Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Goede ochtend in Battle Mountain

Gepubliceerd op 14 september 2013 21:36, bijgewerkt op 14 september 2013 21:55 (709 keer bekeken) 2Reacties

Zo slecht als de avonden zijn, zo goed zijn de ochtenden. Op de laatste dag van de World Human Powered Speed Challenge wordt er behoorlijk hard gereden. Weliswaar geen records, maar toch mooie snelheden. Bij het Human Power Team Delft en Amsterdam (HPT) verwisselen Sebastiaan Bowier en Wil Baselmans stuivertje. Met een verschil van nog geen kilometer per uur is Bowier nu de snelste tot nog toe en rijdt 127,46 km/h.

Het HPT heeft een aantal aanpassingen gemaakt aan de VeloX3, die lijken te werken. De SRM waarden kloppen bij Bowier nu met de verwachting. Het team is blij en bij Bowier is de opluchting duidelijk af te lezen van zijn gezicht. Hij heeft weer vertrouwen gekregen. Er is nog maar één kans. Bowier heeft naar eigen zeggen nog niet echt in het zuur gereden, dus hij verwacht dat het vanavond wellicht sneller kan gaan. Als het weer ook meezit tenminste. Baselmans heeft een mindere dag. De wind is legal, maar hij heeft wel last van de windrichting. Hij blijft steken op 121,88 km/h. Momenteel heeft het HPT de vijf snelste tijden van het jaar. Dat is voor het team niet genoeg natuurlijk. Ze zijn gekomen voor een record en willen op zijn minst de prestatie van de VeloX1 verbeteren. Het neemt niet weg dat ze weer een mooie prestatie hebben neergezet. Als een van de weinige teams zijn ze niet gevallen, ze hebben in een jaar tijd de snelste fiets gebouwd en de snelste renners getraind.

Jan Bos zit teleurgesteld naast zijn VeloX S.

Jan Bos zit teleurgesteld naast zijn VeloX S.

Voor Jan Bos lijkt het WHPSC dit jaar helaas op een mislukking uit te draaien. Opnieuw valt hij met hoge snelheid in de VeloX S door een lekke band. Gelukkig voor Bos heeft hij nu helemaal geen verwondingen. Bij de finish is Bos nog steeds boos op wat er is gebeurd. De emoties lopen op. Zeer begrijpelijk, hij heeft een jaar hard gewerkt en nu staat hij nog steeds met lege handen door pech. Bos bewijst wel een echte topsporter te zijn. “Ik moet vanavond weer rijden, ik ga niet opgeven,” zegt hij nog voor hij de baan verlaat. Dus is team Elan alweer hard aan het werk om de VeloX S op te knappen. De oorzaak voor de twee lekke banden is ook gevonden. Aanvankelijk werd gedacht aan een steentje, maar het blijkt dat een blokje bij zware belasting tegen de band komt. Alles lijkt erop dat Bos vanavond ook weer kan rijden. Hem is een goede run zeer zeker gegund.

De andere Nederlanders rijden goed, maar blijven ver onder hun persoonlijke records. Zowel Ellen van Vugt als Jan Marcel van Dijken klagen over het trage weer. Ook Barbara Buatois vindt de ochtend geen goed moment. Bovendien blijkt haar ruit steeds te beslaan. Normaliter rijdt ze alleen ‘s avonds. Van Dijken rijdt uiteindelijk wel 119,86 km/h, Van Vugt 106,49 km/h. Thomas van Schaijk heeft eerst pech met zijn band en start een heat later dan gepland. Hij merkt duidelijk dat hij minder getraind is en haalt 113,35 km/h.

Jan Marcel van Dijken komt uit de Cygnus Beta.

Jan Marcel van Dijken komt uit de Cygnus Beta.

In de ranglijst is Van Dijken wel gedaald. Hij stond derde achter het HPT, maar zowel Toronto als de IUT Annecy hebben sneller gereden. Van Dijken staat nu zesde. Op de derde plaats staat Todd Reichter van Toronto met 125,03 km/h. Aurelien Bonneteau van de IUT staat vierde met 124,92 km/h en Trefor Evans heeft de vijfde plaats met 123,66 km/h.

De teams maken zich weer op voor de avond. De allerlaatste mogelijkheid om hard te gaan. Mits het weer meewerkt. Misschien tijd voor een offer?

Redactie

Reacties (2)

walter

Geweldige foto's Bas!

walter, 15 sep 2013 00:22

TeJayLigFts

Alles voor zaterdagmorgen, zaterdagmiddag, de resultaten en banket.
Video met Wil Baselmans.
En de foto's van zaterdagmorgen, plus zaterdagmiddag van Jeff Wills.

TeJayLigFts, 16 sep 2013 08:05, bewerkt op 17 sep 2013 09:00