Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Vrijdagbericht

Gepubliceerd op 20 september 2013 13:00, bijgewerkt op 22 september 2013 08:59 (3014 keer bekeken) 1Reacties

Houtgreep, geen kleerhanger meer, postzegel, recordfietsen, Breaking Bad, creatief knutselen, vrije Elfstedentocht

Houtgreep

Aan je velomobiel werken, doe óf gewoon rechtop óf op zijn kant. Soms is het veel handiger om de velomobiel op zijn kop te leggen voor bijvoorbeeld uitlijnen *. Maar ja, rond hè. En dan ligt de velomobiel nog te laag (denk aan je rug).
Willem vond dat ook maar niks, en bedacht het volgende: roll over!
Wat een goed idee! En zo simpel (maar dat zijn de meeste geniale invallen)! Ook aan de titel valt niets te verbeteren.

* Niet alle velomobielen kunnen zonder belasting goed uitgelijnd worden.

Geen kleerhanger meer

Door een combinatie van gewicht van rijder, wegdek en of er veel hellingen gereden moeten worden, blijkt het 'kleerhangerframe' voor aantal Questen niet sterk genoeg. Bij een aantal Questen scheurde deze, vrijwel steeds, op dezelfde plek.
Nieuwere Questen, en Strada's, worden al een tijdje geleverd met een stijvere carrosserie, waardoor het frame veel minder belast wordt.

De Quest van Fastolfe is zodanig aangepast dat het kleerhangerframe niet meer nodig is. De Quest wordt met carbon verstevigd. De opgebouwde krachten worden afgevoerd via de versterking naar de smurfenmuts, die ze weer afvoert naar het bovenste en onderste kuipdeel (zie de foto's bij Fastolfe). (De invloed van Daniel?)
Voor oudere Questen, die een minder stijve carrosserie hebben en waarvan het frame stuk gaat, is er nu kosteloos een zwaarder frame beschikbaar. Oudere Questen, zoals die van Fastolfe, kunnen aangepast worden. Maar dit is een arbeidsintensieve en dus dure upgrade!

Bijkomend voordeel is dat er geen barrière meer is om grotere spullen op te slaan in de staart van de Quest. En dan, zeker niet onbelangrijk, de Quest wordt stijver en daardoor weer wat sneller.

Postzegel

Tja, postzegels. Behoeft dit nog nadere uitleg?
[Start uitleg] 'Vroeger' schreven we analoog (met een pen of ballpoint) een mail (een brief, dus op een papieren vel). Dat vel deden we in een envelop, zeg maar een hoesje, en die plakten we dicht. Niemand kon de inhoud lezen (eat your heart out, NSA), tenzij je hem open stoomde, maar dat is een ander verhaal. Op dat hoesje schreef je het adres waar de brief heen moest, zodat de postbode/postbesteller wist waar hij bezorgd moest worden. Dat deed die postbode niet gratis. Daarvoor moest je een postzegel bij die post (bijvoorbeeld PostNL) kopen, die je op dat hoesje plakte. [Einde uitleg]
Zo, die postzegel dus. Soms simpel van opmaak, soms extravagant.
In Oeganda worden postzegels iets meer gebruikt dan in ons land. Laat daar nu een aardig ontwerp opstaan, een Waw!
Bron is BROL

Recordfietsen

Ook BikeRadar (al was het alleen al vanwege de foto) besteedt aandacht aan het record dat Sebastiaan Bowier in Battle Mountain gehaald heeft met zijn team. Zie ons bericht over dit wereldrecord.

Laten we Greame Obree ook niet vergeten. In de Humans Invent, deel 1, deel 2, deel 3, deel 4, en deel 5.

Foto's van Jun Nogami (de jnyyz van de Engelstalige blogs plus de samenvatting met alle teams, Jun is de hoofd tijdwaarnemer in Battle Mountain), Tom Adams, en Tom Amick's blog en foto's. Die van Bas waren al bekend, nietwaar.

Videos van Lynn Lehman', deel 1, deel 2, deel 3, en deel 4. Hier een video uit Finland over het team (hint: Alankomaat is Fins voor Nederland, en Maailmanennätys Polkupyörä is wereldrecord fietsen).

Voor wie nog niet genoeg gelezen heeft, de Engelstalige blogs van Dave Larrington: te vinden op wisil.recumbents.com.

Walter vroeg zich vorig jaar al af wat het nut is van recordfietsen.

Aangezien de Volkskrant deze week totaal geen bericht (zowel in de krant als op de site) aan dit record gewijd heeft, verwachten we dat deze morgen (zaterdag) uitpakt in de kleurenbijlage met een geweldig verhaal, die dit gemis doet vergeten. Nietwaar, Volkskrant?!

Breaking Bad

Er komt in Breaking Bad ook een ligfiets voor. Aangezien niemand daar alleen tijd voor heeft om deze te zoeken, hebben wij (eigenlijk bwrice) een link naar het plaatje aangemaakt.

Creatief knutselen

Hoe kan je kapot gaas in een hek ook herstellen?

Vrije Elfstedentocht

Morgen start de ca. 200 km lange vrije Elfstedentocht. De inschrijving kan vooraf of ter plaatse!
Zie ook het bericht van NVHPV.

Redactie

Reacties (1)

TeJayLigFts

Recordfietsen/Battle Mountain, de blog van Cygnus.
Oh, en de Volkskrant verwaardigde zich om zaterdag in de wetenschapbijlage een klein stukje te plaatsen. Maar met een foto(-otje) van Bas!

TeJayLigFts, 23 sep 2013 20:40, bewerkt op 24 sep 2013 09:24