
Ten eerste om zo lang mogelijk in de lucht te blijven met de mensaangedreven helikopter, een duurrecord die momenteel in handen is van Team Gamera (tijd?). Dit is mislukt omdat de nieuwe kabels anders reageerden dan verwacht (oscilleerden, vibreerden), dus zijn de oude kabels maar weer gebruikt. De maximale tijd in de lucht werd 87 seconden voor de heren. De maximale tijd voor vrouwen werd geplet: van 11 seconden naar 55 seconden. Zie ook Twitter of Facebook.
Ten tweede om met zo veel mogelijk deelnemers met de helikopter te laten vliegen. Dit lijkt gelukt.
Bron is Jun (die zelf ook meedeed!).

Alternatieve Elfstedentocht

Afgelopen zaterdag was dan de alternatieve Elfstedentocht. Daar konden o.a. de velomobielen laten zien dat ze niet onveilig kunnen rijden.
Hoe dat verlopen is en wat de opkomst, aan velomobielen, was? Lees het verslag van Quest 342.

Crash Glow Worm

Tijdens Battle Mountain is de Glow Worm door een windvlaag met hoge snelheid tegen de houten panelen geknald, die als bescherming tegen de vangrail zijn geplaatst. Het staat ook op video (vanaf 41 seconden). Bij die snelheden, en met zo'n dichte fiets, valt er eigenlijk niet op zo'n windvlaag te reageren. Enkele seconden eerder was de windvlaag wel knap opgevangen.

Velomobiel kan de toekomst zijn

In Zweden wordt ook aandacht aan de velomobiel besteed in de Fria Tidningen (= gratis krant!), of in het 'Nederlands', onder het kopje: Velomobiel kan de toekomst van de fiets zijn.
Ook aardig om te lezen is de link in het artikel: Dé manier om meer mensen op de fiets te krijgen (de fietssnelweg, en lees dan meteen ook de blog van de NVHPV).

Niet alleen in Zweden, ook in Noorwegen haalt de velomobiel de pers ('Nederlands').

VeloX S op beurs

De VeloX S van Ellen van Vugt van Elan Racing Team staat op 8 en 9 oktober op de duurzame mobiliteitsbeurs Ecomobiel in de AHOY in Rotterdam.
Zie ook Fietsdiensten! Via deze link kun je alle info vinden over ecomobiel, ecologistiek en het Cyclelogistics Paviljoen en de Workshop van Gary Armstrong over 'Setting up and running a cycle based delivery business'. Voor veel liggers een droom om al fietsend je brood te verdienen.
Via de link kan je je ook registreren voor gratis toegang tot de beurs.

Redactie

Reacties (6)

nvanderwal

Ik heb een velomobiel. Geldt deze ook als harnas, of moet ik hem van kevlar laten maken?

nvanderwal, 28 sep 2013 11:10

avatar

T.a.v. het borst-harnas kan ik me goed voorstellen dat dat voor rechtop-fietsers een logische volgende stap is na helm, om het aantal ernstig gewonden omlaag te krijgen. Heb er zelf enkele keren profijt van gehad bij het downhill mountainbiken in de Alpen. Als je op je borst valt gaat dat zo snel dat wegdraaien of -rollen er niet bij is, dus dat wordt dan een harde klap. Het is echter een val waarbij je over je stuur vliegt (de fiets staat ineens stil en jij gaat op volle snelheid door) en dat zie ik bij ligfietsers niet snel gebeuren.
Ligfietsers zijn, als het om een aanrijding met een auto gaat, sowieso bijzonder kwetsbaar. De kans om letterlijk overreden te worden is aanzienlijk, zeker voor de lage racers. Daar helpt geen helm of body armor tegen. De kuip van een velomobiel biedt wat dit betreft wel ontwerpmogelijkheden, maar of dat dan nog licht genoeg is om snel vooruit te krijgen?

Rogier, 29 sep 2013 14:21

nvanderwal

Veiliger is onveiliger. Door de invoering van de veiligheidsgordel waren er meer auto-ongelukken. Als je als fietser meer ruimte inneemt op de weg, zullen auto's met meer aandacht passeren, dan als je vlak langs de zijkant fietst.

Bij het verlaten van een pont werd ik in mijn Quest door een auto van achteren aangereden. De Quest zat klem, schoof 10 meter over het asfalt, hij draaide op de zijkant, maar ik had weinig, omdat de rol-bar ook als push-bar functioneerde. De Quest was overigens total-los.

De automobilist zei mij pas gezien te hebben, nadat hij uitgestapt was. Hij reed in een hoge auto, die hij gekozen had voor zijn gemak en voor zijn veiligheid.

Als auto's onveiliger worden, zal dit vast fietsdoden schelen. Als fietsers veiliger worden, geeft dit meer ongelukken omdat automobilisten denken meer risico te kunnen nemen.

Het idee om fietsers meer te beschermen snap ik, maar het zal geen ernstige ongelukken schelen. Het enige wat zal werken is het verkeer veiliger maken, maar volgens mij kan dit niet, omdat auto's gevaarlijk zijn voor fietsers, niet andersom. Auto's afschaffen is veiliger, maar zal niet gaan. Ongevallen met doden horen dus bij het verkeer. Helaas.

nvanderwal, 29 sep 2013 17:10

NoStress

Recht op zijn kop Niels!
Stomme veilige auto en bangmakerij voor fietsen wordt zo tussen onze oren geperst dat we zelf gaan geloven. Laat ze maar kletsen. Anders krijgt de autolobby ons precies waar ze ons hebben willen. Fietsers in de gevarenhoek vol behangen 'beschermende' veiligheidsmiddelen. Om te onderstrepen dat fietsen gevaarlijk. Onzin! Laat je niet ringeloren!
Beelden zeggen meer dan woorden.
Mag ik voorstellen? Mr.Pain. Ervarings deskundige. ;-) http://www.youtube.com/watch?v=YLrMwojkwDk

NoStress, 29 sep 2013 20:02

MaartenSneep

Of een geraamte op een ligfiets nu meteen de beste reclame is weet zo 1, 2, 3 niet. Ook wordt er over zichtbaarheid (vooral een heel groot vraagteken bij de redenering) en de manier van fietsen (vermogen en kracht vliegen weer eens door elkaar) toch wel wat onzin verkocht. Verder is het wel een aardig filmpje, met ook aandacht voor het comfort.

MaartenSneep, 30 sep 2013 23:44

TeJayLigFts

Update bij Aerovelo!

TeJayLigFts, 06 okt 2013 07:24